Rio topper adelskalenderen

Norgescupen i frisbeegolf ble innført i 1988 og har dermed blitt arrangert i 23 sesonger. Frisbeegolf.no har gravd i arkivene, oppsøkt kilder, snust rundt på nettet og presenterer med stolthet det som skal være en komplett adelskalender med vinnerne av samtlige 145 norgescuper fra 1988 og fram til i dag.

Seire over fire dekader

Det aller første man kan merke seg er at én spiller er i absolutt særklasse her i landet, for i over fire tiår har Carlos Rio altså vunnet 55 norgescupstevner, hvorav 11 av disse var norgesmesterskap. Rios første seier i Norgescupen kom tilbake i 1989 mens den seneste kom i 2010 – den rekorden er det lenge til noen slår hvis noen i det hele tatt noensinne kan klare det. Nærmest er Espen Møkkelgjerd som vant sin første turnering i 1999. Han må spille og vinne en turnering i år 2020 for å matche Rio på dette.

Norgescupens utvikling

Det ble selvsagt spilt frisbeegolf før 1988 også – men selve norgescupkonseptet ble innført av Ola Torp og Carlos Rio først i 1988. Turneringsseire før 1988 er inkludert på adelskalenderen som en kuriositet men er ikke med på statistikken.

Norgescupen har endret seg endel i løpet av disse 23 årene. I starten var stort sett alle åpne turneringer en del av norgescupen. Enkelte turneringer, spesielt på Måløy, var så små at under ti spillere var med og NC-turneringen med ferrest spillere var Midtsommergolfen 1997 med kun 3 spillere, alle fra Måløy. Midtsommergolfen hadde forøvrig sin 8. og siste norgescupturnering i 1999. På det meste var det hele 9 norgescuper på en sesong (1994 og 1995) og det var ikke uvanlig med endagsturneringer som norgescup. Det store antallet norgescuper holdt seg helt fram til 2003 mens fra 2004 har det vært maks fem norgescuper i året. Kravene til å kunne arrangere en norgescup har også blitt endel større de siste årene.

Komplett adelskalender

Vi har laget en egen side som heter «Adelskalender» på hovedmenyen under «Resultater». Her finner du en kronologisk oversikt over samtlige Norgescupturneringer og hvem som vant hver turnering. Denne vil bli oppdatert etterhvert som nye norgescupvinnere blir kåret.

Har man blitt beste nordmann i en norgescupturnering hvor en utlending har vunnet, er dette oppført som seier i denne oversikten. Thomas Finborud i Skien Open 2010 er et eksempel på dette, også Thomas Evensen står oppført med seier siden han ble beste nordmann i Oslo Open i år 2000.

Denne adelskalenderen skal være ganske komplett og korrekt men enkelte feil kan jo likevel ha sneket seg inn – det har rett og slett gått så lang tid siden mye av dette skjedde at det har vært vanskelig, selv for de involverte spillerne, å rekonstruere detaljene. Hvis noen av våre lesere har korreksjoner eller tillegg kan man kontakte redaksjonen så skal vi rette det opp. Her er en statistisk oversikt over alle spillere som har vunnet NC eller NM:

Spiller Klubb Norgescupseire Sammenlagtseire NC Totalt NM-titler
Carlos Rio Pancake 55 11 66 11
Espen Møkkelgjerd Stovner 22 6 28 3
Ola Torp Pancake 14 3 17 2
Sune Wenzel Stovner 11 2 13 1
Frank Wulff Stovner 10 1 11 3
Kai Dahler Vinglehysa 5   5  
Thomas Evensen Pancake 4   4 1
Frode Karlsen Tønsberg 3   3  
Tommy Pedersen Stovner 3   3 1
Torbjørn Moe Vinglehysa 2   2  
Øystein Carlsen Ekeberg 2   2  
Jostein Håland Langevåg 2   2  
Espen Thorén Stovner 2   2  
Svein Atle Hagaseth Furuset 1   1  
Torleiv Guntvedt Hamar 1   1 1
Rune Langemyr Arendal 1   1 1
Anders Haugen Stormkast 1   1  
Jan Roger Husebø Tønsberg 1   1 1
Øyvind Nyberg Romsås   1 1  
Aksel Finborud Stovner 1   1 1
Thomas Finborud Stovner 1   1  
Eirik Petersen Pancake 1   1  
Frode Steen Hamar 1   1  
Odd Arne Kupen Vinglehysa 1   1  
Kjell Brandal Pancake       1
Petter By Nesodden       1
Bjørn Jøndal Pancake       1

Kilder: Carlos Rio, http://home.gethome.no/crio1/ og http://www.frisbee.no/
Skrevet av Jostein Håland og Hans Marius Fløtten

1 hendelser på “Rio topper adelskalenderen”

  1. Må bare få si at dette er tidenes artikkel på frisbeegolf.no. og et historisk viktig dokument. Takk til Hassimuss og Carlos for alt arbeid som er lagt i dette. Dere som leser dette skal vite at det ligger mye arbeid bak. Og dere bør kjøpe sjokolade til disse gutta neste gang dere treffer de.

Stengt for kommentarer.

Skroll til toppen