NM i Diskgolf 2017 – en verdig sesongavsluttning

Nå er den endelig her, den store avsluttningen på sesongen; NM i Diskgolf 2017! Vi har varmet opp til årets høydepunkt, med jakten på Kongepokalen. Men det skal kjempes om gull, heder og ære i alle klasser, på Ankerskogen Frisbeegolf Park, en av landets beste baner. Vi tar en titt på feltet med spillere, banen og det som vil bli en verdig avsluttning på 2017 sesongen.

Hvem, hva, hvor

Vi har intervjuet flere av forhåndsfavorittene opp mot NM, gjennom vår artikkelserie «Jakten på Kongepokalen – NM 2017». Og om Norgescupen skal være en indikasjon med sine fire forskjellige vinnere, så går vi et spennende og jevnt NM i møte.

En av storfavorittene er lokalspilleren Håkon Kveseth, som vant Hamar Open 2016 og har en klar hjemmefordel. Han landet en meget solid 30 plass i VM og har spilt seg oppover i form utover sesongen, og selv om han ikke har prestert i Norgescupen i år så er han en av de desidert sterkeste kandidatene til å vinne NM. Gjør han så går han inn i en meget eksklusiv klubb av spillere som har greid å forsvare tittelen i Open, en bragd kun Carlos Rio og Frank Wulff har klart tidligere.

Men som nevnt har det vært tett i toppen i år, og en av de som man alltid forventer å se på toppen er Ståle Stai Hakstad. Kristiansunderen vant Oslo Open 2017, vant Norgescupen sammenlagt og endte på en tredjeplass under Hamar Open 2016. Forvent å se navnet hans helt der oppe gjennom hele helgen. Peter Lunde er også et navn man kan forvente å se helt der opp, selv om han resultatmessig ikke har hatt noen progresjon utover sesongen så går ryktene om at putten sitter midt i mer enn før. Ankerskogen er også en bane som bør passe spillet hans godt, med sin kombinasjon mellom åpne hull og tette skogshull slik man finner på hans hjemmebane i Skien.

I Open er det mange outsidere som fort kan overraske, her kan man nevne kanonen Kasper Skovly som er på hjemmebane. Han har ligget i hardtrening, spilt jevn over bedre og bedre utover sesongen, og om han kan holde hodet kaldt kan utnytte sin lokale erfaring til å være helt med i toppen. Espen Møkkelgjerd kan man heller aldri se bort fra i medaljekampen, som en av Norges mest meriterte og erfarne spillere er han å forvente i toppen også denne gangen. Flere kan også overraske, slik som Andreas Havnegjerde, Sindre Skippervik, Andre Johnsen, Anders Haugen og fler til. Det blir en veldig spennende helg med andre ord.

I Dame kan man ikke si seg like enig i om at spenningen ligger over gruppen, der Lydie Hellgren er den soleklare favoritten før årets NM. Som har vunnet de 7 siste Norgescupene (2017 & 2016) med gjennomsnittlig 12 kast. Hennes tøffeste konkurranse kan man vanligvis forvente fra Trondheims Sigrid Sandum, men hun er akkurat kommet tilbake etter en større skade. Dermed er nok veien åpen for den danske frue. Resten av topplasseringene blir man nok å se mer kniving om, og man kan forvente mange spennende navn på listen. Sigrid er som nevnt tilbake fra skade, så formen er litt rusten etter en lengre periode borte fra banen. Og med lokalkjente Gjøvik-spilleren Hilde Hegland Kristiansen i meget god form, er nok hun å finne helt der opp også under denne turneringen. Etter en fin seier i Trondheim Open, og en solid andreplass under Bodø Open har hun tatt noen store steg oppover denne sesongen. Ellers vil nok Hanna Hugosson være med å blande navnet sitt inn mot toppen, slik man ofte ser henne gjøre. Hun har fått litt ekstra distanse i år, og vil kunne nyte godt av det på de lengre hullene på banen. Et wildcard å se opp for er Jannicke Hjemli fra Elverum, som kom på tredjeplass under Hamar Open 2016. Hun har ikke spilt mer enn 3 år, men er dødlig presis med sin Innova Nova.

I Master seiler Norgescup-vinner Lars Somby opp som en favoritt, som har sin første sesong som master. Selv uten seier i Norgescup vant han sammenlagt, og hans gode innspill og short game vil han ha gode muligheter i Ankerskogen selv med en mindre operasjon bak seg. Men lett blir det ikke, og den kanskje heteste kandidaten til å topplasseringen er Stovners Frank Wullf. Han vant Hamar Open 2016 og endte på fjerdeplass sammenlagt i NC, med lang erfaring vil han kunne gi god kamp til tross for lite turneringsspill i år. Det samme kan også sies for Erik Hammer Staalesen, et stødig navn i toppen og andreplass i 2016.

I junior har det vært en fin utvikling, og under NM vil man få se mange nye fjes på resultatlisten. Men man kan nok si at Knut Håland er en forhåndsfavoritt, som vant tre av tre mulige Norgescuper og en solid syvendeplass i Open under Bodø Open. Sukkevann har produsert mange bra talenter de siste årene, og har en veldig solid juniorstall. Her kommer nok det meste av konkurransen for Knut, der Mathias Josdal og Harald Stakkeland vil være de tøffeste konkurrentene.

Med ti grandmaster spillere kan man også se en klar favoritt, om TD Knut Hummelvoll greier å fokusere på spillet og ikke på arrangeringen under rundene sine. Om han gjør så vil han fortsette sin solide sesong, og dra nytte av sine lokalkunnskaper som en av pådriverne til Hamar Frisbee Club og Ankerskogen Frisbeegolf Park. Om hodet ikke er med kan fort Terje Rørmark gi kamp om topplaseringen, og også Rune Kvåvik som vant Hamar Open 2016.

Banen og arrangøren

Ankerskogen Frisbeegolf Bane har blitt en av landets vakreste og mest brukte baner, og det er lagt ned enormt mange timer med dugnadsarbeid som har resultert i en strålende baner med benker, trapper og mer til. Artikel forfatter drister seg i å spekulere om at det kan ha noe med klubbens gjennomsnittsalder og drivkrefter å gjøre.

Når det er sagt har denne banen en veldig god blanding mellom åpne parkhull, og tette skogshull. Det vil kreve det meste av kast fra spillerne, og mange av hullene er såpass korte at putten vil være avgjørende. Det skal spilles en runde om dagen over tre dager, uten finale. Det er dog 27 hull som skal spilles per dag, så nok næring og væske blir essensielt. Det finnes en håndfull hull som er vel enkle og som med fordel kunne vært droppet for å høyne det gjennomsnittlige nivået, men den originale 27 hullslayouten har noen hull som nok kommer til å skille en del. Hull 4 virker som en grei par 3, men når det spilles som OB øy og dropzone 14 meter fra kurv vil den være utfordrende. Hull 16 er også en par 4 som kan skille en del, spesielt om det blåser opp i løpet av turneringen.

Hamar Frisbee Club har lang erfaring og mange dyktige frivillige, og det forventes en velfungerende turnering. Med noen av landets beste og mest erfarne kastere har banen og klubben fått en enorm vekst de siste årene, og det blir gøy å få Norgeseliten på banen for å se hva de kan gjøre med banens mange utfordringer.

Tidligere NM vinnere

MPO FPO
2016 – Sula Håkon Kveseth Lydie Hellgren
2015 – Trondheim Jostein Håland Sigrid Sandum
2014 – Sula Anders Danielsen Sigrid Sandum
2013 – Arendal Ståle Stai Hakstad Sigrid Sandum
2012 – Arendal Carlos Rio Lydie Hellgren

Hvordan følge turneringen

Turneringen kan følges live på turneringssiden her. Det er også planlagt dagsoppsummeringer fra oss på vår Facebook side, i tillegg til at det i etterkant  publiseres video hos SM DiscGolf.

3 hendelser på “NM i Diskgolf 2017 – en verdig sesongavsluttning”

      1. He he! Dere gutta leverte jo varene så det holdt, ikke til min overraskelse 🙂

        Gratulerer igjen!

Stengt for kommentarer.

Skroll til toppen