Drama i fire akter

Sula Open 2019 ble et nervedrama uten like. Har vi sett liknende på norsk jord før?

At en finne skulle vinne årets Sula Open var kanskje ikke spesielt overraskende med tanke på at Leo Piironen ( delt 6.plass med Ståle Stai Hakstad) deltok – men det var ikke mange som hadde tippa at den vinnende finnen skulle bli Juhani Vainio!

Han kom snikende inn bakfra på Jarnes og Håland sakte og sikkert, men det var først etter birdien på hull 17 i den siste runden at han kom ajour med den lokale duoen.

Hans første store seier i karrieren, i følge han selv.  Og for et drama vi fikk!


Firedelt førsteplass før hull 18
Knut Valen Håland, som ledet med tre kast før den siste runden, Øyvind Jarnes og Juhani Vainio lå kliss likt med Silver Latt fra chase card før det siste hullet. Latt var allerede ferdig, og kunne se fra klubbhusterrassen over hullet at alle tre fikk sine driver godt over OB-området med kun relativt enkle og helt åpne 50-meters innspill igjen. Håland landet innspillet 7-8 meter fra kurven, mens Jarnes og Vainio parkerte. Det var helt stille på banen da Knut satte putten litt lavt, den spratt på kurvkanten, så opp i toppringen før den bestemte seg for å falle ut…dermed tredelt førsteplass og omspill mellom Silver, Vainio og Jarnes – der Vainio vant med å klare par i ein finale og et omspill fullt av nerver og spenning.

Leos skrekkhull
Den finske europamesteren fra 2016, Leo Piironen, hadde kun en bogey i hele turneringen. Til gjengjeld fikk han på hull 16 og 17 ødelagt sine vinnersjanser med blodrøde tall. På hull 16 fikk han på sine tre runder 3, 5 og 7 (!) i den siste runden – par på Leo her i finalerunden hadde gitt enda en spiller på delt førsteplass…
– Dette er en av de aller beste og mest forseggjorte banene jeg noengang har spilt på, og jeg kan ikke helt forstå hva som skjedde på disse hulla. På denne banen har man ikke råd til slike feil som jeg gjorde, sa Leo.

– Surt å tape på målstreken
Øyvind Jarnes var SÅ nærme på å vinne Sula Open 2019. Også i fjor endte han på 2.plass, da bak amerikaneren Gregg Barsby.
– Veldig surt å tape på målstreken, og jeg må si meg overrasket over Vainios spilling i helgen. Men jeg har spilt god golf hele veien og er i grunn fornøyd med spillet mitt, sa Jarnes til Sunnmørsposten.

Kveseth med ny norsk rekord!
Håkon Kveseth var før turneringa sett på som en av de store favorittene. Men han kom skeivt ut i de to først rundene og bestemte seg derfor for å la det bære eller briste. Og gjett om det bar – nå hadde han ingenting å tape.
Med en minus 14-runde (!) som inkluderte to eagler og putter mot både stup og vann fra over 20 meter banket han inn en runde som er ratet til 1081. Det er overlegen ny norsk ratingrekord, den forrige hadde Magnus Petersen fra Sula Open i 2010.
PS! Ser vi på de siste 20 hulla til Kveseth under årets Sula Open spilte han 17 under par – snakk om å våkne litt for seint!

Tattar overlegen
Estiske Kristin Tattar var helt i en egen klasse under årets Sula Open. Hun hadde faktisk blitt nummer 17 i open-klassen. 27 kast var hun foran landskvinnen Tougjas, med Hannele Matta på tredjeplass. Lykke Sandvik avsluttet sterkt med en runde på småpene pluss 6 – og klatret dermed forbi Anniken Steen – sistnevnte klarte ikke å holde koken etter en fin første runde.

Mediadekning de luxe
EuroTour-manager Matej Verl var tilstede under årets Sula Open, og var ute på banen med kamera, sendte facebook-live og oppdaterte kontinuerlig på PDGA Europa sin Instagram-konto. I tillegg hadde arrangøren både egen innleid fotograf samt en mediastudent på Sula Open sin egen instagram-konto med «play by play»-filmer fra mange forskjellige spillere – i tillegg til flere facebook-live-sendinger. Samt at spillerne sjøl var svært flittige med å oppdatere rundene sine på discgolfmetrix.

Simen Disc Golf var tilstede med tre mann (!) – og den første runden er allerede ute mens finalerunden kommer på Spin-TV ganske så snart. En estisk mediamann var også på plass og fulgte Tattar og Silver tett – her venter vi i spenning på hva som skal komme av bilder og film.

Kristin Tattar stakk av med seieren.
Øyvind Jarnes ble nummer to.
Lykke Sandvik ble beste norske kvinne.

Resultater: https://discgolfmetrix.com/871454
PDGA: https://www.pdga.com/tour/event/39072
Bilder: https://pamfoto.smugmug.com/Sports/DiscGolf/2019-06-08-Sula-Open-2019
Instagram: https://www.instagram.com/sulaopen/?hl=nb
SM disc Golf: https://youtu.be/tyPA1xTsFHc

Skroll til toppen