Alt klart for NM i Arendal

ADGOLogoDet er bare noen dager igjen til Arendal Open og årets Norgesmesterskap i frisbeegolf. Den er også den tredje av fire turneringer i Norgescupen 2013. Første runde starter fredag morgen og norgesmesteren 2013 blir kåret søndag ettermiddag. Les alt om turneringen, banen og favorittene her.
Hurtiglinker: Resultater DSN   Resultater PDGA   Grupper: dag1 dag2 dag3   Caddiebok

Turneringen

Dette er 10.år på rad med Arendal Open som Norgescup og 6.gang med NM-status. Turneringen går over tre dager med golfstart hver dag på 28+28+18 hull for alle spillere.

Det er kun 118 spillere er påmeldt og dette er det laveste antallet i et NM siden 2007. Antall spillere i Norge øker for hvert år så dette skyldes antagelig tidspunktet. Det er fortsatt mange som har ferie så tidlig i August og i tillegg er det Norway Cup samtidig.

Banen

Kloppedal frisbeegolfbane er en skogsbane og ligger på Eydehavn litt nord for Arendal og ble bygget i 2003 som en 18-hullsbane. Den ble utvidet til 27 hull ifbm NM i 2012 og ytterligere til 28 hull nå i 2013. Den er dermed Norges største bane i antall hull men det store antall hull har også fått litt kritikk av endel spillere. Det har vært en trend i Norge de siste 2-3 årene med mer enn 18 hull. Både Sula og Skien har hatt 27 hulls turneringer de siste årene. I tillegg har Hamar (Ankerskogen) også utvidet til 27 hull det siste året. Lengden på hullene i Arendal har et snitt på 94 meter som er det 4.lengste i Norge kun slått av Skien (98m), Stovner (100m) og Sula (116m). Den har derimot mange trange, vanskelige og tekniske hull inne i skogen som straffer mye hvis man ikke holder seg på fairwayen. Banen regnes for å være en av Norges beste baner.

Årets bane har to viktige forandringer i forhold til NM-banen i 2012:
– Nytt hull 28, som er et kort og trangt hull mellom kurv 27 og hull 1
– Forlengelse av hull 19 hvor utkastet er flyttet ca 30 meter bakover

Banekart
Caddiebok

IMG_6482

Favorittene

I fjor vant Carlos Rio NM på den samme banen foran Jostein Håland, Frode Karlsen og hjemmefavoritten Rune Langemyr. Håland deltar ikke i år pga barn på NorwayCup men det gjør alle de andre favorittene. Carlos Rio pleier å være en favoritt når han deltar i NC og kan godt ta seieren denne gangen også, men i år har han ikke nådd helt opp og jeg tar dermed sjansen på å tippe følgende favoritter som utfordrere til årets kongepokal:
Frode Karlsen har vært veldig god tidligere i år med seier i Bergen Open og en fin 3. plass i Stovnerputten. Frode har presise kast som passer bra for en trang bane som i Arendal. Han leder Norgescupen hittil i år og har veldig lyst på sin første NM-tittel.
Espen Møkkelgjerd har spilt veldig bra i både Stovnerputten og European Open nylig og har en god form. Han har vunnet i Arendal to ganger tidligere og ønsker garantert å rette opp den dårlige innsatsen fra fjorårets NM. Det er fem år siden Espen tok NM-tittelen sist men likevel har han vært sammenlagtvinner i Norgescupen i 8 av de siste 9 årene. Espen deltok ikke på årets første NC i Bergen og dermed må han prestere bra på alle de gjenværende NC-ene for å ha sjans om en 9. sammenlagtseier. Det er helt klart at Espen vil satse hardt på å gjøre det bra i Arendal i år.
Rune Langemyr har vært med å designe og bygge banen i Arendal og kjenner dermed banen best av alle favorittene. Rune har kun vunnet NC en gang i historien i NM på nettopp denne banen i 2007. I fjor viste han at potensiale og egenskapene fortsatt er der og på hjemmebane blir det garantert gode resultater på Rune.
Mine outsidere er Frank Wulff, Daniel Myrrusten og Øystein Carlsen.

I dameklassen deltar det 10 spillere i år. Det er flere av damene som er blitt gode den siste tiden og det blir mer og mer vanskelig å utnevne favorittene. Det er ikke lenger bare Sigrid  som dominerer klassen. De siste turneringene har blitt mer og mer gjevne i toppen. Jeg vil likevel ta sjansen på å tippe at følgende fire damer vil takle banen i Arendal best:
Sigrid Ballo Sandum, Abbi Nilssen og Hanna Hugosson, i den rekkefølgen.
I tillegg utnevner jeg Eli Storengen og Ragne Elise Huseby som de største outsiderne.

Se også bilder fra Arendal Open i 2012

Og følgende videoer fra samme turnering i fjor:

 

Skroll til toppen