Norgesmester 2013: Ståle Stai Hakstad

Ståle NMÅrets norgesmesterskap i Frisbeegolf ble spilt denne helgen i Arendal og Ståle Stai Hakstad fra Kristiansund tok kongepokalen og sin første NM-tittel. Frank Wulff fra Stovner ledet lenge men ble slått på målstreken med 1 kast. Tittelforsvarer Carlos Rio tok tredjeplass etter omspill mot Andreas Askeland som fikk samme resultat etter 74 hull og tre spilte runder. Dameklassen ble vunnet suverent av Sigrid Vikan Sandum fra Trondheim foran Abbi Nilsen fra Bærum på en solid andreplass. Se alle resultater her: Resultater DSN   Resultater PDGA Bilder

Spenningen og kampen om pokalen

Etter første runde ledet Frank Wulff med hele 4 kast forran sine beste konkurrenter med en runde på 82 (-8). Ståle lå da på en 11.plass med en 90-runde (par). Flere av favorittene lå da overraskende dårlig an. Lørdag morgen startet med et brak av lyn og torden og avkast ble utsatt 30min pga dette. Når de beste gutta skulle gå utover dagen var det derimot fint vær igjen og flere gjorde bedre resultater, bl.a. Ståle som slo til med helgens beste 28-hulls runde på 80 kast (-10). Dette førte ham bare et kast bak Frank før sisterunden på søndag. Det var også tett bak med hyggelige overraskelser som Andreas Askeland, Sølve Hatlen og Andreas Havnegjerde som hevdet seg helt i toppen i lengre perioder. Finalerunden på søndag ble spennende hele veien mellom Frank og Ståle. Frank mistet ledelsen så vidt noen hull før slutt og hadde sjansen til å komme likt igjen med Ståle på hull 26 med en 2-meters putt for birdie. Det blåste kraftig på toppen ved kurv 26 og Ståle misser en relativt kort putt for sin birdie men Frank misser også sin. Frustrasjonen var dermed høy hos Frank med to hull igjen og et kast bak. Driven til Frank sitter ikke godt nok på 27 og etter nok en misslykket putt fra Frank får Ståle akkurat de 2 kastene med forsprang som trengs for å kunne safe seier med par på OB-øya på hull 28. Når Ståle kaster først og legger seg god halvveis på øya skjønner han og de fleste andre hvem som kommer til å vinne. Lettelsen er nå stor hos Ståle som begynner å se for seg kongepokalen i hånda. Frank som ligger to kast bak må ace hulle for å ha sjans. Jeg vet ikke om han prøvde direkte på ace men disken lander i hvertfall parkert for en birdie. Ståle trenger ikke prøve på langputten og legger seg enkelt under kurven for en safe 3-er. Dermed er det sikkert at seieren går til Ståle Stai Hakstad etter en 58-runde (-1).

Andre klasser

IMG_7862I dameklassen var det ingen tvil om hvem som var best. Helt fra første runde spilte Sigrid Vikan Sandum imponerende bra og med 101 kast på begge de første rundene ledet hun med hele 25 kast på Abbi Nilssen før siste runde. Finalerunden spilte hun også like bra og ender opp med å bli Norgesmester 2013. Andreplass gikk til Abbi Nilssen. Kampen om 3.plass ble litt mer spennende mellom Eli Storengen, Ragne Huseby og Hanna Hugosson som ender i akkurat denne rekkefølgen med Eli på 3.plass.

Mastersklassen ble slått sammen med Grandmasters pga for få deltagere i Gr.master. Gode, gamle og erfarne Torleiv Guntvedt vant med en meget god finalerunde (57) foran Jonathan Gewirtz som ledet etter både 1. og 2.runde. Jonathan fikk 2.plass og 3. plassen ble «vunnet» av Thomas Donsig-Vagmo etter omspill mot Erik Hammer Staalesen. Best av de tre grandmasterne ble Luis Garcia del Moral på 262 kast som holdt til en 5.plass i Master.

Yngre junior var bare tre spillere og ble dermed slått sammen med junior-klassen. Martin Høst Eriksen fra Tønsberg vant klassen foran yngre junior Jonas Pettersen fra Skien på 2.plass og Marcus Soddano Jorde på 3.plass.

Turneringen

Dette var 10. året på rad med Arendal Open som Norgescup og 6. gang med NM-status. Turneringen gikk over tre dager med golfstart hver dag på 28+28+18 hull for alle spillere. Årets turnering ble et flott arrangement hvor det meste gikk på skinner. Banen var i fin stand selv om enkelte utkast var litt glatte etter mye regnvær. Nye hull 28 ble fryktet av flere og noen mente den var en unødvendig utvidelse på en allerede for stor bane. Men det ga en publikumsvennlig avslutning både med god og sentral plassering av siste kurv og en ekstra spenning med øy-regelen på slutten hvor det kommer litt taktikk i spill når det er jevnt om topp-plasseringen.

Det ble dessverre litt uklarhet underveis om et par av spesial-reglene for banen.
– Det første var den lange grøfta på hull 6. Her pleier den lokale ukesgolfen å kunne markere rett til side for disken i grøfta mens i caddyboka sto det at det skulle spilles som «Casual Water»-regel noe som betyr at man må trekke seg inntil 5 meter kun i motsatt retning av kurv.
– En annen regel det ble misforståelser på var om treff av bygning ga OB hvis disken havnet god etter treffet. I fjor ble det presisert at treff av bygning ga OB mens i år sto det formulert i caddyboka at «skolebygningen er OB» og dermed kunne man i år kaste seg inn i skoleveggen og ut i fairway uten straff.

NM 2014 ikke i Arendal

Etter å ha arrangert NM to år på rad i Arendal informerte forøvrig arrangøren etter turneringen at de ikke kom til å søke NM-status neste år. Dermed er det fritt for andre å ta over stafettpinnen. Det er det forøvrig flere som kan være i stand til, f.eks. Hamar, Skien, Stovner eller Tønsberg…?

Bilder og video

Siste halvdel av finalerunden til lederpuljen ble filmet av undertegnede og kommer på youtube om en liten stund. I mellomtiden kan dere se på endel bilder jeg tok etter mine egne runder som er lagt ut på frisbeegolf.no’s picasa-album

 

Skroll til toppen