Slik forbereder damene seg til ny sesong

Norges beste diskgolfdamer ligger ikke på latsiden i vinter,  Vi tok en prat med de fem beste i dameklassen fra NM 2018.

TOPP 5 I DAMEKLASSEN:
Hvordan trener du under off-season?

Sigrid Sandum – Nr.1 i dameklassen: – Jeg har spilt en del år, og hatt vintre jeg ikke har tatt i en disk, mens andre har jeg trent mer intensivt. Jeg har kommet frem til at en mellomting er det som fungerer best for meg. Ideelt har jeg disk-fri 1-2 mnd rundt jul, men trener styrke og utholdenhet igjennom hele vinteren. Denne vinteren kommer jeg til å forsøke å gjøre noe med drive-teknikken min, vi har startet ny klubb i Trondheim hvor vi ønsker å fokusere og legge til rette for mer trening med individuell fokus, men sammen og til faste tider, forteller Sigrid.

SYV KAST: Sigrid vant med syv kast under årets NM på Stovner. FOTO: Leiv Aspèn

Katarina Staalesen – Nr.2 i dameklassen:-  I off-season har jeg størst fokus på styrke-, kondisjons- og skadeforebyggende trening. Jeg har spesielt fokus på å styrke knær, skuldre og rygg. Jeg har som regel 3-4 rene styrkeøkter i uka, og minst en kondisjonsøkt. Fra midten av oktober og frem til januar trapper jeg ned fokuset mitt på diskgolf. Jeg har en roligere periode av flere grunner, men de to største er at jeg trenger en liten pause for å finne ny driv og motivasjon til neste sesong, og fordi dette er de to travleste månedene i året på studiet. I off-season gjør jeg 90% av treningen min som fieldwork og putting, og går kun noen få runder. I fjor vinter jobbet jeg også en del med det mentale for å klare å folde fokus og humør oppe gjennom lange runder. Da finner jeg for eksempel noen ting som jeg alltid blir i godt humør av å tenke på, dette er noe jeg tenker å fortsette med i år.

Lydie Hellgren – Todelt Nr 3 i dameklassen: –  Jeg velger å hvile, reiser til utlandet, ellers blir jeg litt lei av frisbee, skal se hvis jeg får til litt styrketrening i rygg og bein!

Lykke Sandvik – Todelt Nr 3 i dameklassen: –  I år blir fokuset annerledes, treningen min blir rettet mot disk golf og ikke mot vektløfting som i fjor. Vi i DGshop har lagt ned mye arbeid de siste ukene for å få ferdig et treningsrom for alle som vil trene inne i vinter. Der er det både muligheter for å drive i nett, putte opptil 11m og trene styrke. Dette gir meg gode muligheter for å strukturere treningen gjennom hele vinteren og ikke minst få mest mulig ut av treningen. Det kommer til å bli brukt minst et par timer i det rommet hver dag, det er helt sikkert!

Anniken Steen – Nr 5 i dameklassen: – Jeg har frem til nå ikke trent noe disc golf relatert i off-season, så vet ikke helt hva som gir best effekt. Kommer nok til å be samboeren min sette opp et program til meg som inneholder styrke og teknikktrening inne.

Hvilke deler av spillet ditt skal du jobbe med mest i off-season?

Sandum:-  Denne vinteren blir det fokus på drive-teknikk og å holde meg trygg på putt. Jeg er kjent for å kaste ganske langt, men har egentlig ganske dårlig teknikk og tror jeg kan både få bedre lengde og presisjon om jeg klarer å justere litt på teknikken. Jeg har egentlig aldri turt å være bestemt på å gjøre noe med den, så jeg er veldig spent på resultatene.

GOD BACKHAND: Staalesen håper på å utvikle en bedre forehand innen neste sesong. FOTO: Ümit Sebastian Stenseth

Staalesen: –  Jeg har størst fokus på putting og innspill med putter i off-season da det er det jeg har mest å hente på å forbedre. Jeg jobber med å øke komfortsonen på puttingen og kommer i vinter til å fokusere på å ytre halvdel av sirkelen. Jeg skal også trene mer på forehand og håper å få opp en grei lengde så jeg i alle fall kan bruke det til innspill. I år har jeg kun kastet forehand hvis jeg har rotet meg bort og det var eneste mulighet til å komme seg ut i fairway igjen, men jeg håper å kunne bli tryggere på forhand slik at jeg neste år kan ta det frem ved flere anledninger.

Hellgren: –  Jeg skal prøve å få til 1-2 dager i uken med putting, kast med driver og approach. det blir mitt hovedfokus.

Sandvik: – Fokuset blir å perfeksjonere backhand teknikken min, og på putting i sirkelen. Jeg er så heldig som har folk rundt meg som hjelper meg til å bli bedre og som gjør det lettere å utvilke seg. Det blir mange timer terping og daglig putting. Når sesongen starter har jeg lyst til å kunne kaste lengre og være sikker på alle putter innenfor 10m.

Steen: – Det blir nok mye putting, pluss at jeg må prøve å skaffe meg en god nok forehand til neste sesong.

Hva er hovedmålet ditt for neste sesong?

Sandum: – Hovedmålet neste sesong er å beholde NM-tittelen, både i indivduell og sammen med Lykke i pargolf. Som delmål vil jeg både ha å øke ratingen min, og som vanlig ha å vinne alt jeg deltar på. Det høres kanskje flåsete ut, men å trene på å holde ut og være fokusert er det viktigste jeg gjør mot hovedmålet. Om jeg ikke når disse delmålene, så lærer jeg i hvert fall utrolig mye på veien og det vil jeg kunne bruke mot forbredelsene til NM.

TILBAKE I SONEN: Lydie håper å finne tilbake til flytsonen i 2019. FOTO: Kristian Vernegaard


Staalesen: – Hovedmålet er å stabilisere spillet på et høyere nivå. Jeg har spilt noen veldig gode runder i år, men også noen runder som jeg har vært langt ifra fornøyd med. Jeg har lyst til å fortsette å være med å kjempe i toppen i Norge, og da må jeg klare å holde på det gode spille gjennom flere runder. For å få det til ønsker jeg å reiser mer utenlands for å spille. Jeg ønsker matching mot enda bedre spillere, og gjennom de store turneringene jeg spilte utenlands i år fikk jeg masse erfaring som jeg tar med meg videre.

Hellgren: – Målet neste år er at komme inn i sonen, har ikke vært i sonen hele 2018!

Sandvik: – Fokuset for neste sesong er å spille jevnt over bra og få mest mulig erfaring. Jeg har ikke ett konkret hovedmål, men et stort mål er å bli rated over 900. NM-gull står også høyt på lista.

Steen: – Hovedmålet er å få spilt flere turneringer enn denne sesongen.

Hvilken bane gleder du deg mest til å spille i 2019?

Sandum: – Jeg både tror og håper det vil bli arrangert noe på Krokhol, jeg har fulgt prosessen med den banen tett og er utrolig imponert over hva de to Oslo-klubbene har fått til sammen. Gleder meg veldig til å se hvordan det blir å spille turnering på et så heftig anlegg! I tillegg gleder jeg meg veldig til å både bygge og spille banen på Sommerseter i Trondheim. Vi er fortsatt tidlig i den prosessen, men om det blir noe av det vi ser for oss nå kommer det til å bli helt vanvittig bra! Jeg håper også det blir arrangert noe i Tønsberg, det er en gammel favoritt som jeg er veldig gira på å spille igjen.

MVP OPEN: Lykke blir mest sannsynlig å se på Amerikansk jord også i 2019. FOTO: Alyssa Van Lanen

Staalesen: – Jeg gleder meg som store deler av resten av frisbee-Norge, til å teste ut Krokhol, uansett om det blir turnering der eller ikke. Jeg liker meg veldig godt på baner med litt lengde, så det tror jeg er en bane jeg kommer til å kose meg med å spille! European Open er jo også tilbake neste år på The Beast i Finland. Dette er en bane jeg lenge har hatt lyst til å spille, så kanskje det skjer til neste år hvis jeg får plass i den turneringen. Men siden du spør om hvilken bane, må jeg nok lande på Krokhol, for dit vet jeg at jeg kommer meg uansett om det blir til turnering eller ikke.

Hellgren: – Gleder meg til Ale og Krokholt!

Sandvik: – Jeg får mest sannsynlig spilt noen baner i USA neste år og det gleder jeg meg VELDIG til! Jeg har ikke fått muligheten til å spille Krokhol enda, så det er definitivt en bane jeg ser fram til å spille. Jeg gleder meg også veldig til å spille Nokia i Finland.

Steen: – Jeg gleder meg til å prøve ut Krokhol ettersom jeg hører mye bra om den!

Noen nye discer på vei inn/ut av baggen?

Sandum: – Jeg forsøker å ha så lite endringer som mulig i bagen, men om jeg får justert teknikken som planlagt så må det nok skje litt i min bag mot neste sesong.
Jeg har vært utrolig glad i Fury, veldig enkel å kontrollere og har tatt meg ut av mange vanskelige situasjoner uten spesielt mye kraft. Den har etter litt styrketrening blitt vanskeligere å kontrollere. Med både Mace og fairwaydriveren Mavric inn i løpet av 2018-sesongen, er egentlig bruksområdet til Fury dekt av andre disker. I tillegg har jeg med mer styrke også opplevd at en av mine ynglingsdisker Havoc nå har blitt litt for lite stabil. Den har en vanvittig flyt, så det er mulig den blir med videre for spesialkast, men er nok ferdig som hoveddriver. Jeg kommer til å teste den ut i OptoX, som skal være hakket mer stabil for jeg trives med den i hånda.  Jeg har på slutten av denne sesongen tatt inn både Sheriff og Ballista pro, og vært på leting etter en fairwaydriver som tåler litt mer enn Escapen. Tanken er å se om Expolorer kan dekke det behovet, jeg får svaret i løpet av vinteren, utdyper Sandum.

VIL SPILLE ENDA MER: Anniken vil spille flere turneringer neste seong. FOTO: Camilla Nordhei

Staalesen: –  Jeg tror ikke jeg kommer til å ta så mange disker ut av baggen, i alle fall ikke disktyper, men jeg har noen nye typer jeg har lyst til å teste. Jeg har lyst til å teste Savant fra Innova for jeg mangler noen disker rundt den speeden, og synes det ser ut til at den kan fylle den mangelen. Har også lyst til å teste Rat, og jeg har fortsatt til gode å høre om noen som ikke liker den. Jeg vil også eksperimentere litt med flere forskjellige puttere, både til innspill og putting, for nå holder jeg meg stort sett til Aviar.

Hellgren: – Falk blir min nye driver og skal trene med Kaxe K3 og Berg, ellers ingen nye endringer.

Sandvik: – Jeg driver å velger ut disker for neste sesong nå, og jeg prøver å ha færre disker enn jeg hadde i fjor. CD3, MD5 og PD er disker som mest sannsynlig skal inn i baggen. Jeg har puttet med Pure, men den er ute av baggen neste sesong. Fortsatt litt usikker på hva jeg skal bytte den ut med, virker som det blir P2 X-line eller P3x D-line. Gator3 er også ute av baggen. TDx, CD2 og PD2 er disker som aldri vil bli byttet ut.

Steen: – Synes jeg begynner å få et greit inventar i bagen, men jeg bør nok kvitte meg med overlasset av midranger.

Skroll til toppen