Frisbeens historie

The Frisbie Pie Company – Paiformer ble kastet

Den tidlige frisbee-historien er selvfølgelig omkranset av mystikk, men skal man starte et sted, så bør det være 1871. Det var i dette året at William Russel Frisbie flyttet fra Bransford, Connecticut til Bridgeport Connecticut, for å begynne som daglig leder hos Old Baking Company of New Haven. Senere kjøpte han bakeriet, og kalte det «The Frisbie Pie Company». William R. tok seg av det administrative, mens hans søster Susan tok seg av bakingen, han døde i 1903, og hans sønn Joseph P. Frisbie overtok bedriften. Under hans ledelse fikk bedriften en kraftig ekspansjon, og filialer ble åpnet i Hartford (Connecticut), Poughkeepsie (New York) og Providence (Rhode Island). Joseph P. døde i 1940, men hans enke Marian Rose og hennes produksjonsleder Joseph J. Vaughn, bakte paier til August 1958. Bakeriet hadde en ganske variert produksjon, men for oss er det bare paiene og cookiesene som er viktige.

Noen hevder at det var paibeholderne som var den første prototype til dagens disker, mens andre peker ut cookiebeholderne som forløperne til dagens «plast». Det mest sentrale moment for oss er allikevel at enten det var studenter, arbeidere eller soldater, begynte alle disse å kaste metallbeholderne.

Walter Fredrik Morrison – Produksjon i plast

Neste frisbee-historiske personlighet heter Walter Fredrik Morrison. Hans far var oppfinner, og av den grunn interessert i innoverende artefakter. Han deltok i Annen Verdenskrig, satt i fangenskap i Stalag 13, og i tiden etter hans hjemkomst jobbet han som snekker. Året var 1948, Ufo’er var et populært emne, og Fred innså at man kunne utnytte situasjonen.

Han hadde selv kastet metalbeholdere som liten gutt, og han fikk lyst til å forbedre dem med henblikk på produksjon og salg. Det første han prøvde var å sveise en stålring langs kanten, for å forbedre platens stabilitet. Denne forandringen var ikke spesielt vellykket, og han måtte tenke nytt.

Det var slik han kom på å bruke datidens nye material: plast. Første plastblanding han brukte var butylsterat. Denne blandingen fungerte utmerket så lenge solen skinnte og plasten holdt seg varm, men ble den kald og man ikke klarte å ta imot, gikk den i tusen biter.

Fred klarte å skaffe nok penger til innsprøytningsform, og platen han fikk ut kalte ham «arcuate vane model». Det er denne polietylen modellen som regnes som den første virkelig sendeplate. Modellen ble ytterligere forbedret i 1951.

Wham-O – Kommersialisering og masseproduksjon

Morrison brukte de neste årene til å reise rundt for å markedsføre produktet, men det var først i 1955 at det skjedde store ting. Det var da Rich Kerr og «Spud Melin», som akkurat var ferdige med sin utdannelse ved UCLA, så plasttallerkenen for første gang. De ble helt betatt av artefaktet som på en elegant måte forenet fysikkens grunnleggende lover. De fikk tak i Morrison og inviterte ham til deres arbeidsted, som var Wham-O’s fabrikk i San Gabriel, California. Morrison solgte rettighetene til sin oppfinnelse, og den 13 januar 1957 begynte det å fly plasttallerkener ut fra produksjonsenheten i San Gabriel. I 1959 registrerte Wham-O navnet FrisbeeTM.

Ed Headrick – Sportsgrenene blir til

På denne tiden fantes det kun sporadiske turneringer av mer eller mindre seriøs karakter. Det var først på 1960 tallet at man så for seg Frisbeen som sport. Det var Ed Headrick, daværende sjef for Wham-O, som hadde denne visjonen.

Han stiftet IFT (International Frisbee Association) i 1967, og nå var prosessen igang. I 1969 ble Ultimate oppfunnet av studenter ved Columbia High School i New Jersey, og første store disc golf-turnering ble arrangert samme år i Pasadena. I 1974 ble første «offisielle» VM i frisbee holdt i «The Rose Bowl» i Pasadena.

Ed Headrick regnes som «frisbeegolfens far». Han utviklet den første frisbeegolfbanen i California og han fant opp den første golfkurven «Disc Pole Hole» i 1975 slik vi kjenner den i dag med kjetting og kurv. Han redesignet også den originale frisbeen til å bli mer stabil og kontrollerbar og regnes som oppfinneren av den moderne frisbeen. PDGA ble opprettet av Ed Headrick i 1975 og han har PDGA medlemsnummer #001.

I 1982 ble discathon introdusert som syvende og siste individuelle gren i det amerikanske mesterskapet i Sacramento.

WFDF (World Flying Disc Association) tok over for IFA i midten av 80-tallet og er nå frisbeesportens øverste organ, med representanter fra alle verdensdeler. Det første virkelige individuelle VM (dvs. med stor internasjonal deltagelse og under WFDF’s regi) ble holdt i Ft.Collins (Usa) i 1987, og det var her amerikanerne mistet hegemonien i resultatlistene: ikke-amerikanere vant sammenlagt, discathon, lengde, presisjon og scf. Når det gjelder Ultimate har USA’s dominanse vært total. De har kun tapt et VM for landslag og vunnet samtlige VM for klubblag.

Ed Headrick døde i 2002 og ble 78 år gammel.

Norges frisbeehistorie – Pancake 1978

Den norske frisbeehistorien henger nøye sammen med Pancakes historie, og klubbens ærespresident Robert Tjernstad får ta skylden for at man driver med denne «merkelige» sporten her til lands. Det var Robert som satt hjemme hos seg selv i 1978 og så på Sportspegeln på Svensk TV.

Han ble så betatt av plasttallerkenen at han gikk rett ut og meldte seg rett inn i det Svenske Frisbee Forbundet. Han fikk tilsendt et medlemsnummer (#1112), bladet Frisbeelagan og en disk.

Han savnet noen å spille med , så han kontaktet noen av sine kamerater, bl.a. brødrene Jarl og Eirik Petersen. Flere kom etterhvert til, og Pancake Circle Ltd var et faktum. Det var denne klubben som tok initiativet til å starte NFF (Norsk Frisbee Forbund) i 1979, og mange av de markante profilene i klubben har vært drivkraften for sporten i mange år.

NFF arrangerte EM individuelt i 1987 og VM i ultimate i 1990.

Kilder:
Carlos Rio’s hjemmeside
«Frisbee av Dr. Stancil E.D. Johnson, Workman Publishing,1975»
discgolf.com
wikipedia

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen