Slik trener de beste om vinteren

Sesongen er over for denne gang og forberedelser til en ny sesong er snart i gang. Vi tok en prat med de fem beste i Open-klassen fra NM 2018, og fikk blant annet vite hvordan de skal forberede seg på den kommende sesongen.

TOPP 5 I OPEN:
Hvordan trener du under off-season?

Peter Lunde – Nr. 1 i Open:
– 
Jeg pleier som regel å trappe ned kastingen i off-season, pleier heller å legge om til å bruke mest mulig tid på treningssenter i stedet. Planen er  å bygge opp en motivasjon for å trene i løpet av par måneder med redusert kasting, slik at jeg virkelig kan skyte ifra når snøen smelter, forteller Lunde

NR. 1: Peter Lunde tok med seg kongepokalen i år også. FOTO. Christian Lunde.

Sindre Roar Fosse – Nr. 2 i Open: – Først og fremst har jeg hatt et par uker pause før jeg startet off-season. I fjor hadde jeg tre måneder, men i år er motivasjonen så på plass at jeg er klar for å trene i hele vinter. Jeg går ikke runder i vinter, men jobber med driveteknikk, putting, generell kondisjon, samt discgolfspesifikk styrketrening og skadeforebygging.

Jostein Håland – Nr 3 i Open: –  Jeg er vel den klart eldste i Open-toppen nå og gjør som jeg alltid har gjort de siste 15 åra .Kaster mye, hele året. Jeg har trua på spesifikk trening og mange repetisjoner i en teknisk idrett som dette. Er redd for å miste «touchen» om pausen blir for lang. Jeg trener styrke 2-3 ganger i uka fra november til april for å holde prolapsen på avstand, bevare kastelengden og for å unngå å bli tykk. Å bli tykk er jeg redd for, utdyper Håland Senior.

Andras Havnegjerde – Tredelt Nr. 4 i Open: – Om vinteren pleier jeg å kaste så mye som mulig på fotballbane. Jeg sprang en del på tredemølle for å få litt bedre kondisjon, jeg prøvde også å putte så mye som mulig. Har tenkt å gjør akkurat det samme i år.

Fredrik Runsjø – Tredelt Nr. 4 i Open: – Målet å holde spillet ved like i helgene og med puttetrening i kjelleren. Kanskje noe fieldwork på opplyst kunstgress på kvelden. Spiller generelt få runder om vinteren. Første helgen i desember å spille C-tier i nisselue, deretter en liten pause før inne-trening i Bærum.

Knut Håland – Tredelt Nr 4 i Open: – I off-season så har det så langt vært lite kasting, men mye styrke og bevegelighet. Har tatt ei kastepause etter PCS, det vil si at jeg kaster noen ganger, men veldig lite. Fremover skal jeg fortsette med mye styrke og bevegelighet, samtidig som jeg skal begynne å ha en del fieldwork på fotballbaner og lignende, samt mye putting.

Hvilke deler av spillet ditt skal du jobbe med mest i off-season?

Lunde: – Putting er noe av det artigste jeg vet å trene, så det blir jeg aldri lei av.  Vil si sidearm og backhand med flat- og anhyze-realease kommer til å være det jeg kommer til å prioritere. Merket i år at alle kast med driver som ikke kommer ut med hyzer er kast jeg absolutt ikke har nok selvtillit i, innrømmer Lunde.

Fosse: – Jeg tenker selv at jeg ikke har noe spesifikt svakt punkt, så jobber rett og slett med alt. Fjorårets konkurranser ga tilbakemelding på at jeg må jobbe mer med putting i pressede situasjoner, sier Fosse.

STORSPILTE: Sindre Roar Fosse spilte solid under NM, og tok en fin 2.plass. FOTO: @nmdiskgolf

Håland Senior: – Jobber egentlig ikke med spesifikke kast. En god forehand får jeg aldri, så jeg skal heller bli stødigere på den 85- meteren jeg har. Prøver å lære meg å kaste bedre med understabile disker når det gjelder forehand. Ellers er jeg alltid glad i å kaste mye med puttere året rundt.

Havnegjerde: – I år skal jeg faktisk prøve å bli flinkere til å kaste forehand. Har vært rundt i Europa på mange baner siste årene, da har jeg merket at du faktisk må ha en god forehand på fryktelig mange bane av banene.

Runsjø: – Frem mot sesongen begynner vil hovedfokuset være på kasteteknikk. Målet er mest mulig balanse, rytme og lengde i kastet uten å slite på kroppen. Jeg prioriterer også å bygge selvtillit med innspill og puttetrening.

Håland Junior: – Den delen jeg kommer til å bruke mest tid på er putting, men jeg skal jobbe med forehanden slik at den ikke er ubrukelig lenger.

Hva er hovedmålet neste sesong?

Lunde: – Målet mitt omtrent hvert år er å gro som spiller, og det forblir målet mitt til neste år også. Planene mine neste år er å spille en god del mer utenlands, så hovedmålet blir å heve nivået mitt fra et bra nasjonalt nivå til et bra internasjonalt nivå.

Fosse: – Hovedmålet er å stabilisere seg oppe i toppen. Mer spesifikt enn det vil jeg holde for meg selv.

FAR OG SØNN: Disse to blir nok å regne med også neste år. FOTO: Jostein Håland

Håland Senior: – Målet er bevare kjærligheten til sporten. Forstår ikke hva jeg skulle gjort uten Diskgolf. Og er kjærligheten sterk nok samt at lykken står meg bi kan det hende jeg raner til meg en eller annen god plassering nok en sesong på nasjonalt nivå. Ellers er et helt konkret mål å slå Knut og Øyvind i alle PDGA- turneringer, samt og  bli klubbmester. Vil også få yngstesønnen min til å bli skikkelig hekta på Diskgolf.

Havnegjerde: – Hovedmålet mitt neste sesong er definitivt å komme på pallen i NM. Bare ha det gøy, reise rundt på turneringer og møte nye folk, forteller Andreas.

Runsjø: – Målet er å øke ratingen min med 15-30 poeng, plassere høyt i en internasjonal turnering, vinne norgescupen, NM, og kvalifisere meg til EM 2020.

Håland Junior: – Hovedmåla mine neste sesong er å vinne NM og pargolf-NM, forsvare NC, og få over 1000 i rating.

Hvilken bane gleder du deg mest til å spille i 2019?

Lunde: – Har hørt mye bra om Krokhol! Ikke fått sjansen til å teste den ut enda, men det er definitivt en bane jeg ser fram ut til å pælme på i den kommende sesongen. Annet enn det så håper jeg å få spilt noen legendariske baner i USA.

Fosse: – Jeg gleder meg alltid til å komme tilbake til Ale på klubbtur til våren. Da er liksom startsignalet i gang.

Håland Senior: – Gleder meg til VM som ser ut til å bli en realitet i 2019. Ellers er jeg glad i alle vanskelige og utfordrende baner som er rettferdige.

Havnegjerde: – Bane.. hm.. Gleda meg alltid til å spille i Skellefteå! I Norge så er det alltid gøy å spille på Stovner. Kjempebane!

OPPGITT: Andres Havnegjerde under NC i Bergen 2018. FOTO: Eirin Brun

Runsjø: – Hadde vært konge å få spille turnering i Nokia på «The Beast». Beste banen jeg har spilt. Håper også å få med meg banene i Kokkedal Open.

Håland Junior: – Gleder meg veldig til å spille Krokhol og Sula, samt alle turneringsbanene jeg skal spille i utlandet neste sesong.

 

Noen nye discer på vei inn/ut av baggen?

Lunde: – Sjeldent jeg tar inn nye molds i bagen, men i år har jeg faktisk klart å snike inn et par nye. Har puttet Aviarer omtrent siden jeg begynte, men siden i sommer gikk jeg over til KC Pro Whale som putteputter. Ganske lik til en Aviar, bare at den fyller håndflaten min jevnt hele veien og har noe mer glide. I tillegg lurte jeg inn en Echo Star Valkyrie til PCS Open. Virkelig en disk som flipper fort og som man kan forme de mest utrolige linjene med.

Fosse: – Nå som jeg representerer team Kastaplast kommer det et par endringer. Grym og Grym X kommer til å bli hoveddriverne. Ellers går det inn en Berg i bagen, som ellers ser helt lik ut som før.

Håland Senior: – Svaret er ja. Mortar skal ut. Inn med en annen overstabil midrange. Usikker på hva. Trolig Caiman. Tester ut i disse dager. Ellers blir bagen så enkel som mulig med destroyere, PD-er, Eagler, Rocer og P2. Pluss et par ut av trøbbel-disker.

Havnegjerde: – Jeg spilla jo for Prodiscus så her blir det samme som i år, kanskje prøve ut den nye harde putteren som har kommet.

VIL GJERNE TILBAKE: Fredrik Runsjø ønsker seg tilbake til «The Beast». FOTO: Toni Laitiala.

Runsjø: – Bruker stort sett variasjon av star Destroyer, Thunderbird, Firebird, Sidewinder, Roc3, Gator og Harp. Putter med Mcpro Aviar men bytter til D-line P2 når det er kaldere ute. Bytter også en del mellom P2 og Envy/Proxy som innspill og kasteputtere.

Håland Junior: – Bagen min kommer til å være veldig lik forrige sesong, skal teste PD og noen nye kasteputtere.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skroll til toppen