Lunde forsvarte «bøtta»!

Peter Lunde fra Skien vant i helgen Norgesmesterskapet i Diskgolf 2018, og er med det den første i historien til å forsvare en kongepokal i åpen klasse!

Det ble som spådd på forhånd en meget tett og jevn helg, der spenningen og kampen om pokalen levde til siste kast var gjennomført. Helgens Norgesmesterskap var det første arrangert på Stovner, og forhåpentligvis ikke det siste. Det var et mesterskap som inneholdt det meste av dramatikk, noe som lyser igjen i en vinnerscore på «bare» minus to, får vi si. Med flere av de beste rundene godt nede på minustallet halvvegs, viser sluttscoren at det aldri er over før siste putt sitter i kurven.

Rekordjevnt og kaotisk
Det var Sindre Roar Fosse og Knut Valen Håland som lå best an halvveis i NM, med henholdsvis minus sju og minus fem. Men på «moving day» skjedde det masse rart, og da finaledagen kom ledet EM-uttatte Sindre Roar Fosse med -4, etterfulgt av Anders Nødland Danielsen og Jostein Håland på -2. I løpet av søndagen nærmet en rekke spillere seg, og på et tidspunkt var det faktisk bare to kast som skilte de seks øverste spillerne. Mens gutta i leadcardet kjempet seg i mellom, har Peter Lunde allerede kommet i mål med en solid runde og står med -2 sammenlagt. Når leadcardet går inn i hull 16 blir man oppmerksom på Peters gode runde, og det er faktisk bare Håland og Fosse som kan nå igjen unggutten fra Skien. Med par på hull 16, må derfor begge ha to birdier på de to siste skal muligheten være der. Håland gjør et godt kast, men ender med par, mens Fosse tar innpå et kast og vil med birdie på 18 sikre omspill. Med en flott drive på 18 ligger han rundt sirkelen, men bommer etter noen nervepirrende og lange sekunder!

Dermed kunne Lunde juble for sin andre kongepokal før fylte 19 år! Sindre Roar Fosse tar et velfortjent sølv og sin første medalje i en nasjonal turnering, mens rutinerte Jostein Håland stikker av med tredjeplassen, hans fjerde NM-medalje siden 2010, men den første bronsemedaljen.

Vi har selvsagt tatt en prat med Peter Lunde:

– Dagen derpå, du har nettopp blitt den første til å forsvare en kongepokal! Hvordan føles det?
– Jeg tror ikke det helt har gått opp for meg enda. Jeg har begynt å føle på kryhet, men det kommer nok til å ta et par dager til før jeg fullstendig klarer å lande helt. Går med en følelse at det fremdeles er en runde igjen. Innser ikke at turneringen er ferdig og at jeg faktisk klarte det, sier Lunde.

– Hvordan har turneringen vært?
Turneringen har bydd på 4 svært ulike runder. Turneringen startet noe «stang ut» for min del. Lå 6 kast bak etter første runde, noe som ved første øyekast kan virke mye, men med 3 runder igjen på en krevende og straffende layout, visste jeg at det var en minimal differanse om jeg spilte golfen min riktig og glupt. Resten av turneringen klatret jeg nærmere og nærmere ledelsen, og da jeg startet sisterunden min lusket jeg bak i chasecard bare tre kast bak. Jeg var fast bestemt på å følge gameplan, og da jeg var ferdig hadde jeg ingen egentlige forhåpninger om seier. Det skulle vise seg å være feil.
Da jeg var ferdig lå leadcard 3 hull bak og jeg var 2 kast foran. Skal sies at det var 3 nervepirrende hull som «spectator». Men det holdt, akkurat.

– Hvilke tanker gjorde du deg i løpet av helgen?
– Jeg har lært mye om mitt eget spill. Stovnerbanen er en krevende bane å spille, og det er åpenbart at det ikke finnes bare en riktig måte å spille en bane på. Det jeg tar med meg videre er bevissthet på hvor viktig det er å være tolmodig. Det å ikke ta de første beste muligheten, men vente på de ordentlige sjansene man faktisk burde gå for. På samtlige hull valgte jeg å spille safe om jeg følte muligheten min ikke var helt ideell. Jeg visste at jeg var god nok til å kaste disken til at de ordentlige mulighetene ville komme på rekke og rad, sier norgesmesteren. 

Suverene Sandum
I dameklassen var det Sigrid Sandum fra Trondheim Frisbeeklubb som stakk av med seieren, med Katarina Staalesen og Lykke Sandvik på plassene bak. Sandum viser dermed at hun fortsatt er å regne som den beste kvinnelige kasteren her til lands, selv om begge de to på plassene bak vil gi hun tøff konkurranse i årene som kommer. Sigrid hadde selv dette å si om prestasjonen:


– Jeg var veldig spent på forhånd, og jeg syntes det var morsomt med oppmerksomheten og opphusingen rundt dameklassen. Et annet spenningsmoment var rundt formen til de ulike spillerne, da Norgescupene så langt har blitt vunnet av flere av oss. Ingen av oss viste nok helt hvordan vi lå an i forhold til hverandre, i motsetning til tidligere år der vi har spilt mye mot hverandre før NM. Tidligere har jeg opplevd å være ” off ” i første halvdel av turneringene, for deretter å spille solid golf når toget allerede har gått. Jeg har derfor jobbet mye med meg selv, og vært nøye i planleggingen i forkant, slik at jeg var på fra start.

Sandum visste at hun hadde et glimrende utgangspunkt før finalen.  

– Jeg viste at når det var så tett og jevnt inn mot finalen, hadde jeg gitt meg selv en ypperlig mulighet til å slå til. Jeg elsker press og konkurranse, så spenningen som ble bygget opp var bare positivt for egen del. Og når jeg først fikk overtaket, var det godt å ikke gi vekk unødvendige kast på slutten. Jeg har hatt utrolig god støtte rundt meg hele helgen, og sitter igjen med en god følelse etter en flott helg, sier Sandum. 

Dobbel fra Lund Carlsen
I master skulle det vise seg å bli like spennende som i Open. Øystein Lund Carlsen fra Bærum Frisbee spilte jevnt godt hele helgen, og kunne til slutt smile bredest på toppen av seierspallen, tett etterfulgt av Lars Somby fra Muselunden, med Erik Hammer Staalesen på tredje. De over 40 spilte faktisk så godt, at vinnerscoren ville holdt til en plass godt inne blant topp 10 i åpen klasse.

I juniorklassen var det bra med påmeldte, et lovende tegn for fremtiden. Etter en lang helg var det Ole Tobias Synstad fra Sukkevann som til slutt tok en meget overlegen seier, ni kast fremfor Olav Andre Brekke og klubbkompis Mathias Josdal.

 Vellykket arrangement
Helgens Norgesmesterskap var et samarbeid mellom de tre Osloklubbene Muselunden, Stovner og Ekeberg, et samarbeid som fungerte meget godt. Gjennom hele helgen var det en haug med frivillige i aksjon, noe som resulterte i en flott opplevelse for alle spillerne.

Det var på forhånd lovet en meget flott spillerpakke, norgeshistoriens beste sådan, en påstand som levde opp til forventningene. Banen og arrangementet gikk ellers knirkefritt og vi takker arrangørene for et flott mesterskap.

EM neste
Allerede førstkommende mandag er det avreise til EM i Kroatia, der alle de tre medaljevinnerne i Open tar turen – men faktisk i hver sin klasse. Lunde i junior, Fosse i open mens Håland stiller i masterklassen. Flere av de uttatte spillerne har vist god form denne helgen, og det blir dermed meget spennende å følge enkelte i kampen om edelt metall også internasjonalt. Feltet blir fryktelig tøft for våre utsendte, og vi i Frisbeegolf-redaksjonen kommer tilbake med en fyldigere artikkel om EM i løpet av uken, samt annet EM-stoff.

Fullstendig resultatoversikt her:

PDGA: https://www.pdga.com/tour/event/36779

Skroll til toppen