Å Vestland, Vestland!

Til helgen starter årets norgescupsesong. Stedet er fagre Øverås i Møre og Romsdal. Frisbeegolf.no gir deg alt du trenger å vite om sesongstarten.

Banen og arrangøren

– Banen er den beste den noengang har vært. Det er tørt og fint her nå, og den ligner veldig på PCS–oppsettet vi har hatt noen ganger nå. Vi er fornøyd med banen, og mener at alt nå ser bedre ut enn tidligere. Banen er av de mer krevende i Norge, men et stykke bak for eksempel Vasset på Sula – det er flere birdiemuligheter her for flere spillere. Likevel er det mye OB i spill på nesten alle hulla, og banen skiller bra mellom spillerne. Den er ikke kjempevanskelig, men utfordrer på alle typer kast. Vi føler oss rimelig trygge på at vi skal levere en meget god turnering, sier Sivert Øverås fra arrangøren.

Favoritter og outsidere

I starten av en sesong er det nærmest umulig å snakke om form og utvikling. Vi våger likevel å peke på Håkon Kveseth som mannen som må slås om det det skal bli seier på Øverås: Kveseth har allerede fire-fem turneringer bak seg i år, har banket inn flere runder på Øverås-banen i påska og vant nylig også overlegent påsketurneringene på Sula og Stovner. I tillegg til den voldsomme kastelengden har Kveseth også en sterk forehand – begge deler en stor fordel på denne banen.
– Jeg er i god form, er godt forberedt og har funnet den gode roen i spillet, føler jeg, og liker banen veldig godt. Jeg kommer til Øverås med god selvtillit og har trua. Jeg kan leve med et favorittstempel, men det er mange gode spillere med, så det blir tøft, og det er i grunn bare en spiller jeg «frykter» i dette feltet, og det er min gode venn Knut Håland, sier Kveseth. 

Frisbeegolf.no velger også å ta med landets høyeste rangerte spiller, Øyvind Jarnes ,i favoritt-trioen. Men Jarnes kommer omtrent rett fra seks uker på sjøen, og presterte å rive opp huden på høyre pekefinger i en fiskekrok (!) den siste timen av seksukersskiftet på sjøen, og trenger erfaringsmessig også litt tid på å komme i skikkelig og vanlig form etter en økt med fiske. Men Jarnes blir med der oppe, og kan vinne denne – med fingeren godt surret inn i sportstape.

Av outsidere er det ganske så mange. Først og fremst nevner vi nok en Sula-spiller, Andreas Havnegjerde, som faktisk er på hjemmebane her, men har slitt med å levere i de store turneringene. Men nå klinker han til? Henrik Abell Larsen og Ståle Stai Hakstad er definitivt å regne med. Sistnevnte med flere triumfer på akkurat denne banen. Vi er ikke snauere enn at vi slenger med to-tre solide spillere til, nemlig den unge veteranen Anders Haugen, som alltid er med når det drar seg til i norgescuper, samt Sindre Roar Fosse og den evigunge pastoren Sølve Hatlen.  

Vi tror at vinneren havner på rundt minus 15-18 etter endt turnering – men er det bare litt vind her tar vi feil – da er runder på rett under par meget bra, for banen er vindutsatt på de mest krevende hulla. Og vi kan fort se svært gode spillere dra «snømenn» og det som verre er på blant annet par 5-hullet. Og blir det været som er meldt vil banen straffe kolossalt. Da KAN man vinne med en totalscore på 6-8 minus, det viste PCS-open-resultatene fra den siste runden i fjor som ble spilt i liknende forhold. 

De andre klassene

Damene først – som alltid. Her blir det en kamp mellom de «fire store»: Katarina Staalesen, Sigrid Sandum, Hanna Hugosson og Lykke Sandvik. Disse fire tar de fire øverste plassene med mindre det skjer noe helt, helt spesielt. Men det tviler vi på at det gjør. Vi sitter med følelsen av at rutinen vil vinne her – selv om Lykke Sandvik har en fordel av å ha spilt banen og dette oppsettet før. Men Øverås er ingen utpreget hjemmebane-bane med lokale ruter og korte hull i skogen – og derfor tror vi at Sandums erfaring og klokskap vil dra denne i land. Men dette blir tett helt inn, og i dameklassen vet vi at det fort svinger mye. Utfordrere er det ikke så mange av her, men det er noen. Da tenker vi på Anniken Steen , som med maksimalt spill kan ta en pall-plass.

I masterklassen ser vi bare to mulige vinnere, siden Lars Somby har meldt seg på i åpen klasse. Dette blir en kamp mellom Erik Hammer Staalesen og Sivert Øveraas. Sistnevnte har tidenes mulighet til å «skrelle» her på en bane han har designa sjøl, på en grunn han eier sjøl, og har jobba mange hundre timer på, og som han kjenner bedre enn sin egen mor. Hammer skal IKKE føle seg for trygg her, men er en ørliten favoritt, så får vi se om Sivert Øveraas mestrer å være både arrangør og spiller. Tredjeplassen her tror vi står mellom «svensken» Torbjørn Ferm, som spiller for Langevåg og er en svært trygg og rutinert spiller, og en annen lokal kar, nemlig Jøran Gjelsten Lufall – bygdas egen «Bør Børson». Som definitivt har et vinnende toppnivå, men har en tendens til å gå litt varm. Lufall kan fort lede, før han plutselig står fremst i køen på sin egen bar og har gitt opp. Dette blir spennende.

Blant de eldste spillerne finner vi to spillere som vil gjøre opp om seieren. Det er Knut Hummelvoll og Oslos store sønn, Thomas Donsig. Richard Moen vil ikke nå opp i dette selskapet og tar tredjeplassen. Hvem som vinner av Hummelvoll og Donsig er vanskelig å si – men vi holder en knapp på Hummelvoll.

Det er bare å glede seg folkens: sesongen er i gang – og banen og omgivelsene på Øverås vil ta pusten av deg: dette kan fort bli årets NC på en bane som har har en snittlengde på over 130 meter og vil utfordre deg på alle typer kast – her MÅ du velge dine kamper på de riktige hulla.

PS! Det er svært få spillere forunt å vinne en norgescup eller NM i diskgolf, og de to siste åra er det kun seks spillere som har vunnet Norgescuper eller NM:
Peter Lunde, Ståle Hakstad, Sindre Skippervik, Øyvind Jarnes
Knut Håland x 4 og Espen Møkkelgjerd.

Skroll til toppen