Uforutsigbare USDGC

Onsdag braker årets høydepunkt løs: det åpne amerikanske mesterskapet i diskgolf – selveste USDGC. 

Skrevet av Ola Kolle og Jostein Håland.

Winthrop University i Rock Hill i Sør Karolina, har hvert år siden 1999 vært åstedet for noen av diskgolfens aller mest minneverdige øyeblikk. Her er bare én klasse – og det er bare en vinner. VM-tittelen henger selvsagt” der oppe” den også – men USDGC-ringen er på samme nivå. Vinner du USDGC, ja da er du sikra en plass i historiebøkene for evig tid. 

Dramatisk
Vi skrev uforutsigbart i overskriften, og de siste fem åra er det fem ulike vinnere. Og hvert eneste år skjer det noe dramatisk og minneverdig. I fjor regelrett åpnet himmelen seg over Rock Hill, og Chris Dickerson holdt på å rote vekk det som så ut som en trygg seier – helt til Calvin Heimburg på hull 17 fikk en rull fra kurvkanten og ut i OB, som på dette hullet betyr omkast fra der du sist var god. Og da var det gjort for Dickerson. Denne uken er det for øvrig igjen meldt tung nedbør over Rock Hill. Dersom Heimburg får fire dager med vær som på sistedagen i fjor, så vil han bli en naturlig favoritt.

USDGC-vinnere og minneverdige øyeblikk
https://usdgc.com/memorable-moments/

Tidligere vinnere: 5: Ken Climo, 3: Barry Schultz og Will Schusterick, 2: Paul McBeth, 1: Dave Feldberg, Nate Doss, Nikko Locastro, Steve Brinster, Jeremy Koling, Nate Sexton, James Conrad og Chris Dickerson

Paul Mc Beth. Revansjelysten etter en sesong der ikke alt har gått på skinner. Vaner han sin 3.tittel?


Favoritter og outsidere
Vi har allerede vært innom Dickerson og Heimburg, og de vil helt sikkert være der oppe igjen. I tillegg har vi Mason Ford som har vunnet de tre siste A-tierene han har deltatt på – inkludert den siste” National Tour”-konkurransen nå nylig. Vi tror Ford blir farlig igjen, og nevner han i samme åndedrag som McBeth, Jones, Keith, McMahon, Conrad og Wysocki. Og apropos McMahon og Wysocki – det er de to verdensstjernene som har til gode å vinne USDGC. Skal de lykkes denne gangen?

Det bør også nevnes at banen er svært forehand- og leftievennlig, selv om James Conrad i 2019 motbeviste teorien om at du må ha en god forehand for å kunne vinne USDGC. Etter den bragden kan naturligvis ingen avskrives, men statistikken viser likevel at venstrehendte spillere har gjort det uforholdsmessig godt her. Både Nathan Queen og Chris Clemons har to topp 10-plasseringer de siste to årene, og ikke bli overrasket om en av dem blir å se på lederkortet.


Ingen nordmenn med
Dessverre er det ingen nordmenn som kom seg over i år, selv om vi aldri har hatt flere kvalifiserte. Peter Lunde, Knut Håland og Morten Brenna var kvalifiserte. Covid satt en stopper for det, så dersom vi skal heie på europeere blir vi nødt til å se til Finland eller Estland. Vi tror det blir tøft for Mäkelä, Vainio, Rokkanen og Tamm å hevde seg helt i toppen, og får en av dem med seg en topp 10, så skal vi være veldig fornøyde. 

Ikonisk bane på ikonisk grunn
Banen ligger som nevnt på tomten til Winthrop University, og er en de aller mest ikoniske på terminlisten. På grunn av det noe begrensede boltrerommet banedesignerne har, så har USDGC gjennom årene måttet ta grep for å holde banen up-to-date. Dette har ført til hyppige endringer, og en del oppfinnsomhet fra Poole, Duvall og resten av designteamet. Det være seg OB-øyer, mandoer, «mozarella sticks», høyballer, stroke-and-distance, bunker-regel, hazards etc. Et like trygt høsttegn som fårikål og oransje blader, er kritikken av nye hull på USDGC. 

Små endringer i år
Turneringen har likevel alltid landet godt på beina, og kåret en verdig vinner. Det vil den gjøre også i år. Endringene fra 2020 til 2021 er faktisk ganske små til USDGC å være. Det ble intet gjensyn med hull 2 og 3 fra 2019, noe de aller fleste naturlig nok er fornøyde med. Den største endringen vil vi se på hull 9, der det er plassert ut fem stolper foran utkastet, såkalte «mozzarella sticks», som gjør at spillerne må velge seg en luke. Selv om hullet fikk mye kjeft på sosiale medier da bildene ble publisert, så har vi merket oss at toppspillerne later til å like endringen. Vi tror ikke dette hullet blir akilleshælen for spillerne, men at det vil være «the usual suspects» som vil kunne drepe runder. Da sikter vi spesielt til de to par fem hullene 5 og 13, samt 15, 17 og 18. Winthrop Gold krever et komplett arsenal av kast, enorm presisjon, evne til å beherske vær og vind, men kanskje aller mest- evne til å holde seg in bounds.


Keep in in the ropes
– Jeg er spent som alltid, og glad for muligheten til å kunne spille USDGC nok et år, sier Gregg Barsby. Verdensmesteren fra 2018 har ikke hatt sin beste sesong, men USDGC er noe helt spesielt. 
– ”Keep it in the ropes”, ta mulighetene. Så enkel, og så vanskelig er planen min. Jeg ser ikke på meg selv som favoritt, slikt driver jeg ikke med, og vil heller ikke peke på noen spesielle, men kan trekke frem Mason Ford som en mann å følge med på. Han er i form, sier Barsby. 

Hva med kvinnene?
Damene , FPO, spiller også på Winthrop Gold denne uka, men dette er ingen majorturnering slik herrenes er. USWDGC, damenes amerikanske mesterskap, ble spilt i mai med Paige Pierce som klar vinner.

Discgolfnetwork sender live hver eneste dag – vi gleder oss til fire kvelder med topp dramatikk!

Skroll til toppen