Mer enn bare en tur i skogen

Norgescupen 2018 er nå historie, med «The Woods» på Sukkevann Frisbeegolfbane overstått denne helgen. Og det var en verdig avsluttning på det som har blitt en smått historisk sesong for den nasjonale elite, på en tøff, overraskende og utfordrende bane. 

Seier og vandrende pokal

Med tre seiere og en andreplass så langt i Norgescupen, befant sunnmøring Knut Håland seg som favoritt før turneringen, etter det som kan kategoriseres som en fantastisk sesong. Og unggutten sparket knallhardt allerede fra første runde, med en trekasts ledelse og 1031 rated runde. Påfølgende runde var litt mindre heit, men på søndag satte han maskineriet i et ekstra gir og kastet nok en hotround på 1045 og hadde sju kasts ledelse over Henrik Abell Larsen. Å hente igjen dette på en final 9 er ikke veldig realistisk, selv om Peter Lunde gjorde sitt beste med en meget hot round på slutten. Dermed vant Knut sin fjerde Norgescup i 2018. Det er er kun to andre herrespillere som har vunnet tre eller flere Norgescuper i samme sesong gjennom tidene, så Knut går inn i en meget eksklusiv klubb sammen med Carlos Rio og Espen Møkkelgjerd som har gjort dette tidligere.

– Hadde en plan på forhånd om å prøve og spille «konservativt», det vil si ikke gå for 15 metersputter mot stup/OB. Det var mange tøffe kurvplasseringer på banen. Følte egentlig jeg spilte veldig like runder, men på denne banen er marginene veldig små og scoren varierte. Peter spilte veldig godt mot slutten av turneringa og tok noen kast, men jeg hadde bra kontroll. sier Knut Håland til Frisbeegolf Norge.

Og med det vant også Knut Håland Norgescupen sammenlagt med soleklar margin, til tross for at vandrepokalen hadde vandret ut av arrangørens hender i løpet av sesongen. Sammenlagtseieren tok han foran nevnte Henrik Abell Larsen, mens Jostein Håland tok tredjeplass og sørger for at det for første gang i historien er far og sønn på podiet i Norgescupen sammenlagt.

La Vecchia Signora

Mens seieren i Open var forholdsvis satt før The Woods, var det tett og spennende i Dameklassen. Kampen sto mellom Katarina Staalesen og Lydie Hellgren, to Sukkevann-spillere som skulle kjempe om gull både i den siste Norgescupen OG Norgescupen totalt. Lydie tok ledelsen allerede første dag, 15 kast foran Katarina men bare 6 kast foran kometen Linn Marita Eikrem. Til sist var det dog «Den gamle dame» som dro hjem en komfortabel seier, da Lydie slo Trine Varaas Haugen med 6 kast og nevnte Linn Marita med 8. Hun tar dermed nok et skritt mot tronen som Norges mestvinnende spiller med 57 PDGA sanksjonerte seiere, mens Carlos Rio har 61.

Lydie vinner også sammenlagt med bare 6 poeng foran Katarina, og det er tett om plassene bak. Det kan se ut til at vi går en spennende sesong i møte i 2019, når man ser flere navn på listen som har spilt bare noen få turneringer slik som Norgesmester 2018 Sigrid Sandum, og vinner av Sandnes Open, Anna-Lykke Sandvik. Flere nye damer finner man også på listene, så vi håper dette er starten på en god og aktiv utvikling også for denne klassen i sporten.

Fremtiden tar steg oppover

Juniorklassen har vært spennende gjennom hele sesongen, fire forskjellige vinnere på de fem Norgescupene. Og det er spesielt Sukkevann Frisbeeklubb som stikker seg ut med sin juniorsatsning, som har gitt resultater gjennom flest seiere, men også flest spillere i denne klassen. I topp tre under The Woods var det et par lokalfavoritter, men en trønder ville ikke gi seg uten kamp. Med den beste runden i klassen gjennom hele turneringen gjorde Ole Andreas Børnes en solid innsats, men kunne ikke gjøre mye med Harald Stakkeland som spilte bra under hele turneringen og tok til slutt seieren i The Woods på hjemmebane. Med en tredjeplass kunne dog Mathias Josdal stige til topps i sammenlagt serien, foran klubbkamerat Even Grosaas.

Å mestre master

Fra Open i fjor til Master i år, Lars Somby hadde vunnet to av to turneringer så langt i sin første sesong i Master. Med dette i baktankene var han også en liten favoritt før The Woods, selv om spillere som hjemmefavoritt Eirik Hammer Staalesen og forrige NC-vinner Thomas Donsig også stilte på teepad. Men det skulle vise seg at Ronny Andersen ville ha et ord med i laget, og dro i fra med en solid 12 kasts ledelse etter første dag. Om det var dårlig søvn vites ikke, men da han tapte 11 kast på runde tre så Lars sitt snitt til å sette inn nådestøtet, tok nye 5 kast i finalerunden og vant dermed master med 4 kast.

Han kunne dog ikke gjøre noe i sammenlagtserien grunnet for få turneringer han hadde deltatt i, så til sist sto Sukkevann-general Eirik Hammer Staalesen på toppen foran Thomas Donsig og nevnte Ronny Andersen.

La grand

Selv om det var avgjort i sammenlagtserien i Norgescupen i Luis Garcia Del Moral sin favør allerede før The Woods, ble det spennende i Grandmaster klassen. Terje Rørmark hadde en meget bra første dag, og ville faktisk holdt en enslig 11. plass om han hadde spilt i Open. Litt flere trær dukket opp i runde tre som gjorde at Rune Kvåvik tok inn et par kast før final 9, men kunne lite gjøre med helgelendingen som dermed tok seier i sin første (og siste) Norgescup for året.

Resultater her: https://www.pdga.com/tour/event/38127

Skroll til toppen