Hvem kan stoppe Lunde?

Norgesmesterskapet i diskgolf braker løs denne uka på Klæbu utenfor Trondheim. Frisbeegolf.no gir deg alt om årets NM.

Arrangøren
Nidaros Diskgolfklubb er vertskap for årets norgesmesterskap i diskgolf, og turneringssjef er Sigrid Sandum. Som frisbeegolf.no selvsagt har tatt en prat med.
– Jeg har mye bra folk rundt meg, og jeg føler vi har gjort det vi kan nå. Jeg er ganske sikker på at dette vil gå greit, og vi er veldig fornøyde med banen, som jeg tror vil skille mye mellom spillerne. Jeg må også legge til at det nå virkelig har gått opp for meg at det er mye jobb å arrangere noe som dette, og at det aldri hadde gått uten all velvilje fra klubben min og fra våre samarbeidspartnere, sier Sandum.
– Jeg håper at alle vil kose seg og at årets NM blir en bra opplevelse for alle, avslutter Sandum.

Sigrid Sandum spiller ikke NM i år pga skade. Hun vant NM i 2018 – nå er hun TD.


Banen
NM-banen er en ganske så ny bane etablert på en golfbane. Den har par på 59 kast, og består av fem par 4-hull, relativt åpent landskap og generelt upressede utkast, en mengde tøffe OB-linjer, høydeforskjeller på mange av hulla og en fire-fem virkelig sugende par 3-hull. Det er kun hull nummer seks på banen som man kan kalle for et skikkelig skogshull – resten av hulla er åpne, men er pressa gjennom OB-linjer, lengde og høydeforskjeller.

Vi spår at hull 8, 15 og 18 vil bli hulla der de store talla kommer i NM – og i særklasse hull 8 som trolig er blant de tøffeste hulla som noen gang er spilt i en norsk turnering – dette er et verdensklassehull, der det kun er registrert én birdie tre – og det skjedde på den offisielle pargolfen tirsdag.

Banekart her: https://discgolfmetrix.com/manual/6010_Caddybok%20NM%202020.pdf

Det vil være en massiv fordel å kunne kaste langt her – men siden OB-linjer lurer på nesten alle hull, så er det presis lengde vi snakker om. Og skulle det blåse opp…da blir banen et aldri så lite monster…

Under ordinære forhold tror vi en NM-vinner i åpen klasse blir å finne på et sted mellom 16 og 24 under par etter fire runder – men vi skal ikke lenger tilbake enn til NM i 2018 for å finne merkelige svake resultater – så i et NM kan alt skje.

NM-deltakerne må belage seg på en runde som vil vare rett i overkant av tre timer, og rundt 6,5 kilometer med total lengde. Her vil det kåres en verdig NM-vinner!

Favorittene
I kampen om kongepokalen som deles ut i åpen klasse, kommer vi ikke utenom Peter Lunde.  Han har vunnet NM de siste tre åra, og vant også årets første nasjonale turnering på Sula i rekordstil. Lunde er den ubestridte NM-kongen i nyere tid, og er den naturlige favoritten også i 2020! Landets høyest rangerte spiller, Øyvind Jarnes, var en god nummer to bak Lunde i Sula – men han har ikke deltatt i NM siden 2016. Dermed står vi igjen med tre andre kongepokal-kandidater i Ståle Stai Hakstad ( vant NM i 2013), Knut Valen Håland og NM-vinneren fra 2016, Håkon Kveseth.
Vi kan ikke se at andre enn en av disse fire norske toppratede spillere kan vinne et NM.

Outsidere er det imidlertid flere av – men vi tror at favorittene må feile ganske kraftig om det skal bli medaljer på noen andre enn disse fire – da er vi fullstendig klare over at det kun deles ut tre medaljer.

«Pallen i fjor», da NM også ble spilt på en golfbane, var Peter Lunde, Knut V. Håland og Håkon Kveseth – med Hakstad på fjerdeplass. Vi kan fort få en reprise av dette i år.

Knut Håland, Peter Lunde og Håkon Kveseth.

Dameklassen har tre store favoritter. Det er fjorårsvinner Lykke Sandvik ( Lorentzen), Anniken Steen og Katarina Staalesen. Disse tre vil ta de tre øverste plassene som de gjorde i fjor med mindre noe helt eksepsjonelt skulle skje. Vi sitter med følelsen av at Steen vil trekke det lengste strået i år – ikke minst siden hun har ei venstreslegge som kler denne Klæbu-banen godt, samt kommer fra en overlegen seier i Sula der hun spilte glimrende golf. Men: her blir det spennende! Og kan evigunge Lydie Hellgren finne på noe?


Masterklassen har en rekke meget habile og meritterte spillere på startstreken. Fremst blant disse er tidligere EM-vinner Espen Møkkelgjerd, som så seint som i 2018 vant en norgescup i åpen klasse. Men har han trent nok? Lars Somby er nok den største utfordreren, samt regjerende norgesmester Sivert Øveraas. Ron Kaspersen må nevnes, Frank Wulff også – og endelig Erik Hammer Staalesen  – selv om sistnevnte sliter med en skade som kan hindre det helt store.

Knut Hummelvoll er en av NM-favorittene i grandmasterklassen.


Egil Sætren, Knut Hummelvoll og Ove Halseth er favorittene i grandmasterklassen. Vi sitter med følelsen av at Hummelvoll drar denne i land, men dette blir bare synsing på det vi må kunne kalle for et lavt nivå. Her blir det jevnt, tett og spennende – og kan Thomas Donsig blande seg inn?

Juniorklassen er massiv i år. Med hele 17 spillere – ny rekord? Olav Andre Brekke er regjerende mester og favoritt også i dette NM-et, men vi tror ikke han kan tillate seg noen «slow start» som i fjor om han skal vinne i år. Da kommer fort Morten Kristiansen, Sander Paulsen eller Evald Øwre og rapper gullet fra Brekke. 

Årets NM starter torsdag – og du kan følge med her: https://discgolfmetrix.com/1169257
Det ble spilt pargolf tirsdag på NM-banen: resultater her: https://discgolfmetrix.com/1355780&view=result
Skroll til toppen