Diskgolfåret fra A til Å

Frisbeegolf.no gir deg et humoristisk skråblikk på 2019-sesongen!

Redaksjonen har jobbet mer eller mindre samlet på spreng i jula for å gi deg tidenes oppsummering av hva som egentlig skjedde i 2019. Dette er et gjennomarbeidet åndsverk som vi er skikkelig stolte av – og vi håper å få til noe av samme klasse også i 2020. 

Med dette ønsker vi i redaksjonen alle våre lesere god vind i 2020!

A: Ace! Knut Valen Håland leverte VM 2019 sin eneste «Ace» på det berømte » The Bridge Hole» i Peoria og cashet inn 12000 kroner. Men selve VM var en heller fattigslig affære, Håland missa cuten med ett kast. Også Erik Hammer Staalesen og Katarina Staalesen røyk ut av VM, men Norge var i alle fall representert, selv om våre spillere minnet mest om VM-turister etter hvert.

B: BirdieBarry. For en mann! Barry Smith fra Oslo spiller diskgolf hver eneste dag uansett vær og føre. Hver eneste birdie og bogey blir behørig dokumentert på Instagram. 365 runder rakk Barry i 2019 – vi forventer det samme i 2020. For BirdieBarry kan ikke stoppe nå. 

C: Cash: Håkon Mathias Løvenskiold Kveseth, 4550 dollar, ny dollarrekord i Norge i diskgolfåret 2019 til mannen med det berikende slektsnavnet. 2019 var også svært rikt på opplevelser for Kveseth som vant NM i spyd for andre gang, satte norsk ratingrekord for en enkelt runde og vant en EuroTour. 

D: Drama: Sula Open 2019 ble et nervedrama uten sidestykke på norsk jord med tre spillere i omspill om seieren. De har SÅ lyst til å få til noe stort, fjongt, flott og internasjonalt i Sula – og så er det bare en middels god, og ganske ukjente finne, Juhani Vainio som vinner. Antihelten Vainio er årets antihelt på norsk jord – lett!


E: EM-uttaket til 2020 skapte mye hodebry med nye regler der man omtrent behøvde universitetsgrad i matematikk for å forstå hvem som skulle spille. Men nå ordner det seg? Selv om kanskje vår beste master, Ståle Stai Hakstad, må spille i åpen klasse – mot sin vilje!

F: FPO- Stor framgang og reell kniving i toppen i dameklassen nasjonalt. Men resultatene utenfor landegrensene er foreløpig fraværende. Det løsner i 2020? Hvem klarer det? 

G: Google. NM-vinner Lykke Sandvik ( bildet) er den ubestridte dronningen av Internett og sosiale medier blant diskgolferne her i Norge, faktisk er ganske hun høyt på lista internasjonalt også. Med sine veldreide innlegg skuffer hun ikke de rundt regnet 9144 middelaldrende mennene som følger nøye med.


H: Hivju – hvem ellers? Skuespilleren Kristofer Hivju er en lidenskapelig diskgolfer bosatt rett ved Ekebergbanen. Med kone fra Langevåg og Sula deltar han på Sula Open i 2020! En flott ambassadør for sporten, men kan Hivju egentlig kaste en frisbee, eller er dette bare en diger PR-jippo? Vi tror mest litt på begge deler, selv om han ligger i hardtrening på Vasset Diskgolfpark.

I: Ildsjel: Sivert Øverås fikk ildsjelprisen for Vestnes kommune 2019. Sivert vant også masterklassen sammenlagt og ble norgesmester i 2019. Gravemaskinfører er han også, samt TD og låveeier. 

J: Jalla. Redaksjonen til frisbeegolf.no som tror de er en kritisk, ugild, smart og oppegående gjeng med skribenter som leverer jevnt og trutt på Pulitzer-nivå. Med redaktør Håland i spissen, som var god i diskgolf i forrige desennium, er de kun ute etter å plage folk og frisbeegolfere over hele landet. 

K: Krokhol, ny internasjonal klassebane i Oslo. NM-arena i 2019. Og kanskje en Euro Tour-arena i 2021? Men hvorfor er det så mange vanskelige hull på en bane som ligger i en by som mangler gode spillere? Nei, styr unna denne banen om du er fra Oslo og spiller diskgolf. Dra heller til Ekeberg.


L: Lunde – Peter Lunde med historisk «threepeat» av kongepokalen – og nådde 1000 i rating. Og vant pargolf-NM for tredje sesongen på rad. Men når skal Lunde klare å kaste skikkelig i utlandet? Eller vil Lunde litt som Oddvar Brå: bli en NM-konge?

M: Møkkis – aka Espen Frisbee Møkkelgjerd. EM- vinner fra 2003 og en levende legende som vant en norgescup senest i 2018. Mens i 2019 ble det ingen norgescupturneringer på Møkkelgjerd, kun et par lokale tourer, men en god plassering på Sula Open. Kommer Møkkis grusomt tilbake på diskgolfbanen i 2020, eller er det kun innebandy og diskgolfbusiness som gjelder?

N: Norgesmestere: Peter Lunde, Lykke Sandvik, Olav Brekke, Torleiv Guntvedt ( bildet) og Sivert Øveraas er norgesmestere i 2019 – og alle vant i fin og ganske suveren stil. 

O: for outsourcing eller utkontraktering. Tønsberg frisbeegolfklubb ved leder Tommy Steingrimsen valgte å outsource NM-kiosken under tidenes største pargolf-NM til DG Shop eid av Tommy Steingrimsen. Det var i alle fall dit «Vippsen» gikk.

P: Pargolf-NM 2019: tidenes største og desidert mest lukrative diskgolfarrangement på norsk jord med rekordmange deltakere. Et banebrytende arrangement levert av Tønsberg og Vear-klubbene som fikk gode tilbakemeldinger.

Q: ParbeQue: sosiale hovmestere av rang som var med å gjøre pargolf-NM til en skikkelig folkefest og det største diskgolfarrangementet noensinne her i landet. Kristian Bålsrød kåres herved til årets sosiale hovmester.

R:Rating. For første gang i historien har Norge fire spillere over 1000 i PDGA-rating på samme tid: Knut Håland, Øyvind Jarnes, Håkon Kveseth og Peter Lunde klarte denne biffen. Hvem av de ramler ut av 1000-klubben først? Eller når 1010?

S: Sexy SM eller Samuels, Laila? Vi klarer ikke å velge og da blir det begge to akkurat her. Nate Sexton kommenterte årets NM på Krokhol på elegant vis, mens Laila Samuels stod for årets mest svevende hit på musikkfronten med låta «frisbee».

T: Terry Miller aka DG Guy. Kom til Norge og PCS-open i 2019.  Filmet, jobba, spiste og drakk – og etter turneringa tok han en liten ferieuke der han kjørte rundt i landet og spilte diskgolf. Og gjett om han kommer igjen! Filmene fra PCS-Open finner du på nett.

U: Ultimate. Skrale resultater av landslaget i 2019, med påståtte «utrente» spillere. Nå er landslagets fremtid uviss, og det ulmer hos Ultimatefolket. 

V: Vlog, Instagram og SoMe. En internasjonal trend som brer om seg her i landet også. En aldeles strålende arena for spillere til å snakke om sine enorme treningsmengder eller til å komme med unnskyldninger over manglende resultater – alternativt vise frem operasjonssår, nye tights, den nye disken eller den stramme baken eller hettegenseren. Har man egentlig trent om det ikke dokumenteres på Instagram? Vi er usikre. Vi forventer ytterligere eksponering av middelmådighet, fortreffelighet og forfengelighet også i 2020-sesongen. 

W: Wysocki: toer i VM, senere angrepet av flått og ville kurere dette med urter, sitron-te og naturmedisin… nå er han heldigvis på beina igjen, men virker han ikke litt smårusk? Jo: nå også med eget kokkeprogram! Vi ønsker Ricky god bedring – på alle fronter. 

X: Navnløse arrangører. Men da søknadsfristen for å søke norgescuper i 2019 egentlig var ute, steppet Sandnes og Selbu opp og leverte gode turneringer på gode baner. Hva med litt proaktivitet fra de som på papiret skal styre dette diskgolfkongeriket? 

Y: Yngve Mæland: Sandes sin beste spiller. Nesten direkte EM-plass på Mæland i 2020. Men har fremdeles sjansen, trolig gjennom kvalifisering våren 2020. Fikser Mæland dette? Vi håper og tror – da kan Sandes få med to EM-deltakere!

Z: Zenoa Taylor Birchler – en 15.plass i sin første Norgescup og dertil innspilte cash er absolutt anstendig! Men så ble det ikke mer nasjonal diskgolf på den godeste Zenoa – men i 2020 vil vi se mer av denne spilleren.

Æ: PåddkÆst. Endelig har vi fått en norsk diskgolfpodkast, og de første episodene tyder på store ambisjoner for 2020. Norsk riksdiskasting gikk på lufta i desember 2019, med Leiv Aspén og Sigrid Sandum bak mikrofonene. Et strålende initiativ, vi gleder oss til flere episoder og håper ikke dette blir bare en koselig ”nitime”, men et program som vil og våger.


Ø: Øyvind Jarnes: vant norgescupen sammenlagt, og holdt på å kvale til USDGC, og hadde det bare vært spilt hull 1-14 på «The Beast» i Nokia så hadde han havna på pallen … Frisbeegolf.no var der og leverte Jarnes sin” meltdown” live på facebook – trolig det aller beste reality-TV du så i 2019. Hvor var du da Jarnes gråt bak en busk i Finland?  Øyvind Jarnes leverte årets mest tåredryppende realityøyeblikk i 2019.

Å: Åhhh! Bør Børson aka Jøran Lufall og PCS-open som serverte den desidert største privatturneringa på norsk jord – igjen. Med 30000 kroner i førstepremie, ser vi 50000 kroner i 2020? 100000 kroner? Eller er pungen til Lufall tom?

Skroll til toppen