Skien Open 2017 – årets første Norgescup

Skien Open 2017 markerer starten på Norgescupen 2017, Norges viktigste turneringsserie. Flere av de beste kasterne i Norge har varmet opp med lokale tourer, EuroTourer og World Tour, og det er liten tvil om at det blir mange spennende dueller i Skien denne helgen!

Hvem, hva, hvor

Dette er den første ordentlig store turneringen i Norge, og starten på en ny type Norgescup. Disksport Norge har sammen med Norges klubbledere bestemt at NC skal ytterligere profesjonaliseres, med færre deltagere og høyere ratingkrav enn tidligere. Dette spisser turneringen ytterligere, og med bruk av nye elementer som for eksempel DiscGolfMetrix blir det spennende å dra i gang det nye formatet.

I Open har de fleste av de antatt beste fått startet sesongen, med turneringer både i inn- og utlandet. Da to av de tre siste vinnerne av Skien Open er lokale spillere, er det naturlig å forvente å se det også i år på hjemmebane. Mens Andre Johnsen ikke er å finne på teepaden til helgen, kan fjorårets vinner av både Skien Open og Norgescupen, Peter Lunde, være å forvente i toppen av listene. Kun en sanksjonert turnering så langt i år, men en femteplass i Open de España er godkjent. En annen Skiensgutt som har startet året veldig bra, er Jonas Pettersen som i år tar steget fra junior til Open. Etter å ha vunnet Oslo Open – Testen før resten foran klubbkamerat Andre Johnsen, ble det en meget solid fjerdeplass under EuroTouren Kokkedal Open i Danmark. På Stovner slo han også en annen favoritt før Skien Open 2017, nemlig Espen Møkkelgjerd. Espen var ikke helsemessig i form i fjor, men etter en operasjon i vinter er han klar for en ny sesong. Etter en svak første runde under Disc Golf World Tour i Tsjekkia forrige uke klatret han hele 40 plasser de neste to rundene, og viser at han fortsatt er sulten og har tilsynelatende ny giv i år.

Et annet navn som også er nærmest garantert å finne der er Ståle Stai Hakstad, som i hele 2016 sesongen kun var utenfor pallplass en gang gjennom hele NC og NM. Med det nye formatet og spissing av konkurransen er det også betimelig å se på outsidere, og andre kastere som kan blande seg inn i toppen. I fjor handlet mye av året om barn og flytting for Anders Nødland Danielsen, og han var et navn man ikke så mye på resultatlistene. I år er han tilbake, og tiden vil vise om han har fått brukt off season nok til trening og turneringsforberedelser. Og når man snakker om å komme tilbake, kan også Andreas Havnegjerde være et navn å følge med på, den tidligere storspilleren fra Møre og Romsdal som gjorde comeback i fjor.

I Dame er det fjorårets vinner og suveren Norgescup vinner Lydie Hellgren som er storfavoritt. Med fire av fem mulige seiere i Norgescupen i 2016 og seier i Eurotour Dutch Open, virker det som at Lydie vil kunne ta med seg seieren fra Skien. Men det er ikke gitt at det blir slik, da man har sett Hanna Hugosson trene hardt gjennom hele vinteren, og det var et forholdsvis close race mellom disse to i 2017. Man bør også holde et øye på Hilde Hegland Kristiansen, som har to seiere allerede i år, blant annet en foran Hanna.

Banen og arrangøren

Banen er den 18-hulls layouten man kjenner fra Skien Open i tidligere år, par 58 med sine 1831 meter. Det er en blanding mellom tette og åpnere skogshull, trær kommer i spill i nesten alle av turneringenes hull.

Spesielle hull å følge med på under turneringen vil være hull 13, som med sine 175 meter er banens lengste. Mando som definerer en krapp venstrekurve gjør at om man virkelig skal gå for den så kan man fort bli straffet, samt at det er mer enn nok trær å treffe på veien selv om man kjører en mer safe tilnærming til hullet. Hull 11 kan også være interessant å følge, ikke fordi det er så krevende, men fordi det er en acepott på dette hullet som er krevende nok med sine bratte 59 meter.

Skien Frisbeeklubb er en klubb som har arrangert Norgescup flere ganger, og som har flere av favorittene i klubben sin. Siden det virker som det er få endringer fra tidligere år, kan man nok forvente seg en lett kjørt og hyggelig turnering.

Tidligere vinnere

  MPO FPO
2016 Peter Lunde Lydie Hellgren
2015 Peter Lunde Camilla Nordhei
2014
2013 Anders Haugen Abbi Nilssen
2012 Andre Johnsen Lydie Hellgren

Hvordan følge turneringen

Selv om det i år skal brukes DiscGolfMetrix for scoreføring i tillegg til vanlig papir, så har ikke Frisbeegolf.no fått noen indikasjoner på at det vil være live score. Turneringen kan uansett følges ved å følge denne linken til DiscGolfMetrix. Det vil i etterkant også publiseres video hos Simen DiscGolf, der man blant annet vil få se feature cardet bestående av Simen Winjor, Eivind Bjørkås, Tor-Erik Isaksen, Eirin Korvald og Olav Hopsdal Breistein.

Skroll til toppen