Molde Open – et fyrverkeri av en Norgescup

Som spådd ble det uventede og spennende resultater etter Molde Open, årets første Norgescup. Fjorårets NC vinner i junior, Knut Håland tok sin første Norgescup seier i Open. Også i dameklassen ble det en første seier for Katarina Staalesen, med en dominerende oppvisning på en krevende bane på Eikrem Golfbane.

Som far som sønn

Vinner av Molde Open, Knut Håland. Her under NM i Diskgolf 2017.

Med solid spill de siste sesongen har det ikke vært noen tvil om at Knut Håland fra Langevåg IL Diskgolf har hatt vilje og talent til å etablere seg i Norgestoppen, men å finne han på toppen allerede i sin første fulle sesong i Open overrasket nok mange. Etter en solid førsterunde på -5 (fikk to straffekast grunnet scorekortfeil) slo han til med en suveren -10 (1044 rated) andre runde, som ga han en ledelse han aldri ga slipp på.
– Nervene på siste runde, som var uvant. Jeg merka at jeg ble veldig passiv underveis i runden, og prøve å spille litt mer aggressivt og da løsnet spillet litt. sier Knut Håland til Frisbeegolf Norge.

Anders Haugen fra Stormkast hadde beste førsterunde, men klarte aldri å ta igjen forspranget Knut opparbeidet seg i andre runde og Anders endte til slutt på en andreplass. Tredjeplass gikk til Jostein Håland, og selv om det han nok skulle sett seg selv på toppen av pallen, var det ingen tvil om at han ønsket dette for sin sønn.
– Jeg er ikke overrasket over seieren til Knut i det hele tatt. Han er et produkt av sin egen viljen, talent og dedikasjon – så har han en klubb i ryggen som står bak. Som far er jeg ekstra stolt og imponert av roen  og nervene i kontroll i kamp med en så god og rutinert spiller som Anders Haugen. Jeg var faktisk mer nervøs for hans kast enn for mine egne. kommenterer Jostein.
Også Knut satte pris på å få gå sammen med sin far i Molde.
– Det er alltid litt ekstra deilig å slå Jostein, han går ofte ut med seieren på trening, så da er det viktig å sette han på plass når det kom en skikkelig turnering. avslutter Knut.

Flere av dark horsene slo til, med blant annet Sindre Roar Fosse og Niklas Eriksson fra Ekeberg Sendeplateklubb på fjerde- og femteplass. Niklas fortsetter dermed den gode innsatsen han har hatt så langt i år, mens Sindre viser resultatet av 16 treningsøkter i uken og imponerer med beste NC resultat i karrieren. Flere av forhåndsfavorittene klarte ikke å hevde seg helt i toppen, med blant annet Øyvind Jarnes på 7 plass og Ståle Hakstad på 17 plass. Espen Møkkelgjerd DNF`et etter å ikke ha møtt egne forventninger til spill og utførelse, og følte derfor det var bedre å avslutte turneringen å sette fokuset mot neste NC i Ale.

Kronprinsessen fra Sørlandet på topp

Vinner i Dame, Katarina Staalesen. Foto: Privat

I dameklassen var det aldri noen tvil om hvem som skulle ta seieren, da Katarina Staalesen hadde beste score i klassen hver runde og vant med hele 17 kast. Dette er første Norgescup seier for Katarina, som dro nytte av en aktiv off-season.
– Denne vinteren og våren har vært den mest aktive pre-season siden jeg startet å spille diskgolf, både med kastetrening, mental trening, putting og styrke- og skadeforebyggende trening. At jeg skulle nå målet mitt om å vinne en NC denne sesongen allerede i Molde hadde jeg ikke helt sett for meg, med det er veldig gøy og nå er jeg lysten på å gå for topplassering i flere NCer.

To andre som også har brukt off-season aktivt og målrettet er Hanna Hugosson og Hilde Hegland Kristiansen, som endte på henholdsvis andre- og tredjeplass.
Med en dominerende 2017 sesong og en solid start på 2018, var Lydie Hellgren forhåndsfavoritt før Molde Open. Lydie slet dog på den lange og krevende og endte til slutt på en fjerdeplass, en plassering hun nok vil gjøre sitt ypperste for å forbedre under Ale Open.

Drama i master

Vinner i Master, Lars Somby. Foto: Privat

Etter de to første rundene virket det som at Lars Somby fra Muselunden Frisbeeklubb hadde seieren i lommen, med 10 kast ledelse over Erik Hammer Staalesen fra Sukkevann Frisbeeklubb. Men i tredje runde satte Erik inn en fantastisk runde og tok alle 10 kastene med en -6 runde, og tvang dermed et omspill.
– Jeg var selfølgelig irritert på meg selv for å ha gitt bort en såpass solid ledelse, men hadde trua på at jeg skulle ta Erik i omspillet. Hull 1 og 18 passet meg godt, og jeg hadde også fordelen av at Erik kastet først og jeg kunne justere taktikken etter å ha sett hvordan han kastet. sier Lars Somby til Frisbeegolf Norge, som til slutt vant master klassen på første hull.

Molde Open – et resultat av hardt arbeid og samarbeid

Som første Norgescup på en golfbane, er Molde Open på mange måter unikt. Lengde, utforming og par er høyere enn noe gjennomsnitt sett i Norgescup tidligere, og det hele kom etter en samtale mellom TD Leiv Aspen og Jostein Håland. Vi tok en prat med hardarbeidende TD og ildsjel Leiv, for å få litt mer innsikt i planlegging og gjennomføring av turneringen.

Leiv Aspen – darkhorse og TD under Molde Open 2018. Foto: Privat

– Vi ønsket å samarbeide om en NC, og da gjerne noe spektakulært. Vi drodlet om mange rare plasser, men endte til slutt opp med at de har en feiende flott golfbane i Molde. Vi fikk med oss Åge Roaldsetli fra Molde på laget, samt Sivert Øveraas og Ståla Hakstad. Et skikkelig dreamteam med andre ord, selv om jeg stilte meg spørsmålet «Hva ER det du holder på med?!» da vi fikk tildelt NC. sier Leiv i en kommentar.

Grunnet mye snø var ikke banen vårklar før mye senere enn tidligere, også været under turneringen varierte stort fra strålende sol til bitende kulde. Men listen ble lagt høyt fra arrangørgjengen, som sørget for en av de mest krevende banene som har vært spillt her til lands. Og det virker ikke ikke som at Leiv har tenkt å stoppe med det første, når han nå setter i gang med forberedelsene til Ale Open som blir NC 2 i år der han vil assistere Langevåg IL Diskgolf som er teknisk arrangør.
– Jeg har alltid likt å arrangere, og har mye erfaring fra det. Jeg synes vi lever i en spennende tid mht diskgolf i Norge, flere arrangører har kommet på banen og man utfordrer hverandre med standarden på arrangementene. Det synes jeg er veldig givende, samtidig som det er viktig å støtte og fremsnakke hverandre, og å dele erfaringer og ressurser til det beste for sporten. avslutter Leiv.

Skroll til toppen