Kampen om kongens pokal

Frisbeegolf.no gir deg alt du trenger å vite om årets norgesmesterskap.

Skrevet av Ola Kolle (spilleromtalene) og Jostein Håland. 

Hvem tar bøtta? 
En del skal til om ikke Open-klassen vinnes av en av de «fire store», altså våre eneste spillere med over 1000 i rating. Knut Håland kom akkurat tilbake fra seier i EPT på Järva, en av de største norske diskgolftriumfene i moderne tid. Skal man støtte seg til form vil Knut være favoritten her. Håkon Kveseth har også vist god form og utvikling etter sin overgang til Prodigy, og kommer inn til NM som vinner av den siste NC-en og en femteplass fra Jærva.


Hva med NM-grossist Lunde?
Når det er snakk om NM må man alltid holde Peter Lunde som en av favorittene. Han vant det siste NM-et som ble avholdt på Stovner i 2018, og kjemper alltid i toppen når de største nasjonale pokalene skal deles ut. Det er knyttet spesielt stor spenning til Peter denne gangen, fordi han har hatt turneringspause helt siden sin USA-turne på senvinteren. 

Jarnes igjen? 
Den siste i firkløveret, og det som kanskje vil være den største favoritten, er Øyvind Jarnes. Skal man basere seg på PDGA-rating er han Norges beste spiller for øyeblikket, med ganske god margin. Han vant også den siste store turneringen avholdt på Stovner, tilbake i 2020, i relativt overlegen stil – da med Håland på andreplass. Hans kontroll med sine overstabile drivere passer banen som hånd i hanske. Usikkerheten er hans manglende konkurransetrening de siste månedene, men slike pauser er Jarnes etter hvert vant med, og vi tror Jarnes vil ta en dobbel.

Lunefulle Groruddalen åpner for outsidere? 
NM på Stovner i 2018 viste at dette er en lunefull bane. Der hadde ekstremt mange en reell mulighet til å vinne, og kun 10 kast skilte 1.-15 plass. Selv om mange kast har blitt gjort siden den gang, og vi har fått fire spillere som har stukket litt av, skal man definitivt ikke glemme outsiderne, selv om storfavorittene allerede er nevnt.

Spillere som Ståle Hakstad, Sindre Roar Fosse og Jonas Tangen Hoff har både seiere og medaljer på Oslos østkant, i tillegg kan Morten Brenna, Kasper Skovly, Henrik Abell Larsen og Evald Øwre sy sammen store turneringer når ting klaffer, i tillegg til det trønderske talentet Mathias Karlsen. Vi har også andre jokere, så her skal ikke alle nevnes. Dette kan bli tight, og på Stovner er ingenting avgjort før siste putt er i på OB-øya som aslutter hver eneste runde. 

”Walk in the park” for Steen?
I FPO har vi én enorm favoritt, og et veldig åpent felt bak henne. Anniken Steen har de siste sesongene høstet frukter av sitt gode treningsarbeid, og vunnet flere store turneringer, nasjonalt og internasjonalt. Hun er rett og slett en av Europas beste kvinnelige spillere, og sågar regjerende Norgesmester. Vi tror Anniken skal klare dette greit, på en bane som bør passe henne bra. 

Dessverre får vi ikke se den etterhvert klassiske duellen mellom Lykke Lorentzen og Steen, da førstnevnte prioriterer spill i utlandet, over vår største nasjonale turnering.

Bak Steen er det svært åpent. Trøndelagstrioen Ingvild Lønvik, Ingvild Hellem og Sigrid Sandum har alle lyst og sjanse på medalje. Sistnevnte vant det forrige NM-et på Stovner i 2018, men har siden det vært mer eller mindre ute med skade. Katarina Staalesen vil være med å kjempe i toppen, og Maja Gran Erke kommer inn som vinner av siste NC. Som sagt og skrevet, dette er åpent, men vi tror det kun gjelder fra andreplass og nedover. 

Kvakksalver redder Somby?
I masterklassen vil vi få en durabelig fight. Morten Falk kommer inn til NM med høyest rating, og har spilt ekstremt mye på denne banen de siste fem årene. Roy Arne Jensen har vist veldig god form i år, med blant annet NC-seier. Lars Somby er regjerende Norgesmester, men har slitt med kneet sitt i hele år. Med medisiner og riktig valg av kvakksalve-teip, så har vi likevel troa på at han kan kjempe helt inn – men da må han fullføre! I tillegg har vi travere som Øystein Lund Carlsen, Roger Neskvern og Mats Bentzen som har lyst og mulighet på edelt metall. Ingar Ballo, Odne Lyngstad og Leiv Aspén putter vi i dark horse- kategorien.

Hvem vrinsker i grandmasterklassen?
I grandmaster har NC-duellen i år stått mellom Thomas Donsig og Ole Tom Eriksen. Når det begynner å lukte sagmugg i NM-sammenheng, så begynner dog hester som Torleiv Guntvedt, Knut Hummelvoll og Erik Hammer Staalesen å vrinske. Vi er ganske sikre på at hele pallen er nevnt her.

Tett kamp i junior
Juniorklassen har tatt store steg i år, noe som smelter gamle redaktørhjerter. Se opp for vinnerscoren i junior, og hvor høyt denne ville nådd opp i Open. Vårt tips er ganske høyt. Torjus Øwre og de to Herman´ene, Hinkel og Hatlo, vil være med hele veien, men vil få utfordringer fra en haug av talenter, spesielt fra Grimstad og Sandnes-regionen. 

Ellers er det svært hyggelig å se at vi nå har fått på plass en juniorklasse for damer også. Vi har troa på at Ida Emilie Nesse trekker det lengste strået her.

Hva venter på Stovner?
NM-oppsettet er blant landets tøffeste baner og runder nesten 2,5 kilometer i total lengde. Kilometervis med strategisk plasserte OB-linjer, den kjente Stovner-brisen og en del tøffe kurvplasseringer, gjør dette til en virkelig manndomstest. Spe på med at banen nå har fått en sittegruppe og bålpanne på greenen til hull 1 (!) – som er det 17.tøffeste hullet på banen, og det klart vanskeligste starthullet på noen bane i Norge – så forstår du at her har vi med et lite monster av en bane å gjøre, der det hamres løs på deg fra første kast. 

Skal du vinne NM må du mestre alle aspekter av spillet – inkludert å spille i femmergrupper med golfstart, som er formatet NM-spilles med i år for aller første gang. Det betyr også at runden vil ta relativt lang tid, og at man må påregne noe venting på banens mest kritiske punkter. Det er således liten tvil om at man vil få en NM-vinner som både er god og utholdende. 

Til finalen søndag er det en” cut” – og den spilles mer tradisjonelt med grupper på fire. 

– Vi gleder oss
NM-sjef Jon Martinsen er en rutinert herremann på mange måter. Ikke minst som arrangør av store turneringer. Når Stovner er arrangør settes spilleren i fokus, noe som blant annet inkluderer gratis grillmat for alle spillerne de tre første dagene. 
– Vi gleder oss. Det er en ære å være vert for NM, og vi er stolte og ydmyke over at vi nok en gang får denne tilliten. Vi tror dette blir en fest for både spillere og publikum, og samtidig presenterer vi en bane vi er veldig stolte av, sier Martinsen. 

Følg med her:
Du kan følge NM-dramatikken her: https://discgolfmetrix.com/2192853

I tillegg vil IN BOUNDS MEDIA komme med filmer fra samtlige runder, og det ryktes at det vil sendes noe live fra NM sin tredje og fjerde runde!


Skroll til toppen