Hvem vinner i Bergen?


Om mindre enn tre uker kastes den nasjonale sesongen i gang. Frisbeegolf.no gir deg her analyser, kommentarer og forhåndstips om Bergen Open 2011.

Det er femte gang Bergen Open har norgescupstatus. Anders Haugen fra Stormkast vant Bergen Open i 2010. Dette var Haugens første NC-seier noensinne. Magnus Petersen ble nummer to, mens Stovnerduoen Espen Møkkelgjerd og Frank Wulff tok de to siste finaleplassene. I 2008 gikk Frode Karlsen fra Tønsberg av med seieren, mens Carlos Rio vant i 2003 – Thomas Evensen i 2002.

Analysen – topp 10

Karlsen, Rio og Evensen er ikke med i 2011-utgaven av Bergen Open, men hele finalefeltet fra i fjor er intakt og klare til dyst i Bergen. Andre spillere på startstreken som har topp tre-plasseringer i åpen klasse i Norge de siste åra som også er klare for Bergen, er Thomas Finborud, Ingar Ballo Sandum og Jostein Håland, mens Håvard Frøysa og Daniel Myrrusten tar steget opp fra en juniorklasse de har dominert kraftig de siste åra. Også med i Bergen er NM-vinneren fra 2007, Rune Langemyr. Frisbeegolf.no spår bastant at vinneren blir å finne blant disse 10. For spillere som ikke er med, men som vanligvis er å regne blant toppspillerne i landet, nevner vi Tønsberg-trioen Frode Karlsen og Husebø-brødrene, Carlos Rio, Skiens Andre Johnsen og Bærumspiller Øystein Carlsen.

Analysen – forberedelser

Vinteren er lang i Norge. Men noen steder er den vesentlig lenger – vi tenker på Øst-Norge. Mens spillere fra denne delen av landet vasser rundt i snøkave til langt etter at sportsklubben Brann har inntatt tabellbunnen i tippeligaen, kan spillere fra vest i Norge forberede seg på barmark – i alle fall mye av tiden. Og akkurat dette momentet gjør at østlandsspillerne stiller med et lite handicap i Bergen – tror vi. Men når det er sagt: slike snøforhold burde i alle fall tilsi at østlandsspillerne har fått bedrevet putting innendørs – og akkurat denne typen kast er som kjent ganske viktig i frisbeegolf.

Analysen – banen

Banen i Bergen viste seg i 2010 å være utfordrende på alle slags måter, selv om den ikke har spesielt mange lange hull. Men med trange korridorer, vind kombinert med høydeforskjeller og til dels tøffe kurvplasseringer, så vi store variasjoner hos de aller fleste fra runde til runde. Og runder rett i underkant av banens par på 56 i gjennomsnitt var nok til en desidert topplassering. Slik blir det nok også i år – vi tipper vinneren snitter på 53 kast i de tre første rundene, spiller en semifinale på 26 kast før det hele avgjøres med en 27-runde i finalen. Vinneren i Bergen bruker altså 212 kast – tre kast bedre enn det som holdt til seier i fjor. Tror vi.

Analysen – finalefeltet

Espen Møkkelgjerd er alltid den naturlige favoritten når han stiller til avkast her i landet. Så vidt vi kan se har han bare misset en eneste NC/NM-finale i manns minne – det var under NM i Tønsberg i 2009 der han fikk en 7.plass. Espen lader også opp med en Eurotour i Nederland uka før Bergen – så vinterstøvet på kastearmen til hr. Møkkelgjerd blir igjen i Holland. Espen tar en finaleplass. Anders Haugen er i våre øyne Espens fremste utfordrer: hjemmebane og gode forberedelser sørger for det. Bak disse to storfavorittene blir det knallhard kniving om de to siste finaleplassene. Vi tror imidlertid nok en Bergenser tar en av disse plassene: Håvard Frøysa er tørr bak ørene nå og gjennomfører en jevn konkurranse – også han er godt forberedt til det som skal skje. For i likhet med Haugen og Møkkelgjerd lader også Frøysa opp i Nederland. Den siste finaleplassen går til Oslo. Fjorårets toer, Magnus Petersen, kan være klar for en NC-seier nå. Vi tror ikke den kommer i allerede i Bergen, men finale blir det på Magnus.

Analysen – outsideren

Blant flere mulige outsidere plukker vi ut en. Valget faller på Daniel Myrrusten – landets eneste heltidsspiller. For sju uker siden fikk han grisebank av halve LIDL på hjemmebane i Spjelkavika, men nå virker formen å være der den skal – akkurat i tide til alvoret braker løs. Daniel satte nylig en voldsom banerekord på Muselunden i en halv meter med snø, og da tør vi ikke tenke på hva som kan skje med brunt gress under beina i Bergen. Se opp!

Analysen – intervjuet

– Du vant Bergen Open i 2010, din første NC-seier noensinne. Hva er dine forventninger til turneringen i år, Anders Haugen?
– Jeg ser veldig frem til sesongstart, og synes det er kjempegøy at Norgescupen starter her i Bergen i år også. For min egen del er følelsen jeg sitter igjen med etter helgen, viktigere enn plasseringen jeg får. Spiller jeg bra i en turnering og har det gøy, har jeg all grunn til å være fornøyd, uansett hvor jeg ender opp. Så målet er vel å spille god og solid golf gjennom hele helgen, men jeg drømmer litt om en plass i finalen!

– Hvem ser du på som favoritter i Bergen Open i åpen klasse og hvorfor?
– Frank, Magnus, Jostein og Espen er alltid helt i toppen, og i fjor viste Thomas at også han definitivt må regnes med. Ellers har jeg stor tro på Håvard Frøysa denne sesongen og han vil garantert blande seg inn i toppen her i Bergen. Men jeg holder Espen som klar favoritt. Han tar med seg formen og flyten fra Rotterdam helgen før.

– Kan det dukke opp en outsider eller to som kan kjempe om seieren i Bergen? Hvem eventuelt?
– Vinneren blir nok en av dem jeg har nevnt tidligere, men både Sindre, Roger, Anders (Danielsen) og Ståle kan fort være med i kampen om en finaleplass. Og så må man ikke glemme Mr. Bakke, banen her var jo hans hjemmebane i en periode!

– Ut i fra resultatene i fjor spiller du bedre på hjemmebanen i Bergen enn på andre baner. Hvorfor?
– Nei, si det. Neida, resultatene i fjor viser vel egentlig ikke så mye, synes jeg selv. Fjoråret ble pga militæret et år med minimalt med spilling utenom turneringer for min del, og da blir det som oftest ikke det helt store spillet verken her eller der. At det gikk greit her i Bergen, overrasket meg egentlig litt. Men ja, jeg satser på å spille bra både hjemme og borte i år.

– Hvordan har dine forberedelser vært opp mot turneringen på hjemmebane?
– Forberedelsene har vært gode så langt, og spilleforholdene her i Bergen er bra for tiden. Ellers gleder jeg meg veldig til en super tur og en god gjennomkjøring i Nederland sammen med Håvard og Terje helgen før, og ikke minst til det braker løs her i Bergen, avslutter Haugen.

3 hendelser på “Hvem vinner i Bergen?”

 1. Bommet muligens på setningen om Brann. Beklager det. Men regner med at resten vil stemme bra.

 2. tør dere skrive noen forhåndstips om hvem som vinner de andre klassene også?

 3. Jeg tør ikke å gå i dybden på de andre klassene. Men kan tippe her i full fart:
  Amatørklassen har jeg ikke peiling på. Men vi får håpe en Sunnmøring.
  Dameklassen: Sigrid eller Linda. Noe annet vil være sensasjonelt.
  Juniorklassen: kun en deltaker så vidt jeg kan se…
  Yngre junior: Markus bør vinne – men siden det er hjemmebanen til Jorde blir det jevnt.
  Master: Ansgar favoritt i mine øyne – men råtipser på Garcia likevel.
  Nybegynnerklassen: ingen peiling.

  Men siden det mangler juniorer/yngre juniorer går vel disse opp i nybegynnerklassen – så da blir vinneren av nybegynnerklassen Eggestøl – tipper jeg.

Stengt for kommentarer.

Skroll til toppen