Gålå neste

En lang og flott sommer går mot slutten, og Pargolf-NM er like rundt hjørnet, et sikkert tegn på at høsten er i anmarsj.

Etter at årets siste norgescup ble spilt på Sukkevann forrige helg, er det igjen tid for den tradisjonsrike helgen på Gålå. Pågangen var stor da turneringen åpnet for påmelding, og alle de 54 plassene ble revet vekk i rekordfart, noe som selvsagt er utrolig artig.

Hvem, hva hvor
Pargolf-NM på Gålå har i en årrekke vært et hyppig innslag på den norske terminlisten og selve avslutningen på frisbeeåret for mange. Turneringen som først var arrangert av Sune Wentzel og co – og deretter Lillehammer Frisbee, var i fjor etter et års opphold, tilbake med et brak. Et år uten ærverdige Gålå ble rett og slett nok, og Langevåg Idrettslag Diskgolf tok dermed over stafettpinnen og fører en flott tradisjon videre.

Selve banen ligger i det vakre fjellandskapet Gålå, mest kjent for Peer Gynt- spelet og ikke diskgolf. Banen har tidligere vist at den skiller godt, og er en praktfull bane til sitt formål, med flere spektakulære og meget gode hull. Selve turneringen spilles over to dager, der man starten med best-shot lørdag, etterfulgt av den spennende alternate-grenen før det hele avsluttes med den store testen: tough shot!

 Tidligere vinnere de siste sju åra:
2017: Peter Lunde/ Knut Håland
2015: Vegard Åge Larsen/ Anders Nødland Danielsen
2014: Vegard Åge Larsen/ Anders Nødland Danielsen
2013: Per Erik Husebø/Frode Karlsen
2012: Daniel Myrrusten/ Markus Myrrusten
2011: Espen ” Frisbee ” Møkkelgjerd/ Frank Wulff
2010: Jostein Håland/ Frode Karlsen

FAVORITTENE

Ungt pågangsmot
En av de store favorittene denne helgen blir Peter Lunde fra Skien som parer opp med Øyvind Jarnes fra Langevåg. Peter som er Norgesmester de to siste årene samt fjorårsmester i pargolf, teamer i år altså opp med relativt habile Jarnes, som per dags dato er landes høyeste ratede spiller på 1003. Til sammen har de nok det høyeste toppnivået av samtlige spillere, så gjenstår det å se hvordan de to fungerer i lag. Det store spørsmålstegnet til denne unge duoen er hvorvidt Jarnes ( som så mange ganger før ) rekker å komme i form før det hele braker løs. Jarnes er som kjent fisker av yrke, og har litt over en uke på seg fra han stiger i land, til ferden går mot høyfjellet på Gålå.

Far og Sønn
Jostein og Knut Håland er for mange kjente skikkelser i diskgolfnorge. Jostein som ble norgesmester i 2015 har de siste årene vist at toppnivået fortsatt er inne, senest i både NM og EM. Hans sønn Knut må likevel kunne sies å være årets komet i Norge, med fire Norgescupseiere ( senest i helgen) og den høyest rangerte Nordmannen i EM i Kroatia. Sammen danner far og sønn en dødelig duo, som vi tror og forventer skal være helt i toppen gjennom hele helgen. Et spenningsmoment blir likevel hvordan de to takler å gå i lag, særlig på alternate og worstshot. Knut som er kjent for sinn aggressive spillestil kan virkelig plukke kast, men så spørs det hvordan far Jostein som er kjent for sin noe mer forsiktige spillestil utfyller denne. Det kan slå begge veier. Uansett, så stiller de to meget sterkt og det blir spennende å se hvem som kan hamle opp med duoen.

Power fra Hamar
Duoen Kasper Skovly og Håkon Kveseth blir også å regne med i helgen. Kasper som snart trer inn i garden, og Håkon som for øyeblikket befinner seg der, blir også spennende og følge. Det store spørsmålstegnet, som så mange ganger før i år, stilles rett og slett til formen på gutta. Begge disse er uten tvil kvalitetsspillere i norsk målestokk, men som sesongen har vist har ikke formen alltid vært på topp når det gjelder. Kanskje vil den mer avslappede rammen rundt arrangementet gjøre at gutta slipper seg løs, for dette er paret som kaster desidert lengst av samtlige på Gålå, og det er ikke en bakdel på denne banen.

Stabile i høyfjellsluften
Når man skriver forhåndsomtale rundt pargolf-NM kommer man ikke utenom radarparet Vegard Åge Larsen og Anders Nødland Danielsen. De har vist at de alltid er å regne med, og det blir de nok også i år. De to kjenner hverandres spill ut og inn, og kan virkelig dra nytte av den andres styrker ( og svakheter ). Her forventer vi et samarbeid der Nødland leverer varene på driven, og at Larsen er mannen som skal sette puttene. Kan det nå helt opp også i år da?

Ringrever fra Vestfold
Det siste «heite» paret vi tar med er Frode Karlsen og Per Erik Husebø fra Tønsberg. Som har vunnet pargolf-NM sammen før. Da på hjemmebane i 2013. Begge disse to var i norgestoppen for noen år siden, men har konkurrert lite eller ingenting på den nasjonale scenen de siste åra. Men det betyr ikke at de ikke har noe å fare med! Husebø/Karlsen er definitivt en medaljekandidat, men en gullkandidat? Ja, hvorfor ikke?

Outsidere
I tillegg til disse vi har nevnt nå, er det definitivt på sin plass å nevne trønderhelten Leiv Aspèn og hans makker fra Nordmøre, Ståle Hakstad. De kan fort ta en medalje, men holder det til gull? Vi nevner også i fleng Henrik Abell Larsen som parer med Sulas tidligere norgesmester i pargolf, Daniel Myrrusten. Dette er et mye mer spennende par enn folk kanskje tror – og spesielt i bestshoten kan det virkelig smelle fra denne kanten.

I tillegg tar vi med Martin Søten Noreng og legenden Lars Somby som kan blande seg helt inn i toppen, samt Havnegjerde/Pettersen som danner en veldig spennende duo. Havnegjerde tok sølv i fjor med Anders Haugen som makker, men nå er det Jonas Pettersen som er hans partner.

Over til damene
I dameklassen er det blandingen rutine og stort potensial som seiler opp som den heteste vinnerkandidaten. Vi snakker selvsagt om norgesmester Sigrid Sandum som i år parer opp med fremadstormende Lykke Sandvik, som til tider har spilt meget god golf i år. Det blir virkelig spennende og følge denne duoen, som har sin sterkeste konkurrent i de regjerende norgesmesterne Staalesen /Kristiansen – og selvsagt nevner vi også Nordhei/ Hugossen

Arrangør
Langevåg Idrettslag har med årene blitt blant de mest rutinerte arrangørene her til lands og har i år stått bak både NC 2 på Ale, Sula Open, og nå altså pargolf- NM på Gålå. Jostein Håland og Øyvind Jarnes står igjen i spissen for høstens vakreste eventyr, og har som alltid med seg meget kompetente Leiv Aspen fra Trondheim Frisbeeklubb på laget. TD Jarnes har dette å si om arrangementet:

Etter at vi i fjor fikk muligheten til å ta dette tradisjonsrike arrangementet tilbake på kalenderen, har vi prøvd å skape den samme fine rammen og Gålåfølelsen som folk husker. I fjor ble ett lite prøveår for oss, og i år kjører vi altså middag og bankett i bunnen av skibakken som en verdig avslutting på det offisielle frisbeeåret. Videre vil vi stille med egen ProShop, slik at de som måtte ønske, får kjøpt det de trenger av disker og utstyr. Vi ser veldig frem til å ta i mot et stappfullt felt med nye og gamle ansikter. ”

 Vi i frisbeegolf.no har uansett troen på et flott arrangement og en verdig ” avslutning” på diskgolfsesongen, selv om det i ukene som kommer vil være et par tre mindre turneringer.

Hjemmeside: www.pargolfnm.no

Metrix:https://discgolfmetrix.com/?u=scorecard&ID=739023

 

Skroll til toppen