Eurotour på Sula

Til helgen er det klart for Sula Open 2012. Frisbeegolf.no retter kikkerten mot vestlandet og gir deg informasjon, historikk og analyser.

Turneringen

Sula Open har blitt arrangert siden 2006 – og har bare tre vinnere siden den gang. Den ubestridte kongen av Sula er Espen Møkkelgjerd som har fire triumfer, Christian Sandstrøm har en mens Jostein Håland vant i 2009.
2006: Espen Møkkelgjerd (NC)
2007: Espen Møkkelgjerd (NC)
2008: Espen Møkkelgjerd (NC)
2009: Jostein Håland (NC)
2010: Espen Møkkelgjerd (ET)
2011: Christian Sandstrøm (ET)

Årets turnering spilles over tre dager med 27 hull fredag og lørdag, mens det er 18-hullsfinaler med golfstart søndag for alle. Til sammen 72 hull – arrangør er Langevåg IL i samarbeid med naboklubbene.

Banen

I anledning turneringa er den permanente 20-hullsbanen utvidet til 27 hull. I forhold til i fjor er det 9 helt nye hull, og totalt par på banen er 92 på 27 hull. Sula- banen er meget krevende og gir ingen ting gratis – her må det jobbes på hvert eneste kast. Her er smale skogshull på 100 meter, åpne områder presset av OB-linjer, store høydeforskjeller og flere vanskelige par 4-hull – pluss relativt korte og tekniske hull på den nye sløyfen. Det er også ett par 5-hull på banen – landets eneste per i dag. Sula har flere vaskekte vannhull omkranset av snødekte fjelltopper – mest beryktet av vannhullene er kanskje ”Møkkishullet” – navnet etter Espen Møkkelgjerd – hullet der man kan kaste 120 meter rett over vann i jakten på en birdie…

Per i dag er Stovnerbanen sammen med Arendal og Sula i en egen klasse når det gjelder vanskelighetsgrad. Erfaringsmessig vil det være svært bra å spille banen på rett under 90 kast – i fjor var det bare fem spillere som spilte på par eller bedre i hele turneringa. Vi tror vinneren blir den som unngår de styggeste smellene – for smeller kommer alle til å få, det handler om å begrense antallet…

Bilder her: https://picasaweb.google.com/103244937463089935119/SulaOpenCourse2012?feat=email#slideshow/5731888087433433186

Filmsnutter her: http://www.youtube.com/user/sulaopen

Banekart

(trykk for større versjon):

Banekartet er også tilgjengelig i PDF-format

Video

Her er en ny film av de nye hullene

Se også videoen fra Sula Open 2010 og Sulas hull 14 (nå hull 23) som ble kåret til «Norges beste hull» i 2010.

Favorittene

Open-feltet er knallsterkt med seks spillere som har over 1000 i rating. Høyest ratet er verdensmesteren fra 2009, helprofesjonelle Avery Jenkins fra Santa Cruz  i California. 34-åringen er meget merittert og blir den naturlige favoritten med sin rating på 1029. Jenkins er rangert som verdens 18.beste spiller på den siste oppdateringen til PDGA. Knallhard kamp kommer han likevel til å få – dette blir ingen ”walk in the park” for amerikaneren: Karl Johan Nybo fra Danmark er ute etter revansje etter det knepne tapet i fjor – og er ratet som verdens 33. beste spiller med sine 1024. Han kommer til Sula allerede mandag for å forberede seg på turneringen. I tillegg har vi fjorårsvinner Christian Sandstrøm fra Sverige som er ratet på 1017 – i tillegg til det finske stjerneskuddet Seppo Paju som er regjerende finsk mester til tross for sin unge alder. Se forøvrig Seppos legendariske Ace fra VM 2011. Han er rangert som nummer 109 i verden – hvilket betyr at det er fire spillere med i Sula som tilhører den absolutte verdenseliten i frisbeegolf. Felles for disse fire er at de virkelig kaster langt – og det kan komme godt med på Sula.

Vi tror at vinneren blir en av disse fire– denne gangen tror vi faktisk at Nybo drar hjem med seieren – vi tror Jenkins blir nummer to på grunn av jetlag…han kommer til Sula tirsdag og må riste av seg en reisetid på bortimot 20 timer pluss snu døgnet…

Outsiderne

Blant mange potensielle outsidere rangerer vi Espen Møkkelgjerd fremst. Møkkelgjerd liker seg på Sula, er i god form og har funnet tilbake til puttestilen som brakte han internasjonale triumfer for noen år tilbake. Vi ser faktisk ikke bort i fra at Møkkelgjerd kan gjøre det helt store på Sula igjen. Outsiderkamp får han i fremste rekke av finnen Juho Rantalaiho som blant annet ble nummer 12 i København Open og nummer 7 i EM i fjor – men se også opp for en ”coming man” blant svenskene i unge William Gummesson som har flere sterke resultater bak seg. Det samme har svensken Henrik Wahlmann – han delte 7.plassen med Rantalaiho under EM i fjor – for øvrig på plassen foran Andre Johnsen som ble beste nordmann. Av andre outsidere har vi Frode Karlsen og Øystein Carlsen – pluss de lokale spillerne Daniel Myrrusten og Jostein Håland som tradisjonelt gjør det meget bra på sin egen hjemmebane. Se også opp for Sølve Hatlen fra Volda som kjenner banen meget bra. Den store overraskelsen spår vi likevel blir den unge svensken Kaj Larsson som nærmer seg open-eliten med stormskritt: han er faktisk regjerende verdensmester for spillere under 16 år!

De andre klassene

Master-klassen og juniorklassen har ikke alt for mange deltakere på Sula i år – men kvaliteten er bra. Vi tror på tredobbelt svensk i masterklassen – med Arne Furre som en potensiell ”dark horse” – Furre er i bra slag. Men seieren blir nok Svensk – vi tror Morgan Elvinsson vinner denne klassen. Juniorklassen blir et oppgjør mellom Sula og Finland – vi tror mest på våre egne spillere og tror Øyvind Jarnes vinner foran Markus Myrrusten– som i Oslo. I grandmasters blir det en kamp mellom ”Bergenserne”del Moral og Terje Rørmark. Dameklassen har svært få spillere – vi kan ikke se annet enn at Sigrid B. Sandum drar hjem dette foran kruttønna Ewa Bergquist. Med mindre det skulle komme noen sene påmeldinger som endrer dette.

Praktisk informasjon

Deler av årets bane ( hull 14 til 19) er på privat innmark. Dette må respekteres av spillerne hva gjelder forsøpling og annet atferd – vi regner med at veloppdragne spillere tar hensyn til dette slik at området kan benyttes også kommende år. Det er flere søppeldunker langs flere deler av banen. Matstasjon blir midt på banen (etter hull 12/ på teen til hull 21) og ved klubbhuset (hull 1, 25-27). Det er også et toalett ved hull 9. All servering er på klubbhuset. Dersom noen vil spille fotball/ sandvolleyball/bade/gå fjellturer/ fiske etter gjedder er det muligheter for det i området rundt klubbhuset. Det er åpen kiosk på klubbhuset hele helgen. Det er en matbutikk en km fra banen – midt i mellom Røde Kors-huset og Klubbhuset. TD er Børge Vikan.

Lengde-NM

Fredag ettermiddag fra klokken 1900 er det planen å kjøre NM i lengdekasting – dersom værforholdene blir adekvate. Blir det riktig vind og føre vil konkurransen foregå ved området på Langevåg stadion. Arrangøren har vært i samtaler med forbundet ved Olav Bakke som har velsignet et slikt opplegg. Dersom forholdene mot formodning ikke tilsier at det er forsvarlig å avvikle NM – vil det isteden bli en lengdekonkurranse uten NM-status. Med flotte premier og mye prestisje likevel.

Blir det NM vil de fire beste nordmennene ( pluss evt utlendinger) gå til finalen – kun norske statsborgere kan vinne NM. I dameklassen vil de fire beste gå til finalen.

NM blir avviklet slik at alle har fem kast på to og et halvt minutt. Det lengste av disse fem vil telle. Det vil bli en cut som skreller vekk deltakere slik at neste runde avvikles med de 12 beste nordmennene ( pluss evt ulendinger). Her har man fem nye forsøk. Det lengste kastet teller her også. Etter denne runden vil man sitte igjen med de spillerne som går til finalen.

Linker

Turneringens hjemmeside: http://sulaopen.com/
Resultater kommer etterhvert her: http://www.pdga.com/tournament_results/78412
…og her: http://resultater.frisbee.no/tournaments/4fcba612a4dc8f1e32000071
Turneringens forum-tråd på frisbeegolf.no: http://www.frisbeegolf.no/forum/viewtopic.php?f=2&t=1861

Twitter

Turneringen kan følges via twitter på @SulaOpen og @SulaOpen2012. Du kan enklest følge disse på frisbeegolf.nos feed på venstre side av forsiden. Vi oppfordrer alle til å tvitre med #sulaopen eller #sulaopen2012 fra sin egen konto for å komme med på feeden. Del gjerne dine tanker, følelser, opplevelser, fakta, resultater, bilder og video fra turneringen gjennom hele helgen. Arrangøren kommer bl.a. til å tvitre detaljert underveis fra finalen på søndag.

Hør også norges eneste frisbeegolf-låt som er laget på Sula for noen år siden: Plastikk og metall

4 hendelser på “Eurotour på Sula”

 1. Låta er skrevet av brødrene Håland. Tekst av meg. Sang og melodi av Per Inge.

 2. Nå er ikke jeg på facebook – men leste litt på den åpne damesida likevel. Og tenkte å avkrefte noen myter og kommentere noen påstander – så her kommer det:

  1. Damer er selvsagt velkomne til Sula. Vi liker damer her også. Vi har til og med lagt inn ekstra penger i premiepotten.
  2. I år hadde vi tenkt ( men ikke kommunisert ut helt bevisst), å ha noen alternative utkast for damene på noen av de vanskeligste hulla. Men siden det ble så få påmeldte kan vi ikke ha det – da blir det for få til å ha rating. Så da blir det gode muligheter for å stjele ratingpoeng av gutta isteden.
  3. Dårlige utkast på de lange hulla, ble også hevdet. Vel: vi har kunstgressutkast/asfaltutkast på alle disse hulla med kunstgress fra en tippeligaarena. Så det faller på sin egen urimelighet. I fjor hadde vi hardpakket bark på ett av disse hullasom ingen herrer klaget på – i år blir det altså kunstgress.
  4. . Dårlig vær. Den er for spesiell til å egentlig å kommentere. Alle liker å kaste i sol – men vi driver med en utendørsidrett og da er det prisen å betale av og til . Liker man ikke dette faktumet er jo spørsmålet om man skal finne seg en annen idrett å bedrive. Når det er sagt: vi hadde regn i fjor, de andre årene har været vært bra. I Trondheim var det vel ikke akkurat Syden-varme for en mnd siden – var vel ikke det store kvinnefallet av den grunn.
  5. Vanskelige vannhull. Det er ett eneste hull på banen(hull 20) man må over 66 meter med vann. Her kan man imidlertid velge å gå til den tørre dropzonen. De andre vannhullene kan faktisk forseres med puttere på banepar bare man tenker seg om og spiller smart. Det gjorde Lydie med hell flere ganger i fjor. Det er omtrent like tøffe vannhull i feks Arendal. Våre lokale juniorer på 12-16 år kaster jo på disse vannhulla hele året – da bør etter min mening voksne damer kunne klare det samme – eller er jeg for storforlangende? Det handler om å spille etter evne her – gjør man ikke det kan det ryke noen disker…men de blir plukket opp av dykkere…
  6. Lange runder. I fjor ble det mye spilling – kanskje for mye vil mange mene. Lørdagen med 2x 5 timer var tøff. Personlig liker jeg lange dager og mange med meg gjør det – men det var mange som ikke likte dette. Så: i år bruker vi samme konsept som under NM i Skien i fjor og som NM-arrangøren i Arendal vil kjøre. 27 hull + 27 hull + 18 hull. Det skal være overkommelig for alle. I tillegg kjører vi firergrupper som vl korte ned rundetidene. Det har stått på hjemmesida vår siden i vinter.
  7. Dyrt og langt unna. Det er nok riktig for mange – men vi kan ikke flytte Sula noen annen plass…
  8. Ingen damer som spiller på Sula fra vår egen klubb. Det er korrekt – nesten. Ingen som i klubbhistorien vår har deltatt på en eneste turnering – men det er et par habile damer som er hobbyspillere. Så kanskje de lar seg inspirere…Et tankekors her er jo at Sula har halvparten av juniorene i landet omtrent- på Stovner hadde vi 3 av 7 – og da var det to stykker som spiler mye som ikke var med også. Så her er vi gode – men damer blanke, dessverre.

  Jeg tror de damene som kommer vil utvikle seg som spillere og få det svært hyggelig.Man blir bedre av å bryne seg på utfordringer. Vi skulle ønske det var 20 damer – men kanskje kan vi klare å nå dette tallet neste år.

  1. Takk for opplaringen Jostein, jeg gleder meg til helga! Synd vi er få, men jeg er sikker på at vi kom kommer nok en gang får verdifull erfaring og en veldig god opplevelse! Jeg gleder meg ihvertfall!:D

Stengt for kommentarer.

Skroll til toppen