En verdensmester skal kåres

Fem dager, to baner. Hvem vinner VM i år?

På tirsdag kastes verdensmesterskapet i frisbeegolf, PDGA Worlds, i gang. Åstedet er Ogden i delstaten UTAH, og VM spilles over fem runder på to baner. «Dynamic Discs course at Mulligans», samt «The Fort», med finalerunden på sistnevnte bane. Selve VM-happeningen består av både field-events, mixed double og putte-VM, men vi konser her på det som betyr noe, nemlig de respektive VM-titlene for kvinner og herrer i diskgolf.


Mandag 21.juni er det offisiell åpning med pompøs synging av den amerikanske nasjonalsangen(!), flaggbæring og grandios middag, der regjerende verdensmester Paul Mc Beth vil bære det amerikanske flagget til enorm jubel fra en fullsatt sal, kjenner vi amerikanerne rett.

Favoritter og outsidere
Etter av VM ble avlyst i fjor, betyr det at det er Paul Mc Beth som er regjerende mester. Og det vil være idiotisk å tro at ikke Mc Beth vil være med i toppen også i år. Av totalt 218 deltakende herrespillere er Mc Beth tredje høyest rangert, med Eagle Mc Mahon og Richard Wysocki noen fattige poeng foran seg. Den fjerde store favoritten er Calvin Heimburg. Av disse fire er det kun Mc Beth ( fem titler) og Wysocki ( to titler) som har vunnet VM tidligere. Med unntak av Gregg Barsbys overraskende seier i 2018 ( Mc Beth nummer to), må vi helt tilbake til 2011 for å finne en annen vinner enn Mc Beth eller Wysocki. Da vant Nate Doss, som nå er kommentator på discgolfnetwork og ølbrygger.

Redaksjonen tror en av disse «fire store» vinner VM, med Mc Beth som det heiteste tipset. Mc Beth kan VM, og er den store VM-spilleren siden hans første seier i 2012. De åra han ikke har vunnet siden 2012 har han blitt nummer to. Vi tror på Mc Beth – spesielt nå som det virker som han har «funnet putten» igjen, samt at banene skal passe han godt – her er det langt mer enn å «druse» hyzere som må til. Outsidere er det selvsagt mange av: Chris Dickerson, formspillerne Adam Hammes, Emerson Keith, Kevin Jones, og en rekke andre sterke spillere. Vi slenger også på Matt Orum, som alltid er med når det er snakk om VM. En meget undervurdert spiller med bortimot diskgolfverdenens fineste teknikk. Men likevel, VM spilles over fem runder, og vi tror innerst inne at det derfor er en av de fire sluggerne nevnt innledningsvis som vinner, med Mc Beth som er i rute til sin 6. VM-tittel.

PS! Josh Anton har vist en enorm evne til å finne på sprell i VM. Han har hele fire andreplasser – fra 2009, 2010, 2011 og 2018. Kan han sprelle igjen? Josh Anton er redaksjonens ville tips, men vi tror egentlig ikke på det selv.

«Amerikansk VM»
Det er bare med tre nasjoner i år på grunn av pandemien ( Lizotte står som amerikaner): Gilbert fra Canada, samt våre estiske venner Lätt og Tamm. Ingen av disse tror vi blir å regne med blant de 30 beste. Den siste europeeren som kom på pallen i et VM var for øvrig Lizotte ( 2017). Den andre som har klart bragden er Markus Källström, men da må vi tilbake til 2007 og 2003-sesongen.

Hva tror Barsby?
Gregg Barsby vant VM i 2018, og brøt dermed Mc Beth/Wysocki – rekken. Vi har spurt Barsby om hva han tror om årets VM.
– Banene det spilles på er totalt ulike. Mulligans er på en golfbane, og vil kreve svært nøyaktige «disklandinger», og kanskje også litt marginer med på hva som skjer når disken lander. Flere kurver er også utsatt plassert i skråninger, og i tillegg er det ganske mye OB. Den andre banen, The Fort, er helt annerledes. Banen krever mange svært nøyaktige kast gjennom trange åpninger, og her må man forme sine kast og linjer. Det er en vakker bane, men etter min mening burdet det vært felt noen flere trær her og der. Det er noen tilfeldige og for trange åpninger, som kanskje krever mer flaks enn dyktighet, spør du meg, sier Barsby.

– Hvem tror du vinner VM?
Vel, jeg er alltid min egen favoritt, så det er hardt å mene noe annet. Men
Paul eller Ricky er de store favorittene, selvsagt. De har vunnet sju av de siste åtte VM-titlene. Men jeg er veldig spent på om Eagle endelig kan klare å lande en stor tittel snart. Han har spilt virkelig godt denne sesongen, og er også familiær med å spille i høyden. Så vil jeg ta med Matt Orum som min » dark horse». Han har noe sånt som ni topp 10-plasseringer de siste 10 åra. Helt til slutt nevner jeg Adam Hammes som har en meget god forehand/backhand-kombo. Blir han «heit» fra starten av er det kanskje hans tur, mener Barsby.


– Hva må til for at du skal ta en ny VM-tittel?
– For meg er oppskriften enkel. Jeg må lande mine kast inbounds på «The «Mulligans», og etablere meg i turneringa gjennom de første tre rundene, være i miksen. Putter jeg godt kommer resten av seg sjøl, samt at jeg har en forehand/bachand-kombinasjon som man nesten må ha på disse banene. Men alt kommer ned til puttinga, egentlig.

«I know there is a way to get to the top if my putter gets hot».

Kan vi få en europeisk damevinner?
Svaret er faktisk «ja». Kristin Tattar stiller nemlig på startstreken i Utah, og hun har vunnet store titler på amerikansk jord tidligere. Tattar går inn i VM som den femte høyest rangerte kvinnen, og den eneste kvinnen som ikke er fra USA. Om Tattar skulle vinne blir hun den andre europeeren som vinner et VM i diskgolf – svenske Birgitta Lagerholm klarte bragden i 2004…

Tattar fra Estland er riktignok konkurranserusten på dette nivået, mens hennes amerikanske rivaler har holdt det gående i de store turneringene. Dette er nok en relativt stor bakdel for Tattar, så kan hende er det for tidlig å forvente noen VM-tittel. Men at hun skal være med i toppen, kanskje en medalje, det tror vi på. Men hva tror hun selv?

– Frykter å miste disker!
Kristin Tattar er jo også en norgesvenn, som det heter, så vi har tatt en prat med henne også.
– Banene er utfordrende. «The Fort» har mye skog og veldig tett «rough». Så her må man være fokusert og treffe linjene. Den andre banen er på en golfbane så det er ikke så mange trær, men mange bunkere og vann. Og muligheten for å miste disker er veldig, veldig høy. Så igjen – fokus er stikkordet, sier Tattar.

Hun har ingen favoritter, sier hun.
– Jeg tenker ikke så mye på det. Jeg er fokusert på mitt eget spill, og prøver å utføre de kasta jeg skal, ett om gangen. Vi får se hvordan det går. Det er lenge siden jeg har spilt med det presset som kommer nå, det er vel 17-18 måneder siden sist, så det å spille noe som betyr noe igjen gleder jeg meg til. Det er et helt annet press her borte, og særlig nå i VM. Jeg må bare gjøre mitt beste så får vi se hvordan dette går. Jeg skal fokusere på mine kast, linjer og putter. Det er mine mål, sier Tattar.

Pierce naturlig favoritt
Den naturlige favoritten er likevel Paige Pierce, den beste kvinnen diskgolfverdenen noensinne har sett. Pierce har vunnet alle sine VM-titler ( 5 stk) i oddetallsår! I år er det 2021 og nytt «oddetalls-VM». Pierce vant i 2019, 2017, 2015, 2013 og 2011 – vi tror hun tar seieren hjem og vinner sin VM-tittel nummer seks. Dermed vil hun passere Elaine King og Juliana Korver og bli VM-historiens dronning, begge disse har fem VM-seire.

Catrina Allen er nok den fremste utfordreren til Pierce. Allen står med sin ene VM-seier fra 2014, men har etter dette flere andre-og tredjeplasser. Senest i 2019, da ble hun slått av både Pierce og Salonen fra Finland – sistnevnte er ikke med i år.

Vi tror dermed på en dobbel for Discraft i årets VM!

Slik kan du følge med fra Norge
Live: https://www.discgolfnetwork.com
UDisc: https://udisclive.com
PDGA: https://www.pdga.com
Arrangørens hjemmeside: http://utahworlds2020.com

For frisbeegolf.no: Ola Kolle og Jostein Håland

Skroll til toppen