Den norske troppen er på plass i Tsjekkia og skal få bryne seg på de episke Konopiste-banene ved småbyen Benesov en times tid fra Praha.
I morgen, onsdag, braker altså tidenes største Europamesterskap løs, med rundt 300 spillere fordelt på de to banene rundt det gamle slottet Konopiste. Og her snakker vi historisk grunn! Eieren av dette slottet var ingen ringere enn keiser Wilhelm II. Og her var altså monarken Franz Ferdinand, som ble myrdet i Sarejevo i 1914 ( kjent som «mordet i Sarejevo» som var den direkte opptakten til første verdenskrig) – på besøk på slottet Konopiste for å overvære en konsert med sin kone og å for treffe keiser Wilhelm II.
Dette er altså bakgrunnen for banens navn – Franz Ferdinand – men nok historikk!
To baner
EM 2021 spilles på to baner. MPO, FPO og MJ18 spiller på Franz Ferdinand, som er en massiv bane, par 66, på 3.3 kilometer – en snittlengde på 183 meter, ja, du leste riktig! Med andre ord en bane for de som har 145-150 meters kastelengde innabords. FPO har to alternative utkastfelt – hull 10 og 17. De øvrige klassene spilles på nabobanen «Konopiště Meadows», som er kilometeren kortere og par 62 – snittlengden her er «stusselige» 125 meter.
Slik har de norske spillerne ladet opp
Den norske troppen består av 14 spillere. Vi har sett litt nærmere på hvordan disse har forberedt seg til EM 2021, og hvilke turneringer de har spilt denne sesongen.
MPO:
Peter Lunde: PCS Sula Open, pre-NM, pargolf-NM og NM
Øyvind Jarnes: en C-tier, PCS Sula Open, pre-NM, pargolf-NM og NM
Knut Håland: en C-tier, PCS Sula Open, pre-NM, pargolf-NM og NM
Håkon Kveseth: pre-NM, pargolf-NM og NM
Olav Breistein: tre C-tiere, PCS Sula Open og NM
Tommy Steingrimsen:
Jonas Tangen Hoff: en C-tier, PCS Sula Open, pre-NM, pargolf-NM og NM
FPO
Anniken Steen: to C-tiere, PCS Sula Open, pre-NM og NM
Lykke Lorentzen: PCS Sula Open, pre-NM og NM
Katarina Staalesen: PCS Sula Open, pargolf-NM og NM
MP40
Lars Somby: pargolf-NM og NM
Jostein Håland: to C-tiere, PCS Sula Open, pargolf-NM og NM
MJ18
Morten Kristiansen: en C-tier, PCS Sula Open, pre-NM og NM
Evald Øwre: tre C-tiere, PCS Sula Open, pre-NM, pargolf-NM og NM
Nordmann på «featurecard»!
I MPO braker det løs med «feature card» klokka 09:50. Der finner vi regjerende mester og storfavoritt(?) Simon Lizotte, landsmannen Christian Plaue, hjemmehåpet Jakob Semeràd, og vår egen Knut Håland. Lizotte starter moroa, og dersom Discmania-eide Spin-TV leverer som de skal kan vi se dette torsdag. Det skal du kunne finne her: https://www.youtube.com/user/TheSpinTVcom
Dette er EM-favorittene
Så hvem er det våre landsmenn skal møte, og hvilke sjanser har de i dette kruttsterke feltet? Simon Lizotte har reist over fra USA, og vil være den klare favoritten til å ta nok et EM-gull. Selv om han er den største stjerna i feltet, blir dette langt fra noen «walk in the park»(vel… dere skjønner hva vi mener). Faktisk er han ratet bak sin landmann Marvin Tetzel (1050), men ratingen til Tetzel er basert på få runder og må tas med en liten klype salt. Men absolutt en meget god spiller, og to tyske medaljer vil ikke være noen bombe. Så har vi, som alltid, en bråte finner som kommer til å ta for seg. Väinö Mäkelä og Seppo Paju bør være kjent for de fleste. Sistnevnte har veldig gode resultater på denne banen fra før. Den aller største finske favoritten er nok likevel kanskje Niklas Anttila. Han har hatt en ekstrem sesong, og siden han tapte Tyyni på siste hullet i juni, kommer han fra tre strake seiere på øverste nivå i hjemlandet. Og øverste nivå i Finland er øverste nivå i Europa. Faktisk har finnene flere spillere som kunne vunnet medalje, som ikke en gang er tatt ut til EM, fks Jesse Nieminen, Lauri Lehtinen og tidligere europamester Leo Piironen. Alle de uttatte finnene kan ta medalje, men bortsett fra de allerede nevnte setter vi et ekstra utropstegn ved Oskari Vikström som har en spillestil som bør passe denne banen bra. Estland kommer nok også til å bite fra seg, med Silver Lätt og Albert Tamm i spissen. Begge kommer fra en serie turneringer i USA, og bør således være vant med hard motstand. I tillegg har vi en del land med én spiller som stikker seg ut. Linus Carlsson (Sverige), Blær Örn Asgeirsson (Island) og Tony Ferro (Sveits) kan alle utfordre topplasseringer.
Overraskelse med norsk medalje
Vi vet flere nordmenn med en god helg vil kunne slå flere av spillerene nevnt over, men det vil allikevel være en overraskelse med norsk medalje. Med forberedelsene som har vært gjort av den norske troppen, og formspissingen inn mot dette mesterskapet, så har vi et berettiget håp om den beste norske EM-plasseringen siden Espen Møkkelgjerds glansdager – han vant EM tilbake i 2003. Med knallspill, marginer og god flyt kan det kanskje gå hele veien.
Blant de norske vil det stå mellom Jarnes, Håland, Lunde og Kveseth. Øyvind Jarnes tok sitt etterlengtede NM-gull for kun to dager siden, og det er alltid vanskelig å vite hvordan en slik triumf slår ut. Vi håper resultatet gir lave skuldre og en boost av selvtillit. Vi mistenker at unge Håland er sulten på å få sin klubbkamerat bak seg igjen på listen, og er nok revansjesugen etter forrige helg. Det kan se ut som om Håkon har hatt en formutløsning den siste tiden, og kommer han i «sonen» er the sky the limit. Peter Lunde kommer til å flyte gjennom de tsjekkiske fairwayer, og tee-to-green er det ikke mange som slår han. Dersom putten er fininnstilt i helgen kan det være at Skiensgutten reiser hjem med tyngre bagasje. De siste tre nordmennene har hatt en litt tyngre sesong, for å si det varsomt, men vi håper og tror at EM blir vendepunktet!
Lunde gleder seg
Peter Lunde er sammen med Øyvind Jarnes, Knut Håland og Håkon Kveseth kanskje våre fremste håp i open-klassen. Peter Lunde har gjort seg noen betraktninger dagen før dagen.
– Dette gleder jeg meg til! Jeg spilte EM for tre år siden, og det gikk ikke som planlagt. Dette blir nesten som min første utenlandsturnering, føler jeg, og dette blir verdifullt på min vei videre til verdenstoppen.
– Hva tror du om norske medaljesjanser?
– Jeg tror vi har gode kandidater. Jarnes «surfer» på en bølge nå, og banen passer han godt, og han har vært her før. Han har god selvtillit og virker trygg, og har også erfaring på internasjonalt nivå. Jeg tror ellers «firkløveret» vårt ( Kveseth, Håland, Jarnes og meg selv) alle kan gjøre det bra, men det er nok ikke plass til alle helt i toppen. Nivået er er mye høyere enn det er i Norge, sier Lunde.
Hva med damene?
I FPO er det tre store favoritter som utmerker seg, men det er utrolig vanskelig å peke på en klar favoritt blant disse. Det vil være en enorm overraskelse dersom ikke Kristin Tattar(Estland), Eveliina Salonen og Henna Blomroos (begge Finland) fordeler de tre medaljene seg i mellom. I gruppen bak disse tre har vi tro på at noen nordmenn kan hevde seg, og med sesongens parademarsj i mente, utpeker vi Anniken Steen, landets høyeste ratede damespiller, som den med best sjanser.
I masterklassen er KJ. Nybo og Kristian Bengtsson de største favorittene, og her tror vi mange må teste positivt på dagens covid-test om det skal bli norsk medalje. Lars Somby og Jostein Håland er våre deltakere her.
Når det gjelder juniorene har vi trua! Både Morten Kristiansen og Evald Øwre får sin siste mulighet her i juniorklassen – vi håper de griper den. Den europeiske diskgolfboomen har ført til enormt mange talentfulle unggutter, men våre unge menn kan hevde seg her – liker vi i alle fall å tro!
Følg EM her:
Det er mange måter å følge EM på fra sofakroken! UDisc-live er selvsagt best – og link finner du her: https://udisclive.com
Sak om EM finner du her: https://udisc.com/blog/post/5-reasons-to-follow-the-european-disc-golf-championships?fbclid=IwAR28bahNKJCPCWRNqz8dRP4BzyktSuriP40rMIJ9yccBUVIK_d46WAWjvdc
Se heller ikke bort fra at frisbeegolf.no sender «live» på facebook!