Oppsummering 2010 – Møkkelgjerd og Rio vinnerne

Espen Møkkelgjerd vant Norgescupen sammenlagt mens Carlos Rio vant kongepokalen. Frisbeegolf.no oppsummerer 2010-sesongen i åpen klasse.

Hjemmeseier i Bergen

Anders Haugen - på vei mot seier i BergenOpen. Foto: Roar Gjøsæter

Den nasjonale sesongen startet i Bergen tidlig i mai, i en turnering som på mange måter ble gjennombruddet for Anders Haugen fra arrangørklubben. Han vant sin aller første nasjonale turnering i knallhard kamp med en annen ung spiller: Magnus Petersen. Bak disse havnet de noe eldre ringrevene Møkkelgjerd og Frank Wulff.  Det skulle senere i sesongen vise seg at kun Møkkelgjerd og Petersen klarte å følge opp med flere finaleplasser – begge disse slo allerede til i sesongens andre turnering som var kombinert Eurotour og Norgescup i Sula ved Ålesund.

Espen Møkkelgjerd vant med god margin. Foto: hassimuss

Møkkelgjerd igjen

I Sula var det igjen duket for Espen Møkkelgjerd. Som har vunnet hver eneste gang på denne banen når han har vært med – 2010-stevnet ble hans fjerde seier i Sula av fire mulige. Det ble etter hvert klart at ”Møkkis” skulle vinne denne turneringa i suveren stil, men bak han var det knallhard fight mellom Linus Åstrøm fra Sverige, Magnus Petersen fra Oslo og Jostein Håland fra Sula. Etter en tidvis spektakulær finale med mange ekstraordinære kast, klarte Håland å snyte både Petersen og Åstrøm for andreplassen med minst mulige margin. I omspillet om tredjeplassen slo Petersen til med en parkering av hull en som få gjør etter han, slik at Åstrøm måtte nøye seg med fjerdeplassen. På damefronten gjorde svenske Camilla Jernberg sin entré: hun vant i Sula og skulle senere i sesongen vise seg å bli Europamester!

Trønderbanen

Midten av juli viste seg kanskje ikke å være det perfekte tidspunktet å arrangere en Norgescup på: flere etablerte spillere manglet da Trondheim arrangerte norgescupturnering nummer tre. Men den aller beste var der – Espen Møkkelgjerd vant med klar margin foran Thomas Finborud som ble en like klar nummer to. Ingar Ballo Sandum fra arrangørklubben ble nummer tre, mens Ståle Stai Hakstad og Andre Johnsen fra Skien delte fjerdeplassen. Ellers var denne turneringen rekordjevn: kun seks kast mellom fjerdeplassen og 15.plassen er uvanlig. Vi tar også med at junioren Håvard Frøysa hadde fått en pallplassering dersom han hadde spilt i åpen klasse.

Thomas Finborud putter for en 2.plass i Trondheim. Foto: Jo

Dan Johansson vant i Skien. Foto: hassimuss

Dan the man…

I Skien var en gammel svenske på plass: Dan Johansson fra Sverige. Også klassespilleren Karl Johan Nybø fra Danmark var med i Skien, i tillegg til et toppet felt fra resten av landet. Men det var den gamle svensken som vant – med Thomas Finborud som beste Nordmann med god margin. Nybø ble nummer tre mens Møkkelgjerd igjen kapret en finaleplass og ble nummer fire. Nummer fem ble svensken Peter Fredriksson – altså bare to nordmenn blant de fem beste i en Norgescupturnering.

Kampen om bøtta

NM i Arendal. Carlos Rio. Kongepokalen. Og i sin eneste nasjonale turnering hele denne sesongen vant Rio da det gjaldt som mest. Han fikk imidlertid hard kamp av Jostein Håland – kun kastet skilte disse to etter de tre første rundene. Ikke ukjente Sune Wentzel fra Stovner var også lenge med i kampen, men en svak andrerunde torpederte Wentzels vinnerdrøm. Likevel nådde han omspillet om den siste finaleplassen – men her måtte han på det tredje omspillhullet strekke våpen mot Johnsen og Møkkelgjerd. Ikke ukjente Dan the man ledet Arendal Open en stund men han fikk det blytungt i finalespillet og endte et stykke bak tilslutt. I NM-finalen hadde Rio hele tiden tilsynelatende kontroll. Håland kom aldri nærmere enn to kast og til slutt vant Rio med fem kast foran Håland mens Espen Møkkelgjerd kom åtte kast bak Håland igjen og ble nummer tre i NM og nummer fire i turneringen siden svenske Dan Johansson kom på plassen foran. Andre Johnsen spilte sin aller første finale og ble nummer fire i NM. Carlos Rio vant med dette sin andre kongepokal, han vant nemlig også i 2005. Ellers har Møkkelgjerd (2006,2008), Langmyr (2007) og Jan Roger Husebø (2009) vunnet kongens pokal. Vi nevner også som en digresjon at med seier også i en turnering i 2010 har Rio vunnet turneringer over fire tiår – han vant sin første i 1989!

Fest på Gålå

Rekordmange par hadde tatt turen til det som for mange er høydepunktet – bokstavlig talt, i sesongen: pargolf-NM på Gålå. De siste åra har Wentzel / Møkkelgjerd vunnet med grei margin, og også i år var Stovnerparet i aller høyeste grad med i gullkampen. Vant gjorde imidlertid Frode Karlsen (Tønsberg) og Jostein Håland (Sula), men tilslutt var det kun ett kast mellom disse parene, etter en dramatisk avslutning. Nummer tre i pargolf-NM ble brødrene Finborud; Aksel og Thomas. Arrangementet på Gålå ble som vanlig en verdig avslutning og festlig markering av at 2010-sesongen var til ende.