Kampen om kongepokalen

Et rekordlangt norgesmesterskap og kampen om det gjeveste trofeet man kan ha i diskgolf her til lands er like rundt hjørnet. Frisbeegolf.no har alt du trenger å vite om NM i Diskgolf 2018 og kampen om kongepokalen.

Hvem, hva, hvor?
Stovnerbanen ved Rommen Skole på Stovner, en opp-pimpa sådan, er slagmarken for årets NM i diskgolf. Slagmark? Absolutt. Dette blir tøffe tak der kun de aller beste av de beste har en reell vinnermulighet. Banen har kilometervis med tøffe OB-linjer, utsatte kurvplasseringer og den alltid tilstedeværende” Stovnervinden” som skaper ytterligere utfordringer. I sum en svært tøff utfordring. Vinnerscoren på en nesten identisk bane ble på 230 kast i fjor – altså et snitt på 57.5 kast per runde – banens par er 60.

NM 2018 er et samarbeid mellom Osloklubbene Ekeberg, Stovner og Muselunden. Og går over hele fire dager med 18 hull hver dag. Her får vi en verdig vinner!

Banekart finner du her.

Peter Lunde fra fjorårets NM i Hamar.

Kongepokalens forbannelse …
INGEN har klart å forsvare en kongepokal etter at den ble satt opp til vinneren av åpen klasse tilbake i 2005. Carlos Rio har flest kongepokaler med tre stk – han har for øvrig også et VM-gull fra Colorado i 1987 – og han er også den eneste utøveren fra Norge som har tatt NM-gull i samtlige grener (inkludert Ultimate og Guts!) Rio er ikke med i år, nå er han grandmaster – men vi ærer han i forbindelse med NM med denne lille historieleksjonen. Ellers har Espen Møkkelgjerd to kongepokaler – kan han kopiere Rio på sin egen hjemmebane 10 år etter hans siste triumf?

Tidligere vinnere av kongepokalen
2005: Carlos Rio (Arendal)
2006: Espen Møkkelgjerd ( Arendal)
2007: Rune Langmyr ( Arendal)
2008: Espen Møkkelgjerd ( Tønsberg)
2009: Jan Roger Husebø ( Tønsberg)
2010: Carlos Rio ( Arendal)
2011: Andre Johnsen ( Skien)
2012: Carlos Rio ( Arendal)
2013: Ståle Stai Hakstad ( Arendal)
2014: Anders N. Danielsen ( Sula)
2015: Jostein Håland ( Trondheim)
2016: Håkon Kveseth ( Sula)
2017: Peter Lunde ( Hamar)
2018: ?

Favorittene
Slik vi ser det har vi fire relativt klare favoritter  i fraværet av landets to høyest ratede spillere, Øyvind Jarnes (jobb) og Håkon Kveseth (deltar ikke)– deretter om lag like mange, kanskje litt flere, outsidere. Det interessante er at samtlige av storfavorittene er å finne i” stallen” til Team Innova.

Espen Møkkelgjerd.
En klar vinnerkandidat det er umulig å komme utenom. Hjemmebane, ekstrem rutine, banedesigner og vinnerskalle. Har også vunnet en NC i år på den” vanskeligste” banen som har vært spilt – nemlig i Ale utenfor Gøteborg.

Peter Lunde.
Regjerende norgesmester både individuelt og i pargolf, og resultatene hittil i år tilsier at formen er på godt oppadgående. Det virker som Lunde er veldig klar. Men kan han bli den første som klarer to kongepokaler på rad og dermed bryte” bøttas” forbannelse”?

En av storfavorittene Knut Håland.

Knut Valen Håland.
Vant junior-NM og pargolf-NM (sammen med Lunde) i fjor, og har vært den store spilleren her til lands i år. Med tre av fire norgescupseiere – samt en andreplass bak Møkkelgjerd i Sverige. Har vært utrolig stabil over en lang periode – kan det krones med en kongepokal?

Andre Johnsen.
Ikke vært med så mye i år – med den ene gangen han var med i norgescupen tok han en andreplass – og var i tillegg tredje beste nordmann under Sula Open på en knalltøff bane. Rutine, har vunnet både NC-er og NM før, og vet hva dette dreier seg om.

Outsiderne:
Ståle Stai Hakstad.
“Veteranen” vant Oslo Open i fjor (foran Lunde og Jarnes), men har vel ikke helt funnet tilbake til vinnerformen så langt i 2018. Men vi aner at Hakstad har nettopp NM og senere EM som de store måla i år, og prikker inn storformen nok en gang.  Hakstad er” alltid” med i toppen når det er snakk om NM.

Anders Nødland Danielsen.
NM-vinneren fra 2014 har definitivt ikke levert som forventet i år, og har vært langt, langt bak de beste i de to norgescupene han har deltatt i. Faktisk har han kun en 12. og en 22.plass å vise til i år. Men: vi vet hva EM-klare Nødland Danielsen står for. Rydder han opp på” greenen” der problemene sitter er mye gjort og Nødland kan fort vinne NM 2018.

Anders Daniel Haugen.
Haugen starta sesongen svært lovende med en andreplass i Molde, før det har butta litt de siste turneringene. Vi tror likevel at det er en kampklar og skjerpet Haugen som inntar hovedstaden. Også Haugen har masse rutine, har vunnet store turneringer før, og vi forventer å se bergenseren der oppe.

Henrik Abell Larsen.
Karrierebeste for Abell Larsen i Sandnes nylig med en andreplass i norgescupen, og vi håper og tror at venstreslegga til Larsen nå er ytterlige fininnstilt til både NM og EM. Også Larsen er en spiller vi har trua på vil havne høyt oppe på listene. Men kan han vinne NM?

I tillegg til disse fire outsiderne har vi kandidater som Olav Breistein, Sindre Roar Fosse, Vegar Åge Larsen og våre to egne outsiderkandidater i Helge Rosenvold som har spilt bra på Stovner før, samt” Mini” Havnegjerde. Også tar vi selvsagt med trønderkongen Leiv Aspen – som er landets høyest rangerte spiller på metrix!

Knallsterkt damefelt!

Lykke Sandvik under Tyyni 2018.
Bilde: Marika Salmi

Hos damene er rubbel og bit av toppspillerne i landet tilstede for første gang i år i en turnering som virkelig teller. Vi nevner i fleng Sigrid Sandum, Katarina Staalesen, Lydie Hellgren og Lykke Sandvik. En av disse fire vinner NM 2018 – noe annet vil være en enorm overraskelse.

Disse fire er det vanskelig å skille mellom- Lydie vant Oslo Open i fjor med Sandum fire kast bak, men da hadde ikke utviklinga til Staalesen” tatt av” enda. Det har den nå. I tillegg har altså Lykke Sandvik inntatt manesjen og vant sin første norgescup – og vi holder som skrevet disse fire som soleklare vinnerkandidater i et 14 damers stort NM-felt.

Stovner jenta Sigrid Sandum er en forhåndsfavoritt, som representerer Trondheim Frisbeeklubb.

Skal vi driste oss til et tips, så sier vi Sigrid Sandum.
– Vi får se. Jeg har ikke spilt så mye i år mot de andre damene, og er veldig spent. Det er veldig gøy at nivået nå er på vei oppover etter noen litt mer slappe år, og jeg liker at det er en fight. Jeg reiser ned allerede en ukes tid før NM for å forberede meg, sier Sigrid.
Sandum, som i praksis lærte å spille på nettopp Stovnerbanen, lar seg motivere av at det nå er flere damer med der oppe.
– Det er veldig motiverende at det er mange som kan vinne og som er gira – og det gjør meg også ekstra motivert, tent og fokusert. Det er utrolig kult at det er NM i Oslo og på Stovner og dette er noe jeg virkelig gleder meg og jeg er sikker på at dette blir en veldig bra turnering, sier Sigrid.

Dobbel for Lund Carlsen?
I masterklassen er det like vanskelig som i de andre klassene å trekke fram en soleklar vinnerkandidat. Lund Carlsen er regjerende norgesmester og høyest rangert i feltet – men deretter kommer en mengde potensielle vinnere. Hjemmebanehåpet Thomas Finborud MÅ regnes med, det samme må legenden Frank Wulff, sammen med den andre legenden Lars Somby. I tillegg tar vi med sjefen sjøl, Erik Hammer Staalesen. Den fremste utfordreren til disse blir nok Torleiv Guntvedt og Tor Erik Isaksen fra Skien, men vi holder Lund Carlsen som knepen favoritt totalt sett.

Kan Thomas gjenta suksessen fra Flaktveit Open?

De gamle og yngste
Da gjenstår det to klasser som begge blir svært interessante. I grandmasterklassen er det duket for Egil Sætren eller DJ Donsig. Sandes eller Oslo – litt bygd mot by. Utfordreren her blir Terje Rørmark. Disse tre tar de tre øverste plassene – så er vi litt i tvil om rekkefølgen, men dersom noen tvinger oss til et tips blir det DJ Donsig på grunn av hjemmebyfordelen.

Blant juniorene blir det en rein kamp mellom Sukkevannduoen og kompisene Ole Tobias Synstad og Mathias Josdal. Vi ser ingen reelle utfordrere. Vi holder Josdal som en liten favoritt her – han er moden for open-klassen, og vi tror han får med seg et NM- gull på veien dit.

Du kan følge score direkte via denne linken:
METRIX: https://discgolfmetrix.com/?u=scorecard&ID=586181
Turneringen på PDGA kan du se via denne linken:
PDGA: https://www.pdga.com/tour/event/36779

Skroll til toppen