Jussi Meresmaa – multikunstneren fra Finland

Bilde fra https://twitter.com/jussimeresmaa
Bilde fra https://twitter.com/jussimeresmaa

Om knappe to uker er det klart for en av årets største turneringer, helt ny av året. Disc Golf World Tour braker nemlig i gang i La Miranda Open i California, og ser ut til å være et «must attend» for alle disc golferne i verdens eliten. Vi tok en liten prat med Jussi Meresmaa om både nye og gamle disc golf eventyr, og hans syns på det norske diskgolf miljøet. 

37-åringen fra Tampere i Finland burde ikke være et ukjent navn for de fleste, gjennom sine mangfoldige roller i miljøet. I 20 år har han vært aktiv turneringsspiller, frem til han la opp som spiller i fjor vår. I denne perioden har han også startet diskgolf produsenten Discmania, med spillere som Simon Lizotte og Avery Jenkins i stallen. Han er ansvarlig for Innova Europe, arrangerer European Open og driver Spin18 som jobber med mediedekning i diskgolfverden. I Norge har han indirekte hatt mye å gjøre med utviklingen de siste årene, siden han også har startet DiskGolfPark som her til lands har designet og satt opp mange nye disk golfbaner de siste årene. Men hvordan startet det?

Jeg fant sporten i 1994, og ble raskt hektet. Som far for to skjønte jeg at sjansene ikke var til stede for å bli proffesjonell disk golfer. Disk golf i Finland var da for lite, og jeg bestemte meg heller for å bygge de mulighetene for meg selv og andre. Jeg har hatt æren av å jobbe lenge i denne sporten, og nå har jeg muligheten til å tukby drømmejobben for meg og 20+ personer. Det har vært en lang vei, men det har vært verdt det.

Jussi er godt kjent i Norge, og konkurrerte blant annet under EM i Oslo i 2001 og Norway Open i Tønsberg 2004. I tillegg er han hovedkontakt til Sune Sport som importerer både Innova og Discmania til Norge, og som setter opp banen i DiskGolfPark. Han har mye tro på disk golf i Norge, og at vi kan få se flere proffer i Norge.

I Finland passer vår sportskultur godt til disk golf, og finner liker å gå tur i naturen og er kanskje ikke de mest sosiale menneskene. Vi har også mye områder å ta av, og jeg tror disk golf i vårt kalde klima går best i offentlige parker og områder, slik som i Norge.

Norge har et stort potensiale, og er i dag en av de landene i verden med størst økning i sporten diskgolf. Når ting skjer, så skjer de fort. Jeg vil råde promotører og disk golf klubber om å skikte høyt. Å sørge for en organisk vekst i sporten er viktig, men om man vil at ting skal skje må man ha troen på at man kan gjøre det stort.

Bilde hentet fra https://allthingsdiscgolf.com/
Jussi fra annonseringen av Disc Golf World Tour i 2015. Bilde hentet fra https://allthingsdiscgolf.com/

I 2006 startet Jussi Discmania, som er et av verdens ledende leverandører av disker og utstyr til disk golf. Discmania sponser mange arrangementer slik som European Open, Disc Golf World Tour og European Master, og noen av verdens beste disk golfere som tyske Simon Lizotte, verdenseneren Paul McBeth og den nye amerikanske wonderboyen Eagle McMahon. Spesielt triksevideoene fra Simon Lizotte har fått mye oppmerksomhet også utenfor disk golfmiljøet, og vi var interesserte i å høre hvordan Discmania jobber for å lage nye disker.

Vår utvikling av nye disker er i fantastisk gode hender. Dave Dunicape er vår hoveddesigner, gudfaren av moderne sport disk golf. Min (Jussi) rolle er å være en del av test teamet, og gjøre avgjørelser i forhold til lansering av nye disker. Som du kanskje har sett pusher vi ikke ut like mange nye disker på markedet som mange av våre konkurrenter, men produserer kvaltiet. Less is more.

Vi ønsker Jussi og resten av teamet lykke til om to uker, og ser frem til å se hva den finske mannen med de mange hattene presenterer til oss i tiden fremover.

Skroll til toppen