Stjørdal Frisbeeklubb sitt første virkeår

Vi har tatt en prat med styreformann Aleksander Miljus i Stjørdal Frisbeeklubb, en klubb som nettopp har avsluttet sitt debut år som klubb. Hvordan har det gått med dem?Men først litt om Stjørdal, eller «schjøddaen» som det egentlig heter på trøndersk. Stjørdal, en by på drøye 20.000 innbyggere, ligger strategisk plassert like ved en av Norges flotteste baner, Dragvoll i Trondheim, kun en kaffekopps kjøretur unna. Men når Trondheim omringes av bomstasjoner både her og der, ble det for dyrt for entusiastiske plastkastende Stjørdalinger, å reise dit så ofte som de hadde lyst til. For lyst hadde
de!

Fortell litt om prosessen med å starte egen klubb i Stjørdal, Aleksander.

– Vel, vi fant ut det var best å sondere interessen for denne ennå ukjente sporten før vi formelt stiftet klubben. Mats Hetling fra Frisbeebutikken ble med på befaring på området der banen ligger i dag, og forholdene lå absolutt til rette for en fin bane. 8. oktober 2016 ble det invitert til kasting, og med over 30 stykk som møtte opp, presse og politikere tilstede, så vi at interessen var der. 1.november ble stiftelsesdatoen, og vi var klar for å starte arbeidet med å få opp banen.

Med tanke på aktiviteter og medlemsmasse, hvordan har det gått med klubben det første året?

– Før sesongen ante vi ikke hva vi kunne forvente oss. Sent på vinteren fikk vi tildelt et område vi i utgangspunktet ikke hadde sett oss ut, men vi fikk stablet på beina en femhullsbane, fikk merka opp utkastfelt, og tegna kart. Det tok ikke mange dagene før vi så aktivitet på banen.

Vi lånte ut discer til interesserte, hadde instruksjon med skoleklasser, og vi tipsa folk om hvor de kunne kjøpe discene de trengte. Ting skjedde veldig fort, og vi følte at her var det bare å hive seg rundt. Det lå derfor ikke mye planlegging bak de første serierundene. Midlertidige kurver måtte til, men med 27 nysgjerrige som møtte opp på første serierunden var motivasjonen stor for å kjøre på med to runder i uka. Og slik fortsatte det hele sesongen. Bra oppmøte gjennom hele året og ufyselige mengder med bogeys! I tillegg til serierundene har vi hatt 1.mai-turnering St. Hans-turnering, 2-diskchallenge, «Trønder Tour Stjørdal Open» og nå i oktober ble det avholdt klubbmesterskap.

Medlemsmassen hadde vi null forutsetning for å forutse, men vi satt oss et mål på ca 20 aktive medlemmer. Vi klarte å komme oss opp på rundt 35 og det er vi strålende fornøyde med. Det er også veldig mange som bruker området vårt, som nå er utvidet i forhold til i starten av sesongen. Vi har hatt instruksjoner med tre skoleklasser og én institusjon. Disse bruker banen flittig. Både før og etter skoletid kan SFO-gruppa til ene skolen i området sees på banen. Den ene ungdomsskolen i området har også brukt banen i forbindelse med idrettsdager.

Hvordan har samarbeidet med kommunen vært i forbindelse med byggingen av banen?

– Samarbeid og kommunikasjon med kommunen var noe jeg var spent på. Jeg så for meg tungt byråkrati, lang venting, etc. Men det har gått overaskende bra. En utfordring vi har hatt er nok at de ansvarlige i kommunen ikke helt vet hva vi holder på med, hvordan det foregår og hvordan en bane bør bygges opp og se ut. Men da vi fikk det første området vårt klarte vi å vise at vi tar vare på det, har hensyn til andre brukere av området, og at vi ikke gjør noe vi ikke har fått tillatelse til.

Det er nok dette som har gjort til at vi fikk tildelt et større område i løpet av sesongen også. Det går med små skritt, men fremover går det. Vi har hatt med «Park og anlegg» for å vise våre ideer og de viser absolutt interesse. Men i en by der det er mange andre planer fremover, er det også litt vanskelig å få alt med én gang. Men så lenge vi klarer å opprettholde en god og konstruktiv kommunikasjon, skal vi også komme i mål.

For de som tenker på å starte opp sin egen klubb; Hva er det lurt å tenke på?

For vår del var dette ganske lett. Før oppstarten hadde vi allerede engasjerte spillere som alle hadde samme mål: bane i egen by! Det jeg tror er viktig er at man har med seg engasjerte kastekompiser, man må være målrettet og klar for en god dialog med det offentlige om man skal bruke kommunal grunn til bygging.
Vi i styret har hatt mangt et møte på den lokale Egonrestauranten både før og etter stiftelsen av klubben. Dette for å diskutere stort og smått, men også for å dele felles tanker. Har man ikke et godt grunnlag blir det vanskeligere å utrette noe senere. Tidlig kommunikasjon med kommunen er også viktig. Vi var i dialog med kommunen lenge før vi stiftet klubb. Hadde det sett helt svart ut med tanke på bygging av bana, hadde det nok ikke blitt stiftet klubb heller.

Dere har nå avsluttet sesongen for i år. Hva med neste år? Er det noe dere ønsker å forandre på eller gjøre bedre?

– Vi føler vi har hatt et veldig godt år. I dag har vi en 9-hulls bane. Det vi ønsker oss er selvsagt et større område så vi får oss en 18-hulls bane. Dialogen med kommunen er allerede i gang, og vi får bare se hva tiden vil bringe. Vi har hatt mange endringer på banen i løpet av året da vi sakte men sikkert har fått utvidet områdene våre, og banen vil være i endring også neste sesong. Vi har per i dag ikke skikkelige utkastfelt, kun oppmerkede felt på gress og asfalt. Vi har også en utfordring i at vi ikke får lov til å bruke kunstgress her på Stjørdal, så da må vi finne andre løsninger. Men bra skaldet bli!
Et område som vi kommer til å ha et spesielt fokus på neste sesong er rekruttering. Vi har i år kun én juniorspiller som spiller fast, tre juniorer totalt i klubben. Dette tallet skal opp neste år. Det er juniorene som er fremtidens spillere så vi må bare få de ut på banen!

Skroll til toppen