Nå avgjøres norgescupen!

Norgescupen starta for en måneds tid siden – finalen står allerede for tur denne helgen.

Av Ola Stakkeland/Jostein Håland

Norgescupsesongen er meget komprimert i år, og selv om det virker som den akkurat har starta er det nå allerede over. Det er altså klart for finalen, og den spilles på Sukkevann i Kristiansand – en skikkelig skogsbane. Turneringa ble fylt opp på sekunder, her snakker vi trolig ny norsk rekord!

Banen og arrangøren
Banen på Sukkevann i Kristiansand har vært en lokasjon for Norgeseliten flere ganger det siste tiåret. Vi må likevel tilbake til 2018 for å finne sist gang det ble spilt turnering av Nasjonal standard, da med Knut Håland som vinner. Sukkevann Frisbeeklubb har lang erfaring med norgescuparrangement, og var behjelpelige også i år da Norgescupen hadde få søknadsklubber. 

Foto: Lars Somby

Banen er en tett skogbane, med stor variasjon på kast, lengde og ikke minst høydeforskjeller.  Snittlengden har blitt forlenget opp til 99,5 meter. Sukkevann Frisbeegolfpark har vært i stadig utvikling siden oppstarten, og rommer nå hele 27 hull. I anledning Norgescupen, spilles Gold-layout hvor de vanskeligste hullene er tatt med. Her blir både presisjon og kondisjon satt på prøve. At frisbeegolf er en presisjonsidrett, får man demonstrert her. Havner du utenfor fairwayene er det fort trøbbel. 

Banekart og teesigns finnes her: https://discgolfmetrix.com/course/21421
Dronevideo finnes her: https://www.youtube.com/watch?v=dy74-boEnSw&t=28s

Favorittene
Årets felt på The Woods II er, basert på PDGA rating, årets sterkeste felt i Norgescupsammenheng. Det er enkelt å trekke ut Peter Lunde og Knut Håland som storfavorittene til de to øverste plassene. Knut kommer fra en 2. plass i Sandnes og seier på Øverås. Peter kjenner banen godt og er alltid å regne med. Bak disse to har vi Yngve Mæland som leder Norgescupen, og også mange andre spillere som kan hevde seg i en slik skogsturnering. For å nevne de heteste kandidatene har vi Henrik Abell Larsen, Sindre Skippervik og Morten Brenna, samt Sindre Roar Fosse.

Vi skal slettes ikke se bort ifra at det kommer noen overraskelser blant topp 10, og kan lokale spillere som Mathias Josdal og Sindre Rosseland Sørli sikre seg en høy plassering? 

I dameklassen vil det bli en kamp mellom Anniken Steen, Katarina Staalesen og Lydie Hellgren. Her kreves det mest av alt presisjon. Klarer den relativt nybakte Europamesteren å utfordre de unge damene? 
Anniken har virket uslåelig i år, så det blir spennende å se om hun klarer å vise bredt spekter i sitt spill nå som presisjonen blir satt på prøve. Bak denne trioen har vi en spennende spiller i unge Ida Emilie Nesse, som de skal være litt obs på. 

I årets største juniorfelt blir det også en kamp om plassene. Vi kommer til å se mye variasjon i scoren her, og mye av årsaken til dette er kurvplasseringene og ønsket om å scramble fra alle posisjoner. Dette kan bli tungt for noen av unggutta. Vi kommer ikke foruten Øwre-brødrene. Torjus og Evald må nok muligens gjøre opp kampen mellom seg. Den som holder bunnivået høyest, stikker av med seieren denne helgen. Bak har vi sterke utfordrere i Oliver Storm, Herman Bentzen Hinkel og Sivert Moum Larssen fra Ekeberg. Men her kan alt skje! 

Ringrevene i masterklassen kommer også til sørlandet. Her er det vanskelig å unngå å nevne Torleiv Guntvedt som den aller største favoritten med Knut Hummelvoll hakk i hel. Men med banens krav til presisjon skal vi ikke glemme Sivert Øveraas, Øystein Carlsen og Mats Bentzen som favorittene. I en sterk masterklasse skal det virkelig knives om de øverste plassene denne gangen.

Mats Bentzen vinner masterklassen i år.

I grandmaster blir det en kamp mellom Thomas Donsig og Terje Rørmark. Her har også Sukkevann Frisbeeklubb mange kort på hånden, og satser på å sikre seg en pallplass på hjemmebane. 

Sammenlagt Norgescupen
I åpen klasse har norgescuptrofeet støvet ned på Sula i Langevåg siden 2018. Nå kan det skifte både kommune og eier. Ender det opp i Sandnes? I open leder Yngve Mæland før siste runde, og vinner Knut Håland må Mæland ha 2. plass for å vinne. Så her blir det en kamp om trofeet, på en bane som begge gjorde det bra på tilbake i 2018. 

I dameklassen leder Ida Emilie Nesse før siste runde. Hun har spilt en runde mer enn Anniken, som har vunnet sine to. Mye skal til for at Anniken ikke stikker av med trofeet etter den kommende helgen. 

Torjus Sandermoen Øwre leder junior og skal få en god kamp av sin bror Evald om seieren sammenlagt. Herman Bentzen Hinkel ligger foreløpig på 2. plass, med en runde mer spilt enn Evald. 

I master leder en annen Bentzen. Mats Bentzen har to seiere og en 2. plass, og få skal ha muligheten til å utfordre hans posisjon til å kontre inn sammenlagtseieren. 

I Grandmaster skal det også mye til for at sammenlagtseieren ikke går til Terje Rørmark, som har 2 seiere i bagasjen allerede. 

Livescore kan følges her: https://discgolfmetrix.com/1591867

Finalerunden filmes av BogeyBoys.
Skroll til toppen