Klart for Sula Open!

Førstkommende helg 22.-24. juni er det igjen klart for tradisjonsrike Sula Open med hele norgeseliten og en haug med gode utlendinger til start.

 

Hvem, hva, hvor?
Sula Open har siden inntreden på den europeiske scene i 2010, vært et hyppig innslag som Euro Tour. I år som i fjor er den i likhet med RE/MAX open, Skellefteå og The Open en av fire EuroProTour – stopp denne sesongen. Nytt av året er det at diskprodusenten Discmania har gått inn som sponsor av turneringen, noe som resulterer i at sisterunden blir lagt ut på Spin-TV dagen etter at turneringa er ferdig!

Turneringa teller i skivende stund besøkende fra hele ni ulike nasjoner, flere en noen gang tidligere. Mange har derfor valgt å komme i god tid for å oppleve Sunnmøre på godt og vondt, samt å få trent mest mulig på den utfordrende banen. Foreløpig så spiller ikke værgudene på lag, dette kan selvsagt forandre seg før helgen. Om det derimot blir ruskevær i kjent Sulastil, vil spillere som takler vær og vind dra god nytte av dette.

Tidligere vinnere

2006: Espen Møkkelgjerd (NC)

2007: Espen Møkkelgjerd (NC)

2008 : Espen Møkkelgjerd (NC)

2009: Jostein Håland (NC)

2010: Espen Møkkelgjerd (ET)

2011: Christian Sandstrøm (ET)

2012: Avery Jenkins (ET)

2013: Avery Jenkins (ET)

2014: Anders N. Danielsen (NM)

2015: Espen Møkkelgjerd (NC)

2016: Håkon Kveseth (NM)

2017: Seppo Paju (EPT)

Gregg Barsby fra USA ankom Sula allerede torsdag i forrige uke og regnes naturlig nok som en av storfavorittene. Amerikaneren leverte en meget god fjorårssesong og har også i år kommet godt i gang. Er kjent for sin meget presise forehand, noe han virkelig fikk vist allerede på søndag under SunnmørsTour som ble spilt på deler av det oppsettet som spilles under konkurransen til helgen. Philo Brathwaite har også tatt turen fra statene er. Har vært med i en årrekke og vil med sin velkjente stil og nøyaktighet være helt der oppe.

En annen man som trives godt på Sula, og som nok gjerne skulle hatt meg seg tittelen hjem, er Karl Johan Nybo fra Danmark. Den blide dansken er kjent som en svært nøye mann i sine forberedelse, og var på plass i Langevåg allerede mandagskveld. ”KJ” er stort sett alltid å finne i toppen, og er på sitt beste en nytelse å se spille.

Den største favoritten av de alle, må vi allikevel kunne si at er Simon Lizotte fra Tyskland. Mannen, kjent for sin enorme lengde vil nok trives godt rundt de lange hullene på Vasset. Med forbehold, så er Lizotte den høyeste ratede spilleren som noen gang har spilt i Norge, og blir nok en favoritt blant tilskuerne som tar turen.

Outsidere
Selv om det på papiret er fire svært gode internasjonale spillere som ser ut til å skulle kapre de øverste plassene, er det nok ikke alltid så enkelt som det. For bak disse fire, finner man en rekke svært gode og etablerte navn som absolutt kan blande seg inn i kampen. Silver Lätt fra Estland viste under fjorårets turnering at potensialet og nivået er inne, – særlig om man knepper ned et hakk på enkelte hull. Espen Møkkelgjerd må alltid nevnes når det er snakk om en turnering på Sula. Spiller stort sett solid golf på Sunnmøre og kjenner banen godt. I tillegg nevner vi Juhani Vainio, som historisk sett holder et høyt toppnivå, – samt fjorårets norgesmester Peter Lunde som er tilbake på Sula.

 

Lokalt krutt
Selv om fokuset forståelig nok har vært på arrangement og gjennomføringen av turneringen de siste ukene, må man likevel trekke frem Øyvind Jarnes. Sesongen så langt har vært noe hanglete, men klarer alltid å grave frem toppnivået når det står internasjonal konkurranse på startstreken. Spilte til tider svært godt under fjorårets utgave, noe som resulterte i leadcard i runde 3. Som banesjef bør han kjenne hver en krok av banen,  og forventer nok også selv å hevde seg helt der oppe.

I disse forhåndsomtalene kan man snart bare kopiere og lime inn navnet Knut Håland, for det unge talentet stopper virkelig ikke å levere. Kommer fra nok en Norgescupseier, og det er nok ingen som har flere timer på banen på Sula de to siste årene en unge Håland.

Over til damene
I dameklassen seiler Eveliina Salonen opp som en virkelig storfavoritt. Den finske jenta er kjent for sine lange og presise kast, noe som blir særlig viktig på en Sulabane lengre og tøffere en noen gang. Selv om Salonen blir spennende og følge med på, skal det nevnes at det er det beste kvinnefeltet som har gjestet Norge noen gang, så konkurransen skal det ikke stå på. Sofie Sandstrøm er i likhet med Camilla Grundén fra Sverige og er begge to rutinerte kvinner som tidligere har vist at det kan hevde seg på høyt nivå. Kristin Tattar gjester også i år Sula, og fjorårets vinner kan selvsagt gjenta suksessen også i år.

 Banen og arrangøren
Langevåg IL Diskgolf har opparbeidet seg solid med turneringserfaring opp gjennom årene, og arrangerer Sula Open for det 12. året på rad. Banen rundt Vasset har i år par på 64 ( 18 hull) og vil utfordre de tilreisende på en rekke ulike element. Det er lagt ned enorm innsats i å tilby en praktfull og velstelt bane, og de tilreisende kan vente seg det tøffeste og mest krevende baneoppsettet i turneringens historie. For de som husker fjorårets baneoppsett, melder banesjef Jarnes om et par endringer;

  • Vi har i år valgt bort gamle hull 17 til fordel for en ny og lengre versjon av tidligere hull 3. I tillegg vil man i år møte to par 5 hull, der sistnevnte er en forlengelse av fjorårets hull 10, samt et par justerte linjer og kurvplassering, i tillegg til at det velkjente hullet over fotballbanen i år spilles som øy. I tillegg kan det også nevnes at vi i år har flyttet utkastet på hull 18 lengre bak, for å utfordre det tekniske element på avsluttingshullet enda et hakk.

Årets turneringsansvarlig er som i fjor Øyvind Jarnes som selv skal spille, og i TD-rollen for helgen finner man derfor Håvard Frøysa som gjorde en utmerket jobb på Flaktveit for to uker siden.

Turneringen blir også i år filmet av eminente SM Discgolf, og den første videoen kommer ut allerede 24 timer etter siste kast er gjennomført, med kommentering fra Lizotte og Barsby. Vi ser altså frem til en flott turnering, og det blir spennende og se om noen av de norske spillerne kan ta opp kampen med de internasjonale stjernene.

Turneringen kan følges:

PDGA: https://www.pdga.com/tour/event/34714

Metrix: https://discgolfmetrix.com/?u=scorecard&ID=584913

Facebook: https://www.facebook.com/sulaopen/

Instagram: @sulaopen

 

Skroll til toppen