Carlos vant kongepokalen i Arendal

Norgesmesterskapet i frisbeegolf 2012 ble spilt i Arendal denne helgen og resulterte i nye regjerende norgesmestre i flere klasser. Carlos Rio fra Pancake ble norgesmester og tok den gjeve kongepokalen for 3.gang mens Jostein Håland kom på en solid 2.plass, igjen.

Carlos den Store

Dette er 12.gang Carlos Rio blir norgesmester (første gang i 1986) og han befester dermed sin posisjon som Norges beste spiller gjennom tidene. Det er også hans 3. kongepokal  etter at denne ble innført i 2005 hvor han vant den første i tillegg til i 2010. Alle tre kongepokalene er forøvrig hentet hjem i nettopp Arendal.

Carlos tok ledelsen allerede i første runde med turneringens beste rundescore på 78 kast, 8 under par. Dette ga en runderating på 1027 som vil bidra til at han fortsetter å holde seg over 1000 i rating, som eneste spiller i Norge for tiden.

Kampen om pokalen

Det var stort sett tre spillere som skilte seg ut og kunne kjempe om kongepokalen; Carlos Rio, Jostein Håland fra Langevåg og Rune Langemyr fra Arendal. Disse tre var gjevne og klart best hele veien og startet finalen med en god ledelse forran resten av feltet. Frode Karlsen fra Tønsberg var først i dette feltet og spilte en meget god finale og klarte dermed å komme likt med Rune Langemyr på 3.plass etter 18 spilte hull. De måtte dermed ut i «sudden death» på hull 1 for å avgjøre hvem som kom på pallen. Frode var uheldig å måtte begynne noe som var en ulempe på en så presset OB-øy som hull 1 var. Frode safet for å få en 3’er og da satset Rune mot kurven og klarte å komme nærme nok til en birdie. Rune Langemyr som vant kongepokalen på samme bane i 2007 kom dermed på 3.plass. Jostein Håland fra Sula har vært nærme norgesmester-tittelen flere år nå og fikk 2.plass i fjor. Han og Rune var stadig i ryggen på Carlos og på det tetteste (etter ca 5 hull i finalen) var det bare et par kast som skillet de tre med Rune og Carlos likt i teten. Jostein spilte jevnt bra den siste halvdel av finalen mens Rune falt litt ifra etterhvert. Men Carlos spilte best av de alle med minst feil og økte ledelsen sakte men sikkert til seieren var et faktum.

De andre klassene

I mastersklassen vant favoritten Sune Wentzel så vidt foran Rune Kvåvik på 2.plass to kast bak etter nok en gang å ha spilt en kjempegod finale slik han gjorde i Bodø. Torleiv Guntvedt fra Hamar kom på 3.plass rett foran Stovners Jon Henry Marthinsen som ledet sammen med Sune før finalen.

Grandmasters var ikke like spennende der hjemmefavoritten Ansgar Emil Sivertsen spilte best i alle runder og vant med solide 13 kast foran Luis Garcia del Moral på 2.plass. Resultatet til Ansgar var faktisk så bra at han kunne ha vunnet mastersklassen med 10 kast eller tatt en 19.plass i Open.

I Juniorklassene var det kun 3 spillere i hver av klassene Junior og Yngre junior. Vi gratulerer Ole Heldal Larsen og Aksel Høst Eriksen med gode resultater og seier i hver sin klasse.

Se egen artikkel angående dameklassen som ble vunnet av Lydie Hellgren.

Overraskelsene

Det var både noen positive og negative overraskelser resultatmessig. Det var noen spillere som tok steget opp i norgestoppen for første gang og vi nevner spesielt Martin S. Noreng fra Muselunden og Andreas «Mini» Havnegjerde fra Langevåg som kom på hhv 9.plass og 5.plass i Open. I dameklassen overrasket Hanne Tosterud fra Muselunden med finaleplass og til slutt en 8.plass etter to gode runder fredag og lørdag, til tross for ganske stor gravidmage 🙂

Andreas Mini Havnegjerde fra Langevåg overrasket positivt med en 5.plass

På den negative siden var det spesielt en av forhåndsfavorittene, Espen Møkkelgjerd, som ikke presterte slik som mange hadde forventet. Han regnes for å være den nest beste spilleren i Norge for tiden men kom denne gangen kun på en 15.plass i Open. Vi nevner også at Andreas Askeland, Kjetil Heiland og Ingar Ballo Sandum spilte et godt stykke under forventningene. Vår president Olav Bakke havnet også et stykke ned på lista etter at han desverre hadde et falluhell med bl.a. nesebrudd kvelden etter første runde og var ganske redusert på runden dagen etter.

Banen, været og arrangementet

Det så mørkt ut på langtidsvarselet før helgen men dette endret seg til bedre og bedre prognoser og endte til slutt med tre fantastiske sol-dager med herlig stemning og godt humør. Det hadde regnet kraftig dagen før turneringen så banen var litt våt første dagen men det tørket bedre til neste dag.

Banen må kunne sies å være Norges vanskligste bane med 27 hull som ofte var veldig trange inni skogen men likevel ganske varierte. Det var mange steder å tabbe seg ut og det var det flere gode spillere som gjorde titt og ofte. Det var stort sett gode forhold på banen men det var derimot litt blandede meninger om enkelte av hullene som var litt spesielle. Dette gjalt bl.a. hull 1 som var en spesielt smal og vanskelig OB-øy og to vann-hull (16 og 26) med OB-linjer som førte til at de fleste jentene valgte å ikke tørre å kaste fra tee men gikk rett på dropzone med et straffekast.

Resultater, twitter, bilder m.m.

Det ble tvitret mye underveis i turneringen fra både spillere og arrangør. Les alle tweets på http://www.frisbeegolf.no/?page_id=2929

Fullstendige resultater finnes på DSNs resultatapplikasjon og med runderatinger på PDGA

Bilder ligger ute på vårt picasa-album
Det kommer også en video etterhvert fra Steffen Tronstad.

Skien neste

Dette norgesmesterskapet var for første gang ikke del av norgescupen så der skjer det ingen forandringer i stillingen. Neste store turnering, og siste i norgescupen, skjer allerede om 4 uker i Skien, 1.-2.september. Se hjemmesidene til Skien Open.