Barsby til topps

Gregg Barsby vant 2018-utgaven av Sula Open.

Amerikaneren, som har vært helprofesjonell spiller siden 2003, var i realiteten aldri truet på sin vei mot triumf – nærmest var landets høyest rangerte spiller, Øyvind Jarnes, som en liten periode i den tredje og siste runden, kun var tre kast bak Barsby. På tredjeplass kom publikumsfavoritten, dansken K.J Nybø. Som heller ikke i sitt tredje forsøk stakk av med seieren i Sula Open.


Gregg Barsby vant mange nye tilhengere under årets Sula Open. Gentlemannen hadde også et godt øye til de rundet 20 frivillige som stilte opp, noe som ikke gikk upåaktet hen hos de som stilte opp. 


Martin Søten Noreng er en god venn av Sula og stilte opp også i år.

Norgescupleder Knut Valen Håland spilte også 1000-ratet golf på Sula, og kapret femteplassen, kastet bak overraskelsesmannen Markus Dvinjanivov fra Estland. Juhani Vainio ble nummer seks, mens amerikaneren Philo Brathwaite endte på 7.plass. Tredje beste nordmann ble Andre Johnsen fra Skien, som endte som nr.8.


Andre Johnsen viste igjen at han er blant landets fremste spillere. Denne gangen måtte han se seg slått av hjemmebaneduoen Jarnes og Håland. 

På spinnesiden var Europamester Evalina Salonen suveren, der hun la grunnlaget med en 990-ratet runde etter de 18 første hulla.

Gregg Barsby var invitert av arrangøren og hadde skolebesøk, klinikker og også en egen turnering som var en del av Sunnmørstouren 2018.  Også denne vant selvsagt  Barsby i klar stil, med flere av Norges beste spillere tilstede også her: resultater her: https://discgolfmetrix.com/?u=scorecard&ID=585299

Tøff bane og tøffe forhold
Sula-banen har alltid vært den klart tøffeste i landet og en av Europas vanskeligste baner. Det fikk vi nok en gang bekreftet til fulle i helgen. Fredag og lørdag var preget av sol og masse vind, mens det søndag roet seg ned og vinden ble erstattet av lette regnbyger som forsvant utover dagen. Årets bane tikket inn på par 64, og hadde tilnærmet 14 identiske hull fra 2017-utgaven. Hull 3 og 4 var nye, samt at hull 11 og 18 hadde blitt justert til henholdsvis par 5 og en lengre par 4. Arrangøren hadde forventet score ned mot 9-10 under par per runde likevel,  men den sterke vinden vinden gjorde altså banen meget vrien, og hull fire voldet mange spillere voldsomt med hodebry.

Caddiebok her: http://www.sulaopen.com/caddybook-sula-open-2018/

Lizottes kollaps
Den største forhåndsfavoritten, verdenstreer og frisbee-fenomenet, tyske Simon Lizotte, fikk en fantastisk start på runde én og lå en periode hele sju kast under banens par drøye havveis og vartet opp med golf i verdensklasse. Før han gikk på flere smeller og kom inn på minus 1. Likevel med der oppe i lead card etter den første runden. Men så sa det fullstendig kræsj for Lizotte i runde to: etter en heller middels start kom han til det beryktede hull fire, der han fem ganger på rad prøvde å nå OB-øya fra tee uten hell. Dermed måtte tyskeren innkassere et skrekksiffer allerede så tidlig, og ferdig med han. Seinere i runden smalt det igjen, da han istedenfor å gå 70 meter fram til droppsonen på hull 11 etter en OB på driven, valgte å ta ree-tee. Seinere på samme hull valgte han flere ree-teer og en jump-put (!) fremfor å gå 50-60 meter fremover der han kryssa OB-linja – dermed nok et skrekksiffer for tyskeren som kollapset helt på hull fire og 11.

Det ble av mange spekulert i om Lizotte spilte dårlig med vitende og vilje for å kunne annulere denne andrerunden – men dette blir bare spekulasjoner. 

Avsluttet med «misplay»
I tillegg klarte Lizotte kunstverket å gå på droppsonen på hull 18 etter en OB i runde en – den skal kun benyttes ved mandobom. Dermed også straffekast for” misplay”. Nei, dette var ikke Lizottes helg, han virket rett og slett uskjerpet, umotivert, sliten og sløv, og kastet med en gang det var hans tur nærmest uten å konsentrere seg skikkelig. I runde tre kom han dog tilbake med bedre humør og en 1027-ratet runde og klatret voldsomt på listene, men endte helt nede på en 15.plass.

Men den store” snakkisen” var utvilsomt kollapsen i runde to – hvordan kunne dette skje? Heldigvis ble runden filmet og kommer snart på youtube – det tror vi blir en film som blir omtalt MYE over hele verden. 

PS! Lizotte og Barsby med flere underholdt med pianospill og allsang på spillerfesten lørdag kveld. Lizotte har studert og holdt på med musikk i flere år, og spiller både piano og gitar. Lizotte lovet for øvrig å returnere allerede neste sesong  – da skulle han ha revansje, og han skulle ha med seg team-kamerat Eagle…

Mediedekning i særklasse
Årets Sula Open hadde alliert seg med SPIN-TV og Discmania – og med på laget hadde de SM discgolf som stod for sin hittil største oppgave; nemlig å produsere finalerunden med kommentering og grafikk innen 24 timer for visning på nettopp SPIN-TV. Etter finalerunden heiv SM-karene seg i bilen på vei til Oslo, og etter en hel natts jobbing i bilen og bak skrivebordet på hjemmebane var filmen klar for kommentering på Sula der Barsby og Lizotte ventet på verket. I skrivende stund har nesten 30000 sett finalerunden.

I tillegg til filminga var det hele tida bilder og filmsnutter på Instagram fra samtlige runder og av flere spillere, tre store avisoppslag,  i tillegg til FB-live fra topp-kortet i hver runde, samt en egen fotograf som tok bilder av nesten samtlige spillere. Fotografen Pål-Andre Måseidvåg har i flere år dekket Sula Open, og tar de beste bildene vi per dato har sett av diskgolf, men øye for detaljene og følelsene som ligger i spillet.

Resultater her: https://www.pdga.com/tour/event/34714
Instagram her: https://www.instagram.com/sulaopen/
Filmer her: https://www.youtube.com/watch?v=LLm8yaRw570&feature=youtu.be
Bilder her: https://pamfoto.smugmug.com/Sports/DiscGolf/2018-06-23-Sula-Open/

Skroll til toppen