Anders Haugen vant Skien Open

IMG_8205_cropped Anders Haugen fra Bergen vant årets siste Norgescup som ble spilt i Skien denne helgen. Espen Møkkelgjerd fikk 2.plass mens Carlos Rio tok 3.plassen som akkurat holdt til å bli sammenlagtvinner av Norgescupen 2013. Dameklassen ble vunnet av Abbi Nilssen med Sigrid Sandum på 2.plass. Resultater DSN Resultater PDGA

Banen

Banen i Skien er en av Norges beste baner i variasjon, vanskelighet og design. Den har 27 hull som ligger i både park, skog og fjell. Banen er ganske lik slik den er spilt de siste tre årene men med en utvidelse av lengden på hull 2 og hull 27. Banen hadde med dette en gjennomsnittslengde på hele 107 meter, kun slått av Sula Open 2013-banen (116m) i Norge.

Hull 27 – verdens lengste hull?

Det var spesielt hull 27 som ble samtaleemne denne helgen med sine ca. 350 lengde. Det gikk rundt hele fotballbanen med trang fairway hele veien og OB på både innsiden og utsiden. Den hadde fått par 5 men mange mente den til og med burde vært par 6. Hullet skilte mye og straffet hardt de som ble fristet til å krysse over innsiden av OB for å spare noen meter, og det var det mange som gjorde. Det var ikke uvanlig å høre gode spillere som fikk to-sifret kast på dette hullet og de fleste var fornøyd med en bogey eller to. Det var en teoretisk mulighet for å kunne kaste seg rett over første langside rett mot kurv fra tee på ca 140 meter til nærmeste OB-linje og 155 meter til kurv. I finalerunden var det en Open-spiller, Kjetil Heiland, som gjorde nettopp et slik forsøk, 2 ganger. Første forsøk var faktisk langt nok (ca 150m) men fadet for mye rett før landing og landet på løpebanen i svingen. Andre forsøk flippet høyre og gikk ned på tribunen på langsiden. Kjetil syntes derimot at han ikke hadde så mye å tape og ville sørge for litt action og underholdning, noe som ble godt mottatt blant både tilskuerne og medspillerne, til og med gruppa forran som var midt på hullets andre langside og måtte ta en pause for å se på…

Fryktede OB-øyer

To andre hull som skapte hodebry og store problemer for enkelte var OB-øyene hull 7 og hull 21. Begge hadde bunker-regel, dvs at man kaster så mange forsøk som trengs til man ligger god på OB-øya, men uten straffekast pr. bom. Dette ble bl.a. helt avgjørende for utfallet i dame-finalen hvor Norgesmester Sigrid Vikan Sandum, som ledet klassen med 10 kast forran Abbi Nilssen, brukte 15 kast på hull 7 og dermed tapte 13 kast på Abbi som traff øya på første forsøk og fikk birdie.

Anders Haugen overlegent best

Anders Haugen fra Bergen slo til allerede i første runde med en overbevisende 82-runde (-7) under dårlige forhold med mye regn. Han holdt stand på runde 2 og tro til på nytt med finalens 3.beste runde på søndag med 53 kast (-4). Dette holdt til seier, 5 kast forran Espen Møkkelgjerd fra Stovner som kom på 2.plass. Carlos Rio lå på 13.plass etter første runde men spilte bedre og bedre utover helgen og avsluttet med finalens beste runde (sammen med Andre Johnsen) på 51 kast (ratet 1035) og avanserte dermed til 3.plass totalt. Han vant dermed så vidt Norgescupen sammenlagt (for 12.gang) foran Frank Wulff, og det uten seier i noen av årets NC-turneringer.

Andre klasser

I dameklassen var det Abbi Nilssen fra Bærum som til slutt kom seg foran Trondheims Sigrid Vikan Sandum med 4 kast. Hun vant dermed så vidt Norgescupen sammenlagt med to seire og en 2.plass i år. På 3. og 4.plass kom to imponerende overraskelser i nybegynnerne Aina Suphellen og Camilla Nordhei som begge har kastet mindre enn et år. Vi ser fram til å se videre progresjon fra disse talentene.

Mastersklassen ble tidlig avgjort med en knallrunde (88 kast) på dag en av Hamars Torleiv Guntvedt. Han ledet dermed 10 kast på nr.2, Thomas Donsig Vagmo som desverre måtte kaste inn håndkle før runde to med sterke magesmerter og påfølgende legebehandling. Torleiv beholdt denne ledelsen mer eller mindre helt til slutt og kontrollerte seg til seier. Spenningen ble overlatt til 2.plassen mellom Jonathan Gewirtz fra Bærum og Hans Marius Fløtten fra Stovner. Dette ble en thriller som ikke ble avgjort før siste innspill på hull 27 hvor Jonathan går i OB istedenfor å legge seg ved kurven. Hans Marius tar dermed 2.plassen et kast foran Jonathan på en solid 3.plass.

Juniorklassen ble vunnet av Aksel Høst Eriksen fra Tønsberg, to kast foran sin tvillingbror Martin Høst Eriksen. Yngre Junior, Jonas Pettersen fra Skien kom på 3.plass.

Vi gratulerer også Kjetil Færaas fra Skien med seier i Viderekommen/Amatør og Morten Løvbugt fra Bærum med seier i Nybegynner-klassen.